KULAĞINIZ SIK SIK ÇINLIYORSA DİKKAT!

Küçük olduğunu düşündüğümüz problemler, büyük sorunlar yaratabilir.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 29 Ekim 2014
KULAĞINIZ SIK SIK ÇINLIYORSA DİKKAT!






Bazen küçük olduğunu düşündüğümüz problemler, farklı ve çözülmesi gereken sağlık problemlerinin habercisi olabiliyor. Tıpkı kulak çınlaması gibi. Halk arasında “Sağ kulak çınlarsa biri sizi iyi anıyor, sol kulak çınlarsa birileri hakkınızda kötü konuşuyor” şeklinde yorumlansa da uzmanlar bu durumun, anevrizmadan, beyin tümörlerine hipertansiyondan, beslenme bozukluğuna hatta depresyona kadar pek çok hastalığın habercisi olabileceğini söylüyor. Paniğe kapılmayın; Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yalçın Özsoy ne yapabileceğimizi açıklıyor. Özsoy, ‘uzun süren ve sık yaşanan kulak çınlamasının ciddiye alınması gerekir' diyor ve ekliyor:





‘Dış ortamda ses kaynağı olmadan ses algılanması olan çınlama, bir hastalıktan ziyade bir belirtidir. Bazı olgularda altta yatan hastalığı erken teşhis etmede önemli rol oynar. Çoğu kez bir kulak hastalığı gibi düşünülse de altta yatan birçok kulak dışı hastalığın belirtisi de olabilir.'





Çinko ve B12 eksikliğine dikkat


Hipertansiyon ve damar sertliğinde, kulak çınlamalarına rastlayabiliyoruz. Yaşla birlikte artan damar sertliği, özellikle yüksek kolesterolün damarlarda yarattığı birikim iç kulak kanlanmasını bozarak çınlama yapabilir. Yine yüksek tansiyonu artıracak stres, alkol, kafein ve sigara iç kulağın bozulmasına ve çınlamaya sebep olur. Bunun dışında orta kulak ile ilgili bazı hastalıklarda kulak çınlamaları görülebilir. B12 vitamini eksikliği de kulak çınlamasının nedeni olabilir.





Asosyallik kulak çınlamasını arttırıyor


Migren, epilepsi, stres veya azalmış sosyal faaliyetler, anksiyete ve depresyon çınlamanın daha fazla algılanmasına neden olur. Bazı ilaç ve antibiyotikler de çınlamaya yol açabilir.~





Haftada en az beş dakika çınlıyorsa dikkat


Yüksek gürültü sonrasında birkaç dakika süren geçici çınlama normal kabul edilir. Ancak en az 5 dakika süren ve haftada bir kez olan çınlama ise patolojik olarak kabul edilir. Nedeni kesin ortaya konamayan ve 6 aydan daha uzun süren çınlama kronik olarak kabul edilir. 





Çınlama, yaşla birlikte artıyor


Kulak çınlamasının toplumda görülme sıklığı yüzde 15'tir. Çocuklarda çok nadir görülür. Yaşla birlikte artış eğilimi gösterir. Çınlama erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür ancak kadınlarda daha da şiddetli algılanmaktadır. Çınlama nedeni ile tedavi arayışı içinde olan hastaların yüzde 80'i 40 yaş üzerindedir. 





Varsa alkol ve kafein tüketimini azaltın


Altında patolojik bir neden yoksa yüksek gürültüden korunmak, stresten uzak durmak, yeterli miktarda uyumak, alkol, sigara ve kafein alımını azaltmak, sessiz ortamdan kaçınmak çınlamayı ortadan kaldırabilir. Sürekli arka fon sesi olan ortam yaratmak, çınlamadan ilgiyi uzaklaştıracak aktivitelerle meşgul olmak da çınlamayı daha az hissetmenizi sağlar. Kas gevşetici egzersizler gergin stresli olan çınlama hastalarında faydalıdır. 

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.