MAVİ'NİN CARETTA KAMPINDA

Caretta'lar suya kavuşsun ve yaşasınlar diye yapılan projeyi yerinde takip ettik

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 28 Ağustos 2014
MAVİ'NİN CARETTA KAMPINDA






Mavi'nin davetiyle, doğanın mucizelerinden birine tanık olmak için Belek'teydim. Yavru Caretta'ların yuvadan çıkışlarını görmek, ‘nesli tükeniyor' denilen bu tür için her gün aynı heyecanla uyanmak ve denize gidişlerine yardımcı olmak hiç unutamayacağım bir tecrübeydi. 





Mavi, Orta Anadolu ve EKAD'ın (Ekolojik Araştırmalar Derneği) işbirliğiyle gerçekleşen İndigo Turtles projesinin amacı Akdeniz'deki en büyük ikinci yumurtlama bölgesi olan Belek'teki bu türleri korumak ve yumurtlamadan yumurtadan çıkışlarına kadar geçen süreci en iyi şekilde geçirmelerine yardımcı olmak.





Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi ve Caretta Caretta aşığı Ali Fuat Canbolat önderliğinde, Belek'te yer alan kampta bu zamana kadar 20'si yabancı, 60'ı Türk toplam 80 gönüllü sevimli yavruların mücadelesine yardımcı olmuşlar. Onlar gerçekten de gönüllü! Çok da kolay olmayan arazi çalışmaları için  yardımseverler Haziran-Eylül ayları arasında 2 ya da daha fazla kişilik ekipler olarak çalışıyorlar. 22:00-03:30 ve 05:30-11:00 gibi zor saatleri arasında veri toplamak için arazilere gidiyor ama enerjilerinden ve pozitif duruşlarından hiçbir şey kaybetmiyorlar.~








Mavi bu katılımı desteklemek ve kısa sürede farkındalık yaratıp, insanların yavru deniz kaplumbağaları için harekete geçmesini sağlamak için bir de yarışma yaptı ve sosyal medyada 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Bu kampta görev almak isteyenlerden bunun nedenini açıklamaları istendi ve işte yarışmayı kazanan iki kişiden birinin mektubu:





Çağatay Günay (Yaş 18 – Dokuz Eylül Tıp Fakültesi'ni kazandı)


"Bir zamanlar Mersin sahillerinin hemen hemen hepsinde Caretta caretta‘lar bizimle birlikte yüzerlerdi, sırf onları gözlemleyebilmek için şnorkel aldırırdık büyüklerimize. Son 5-6 yıldır nadir görmeyi bırakın hiç göremiyorum bile Caretta‘ları. Küçüklüğümde arada bir suyun üstüne çıkıp soluklanan, vücuduna hayat dolduran bu canlıları maalesef ki bu zamana kadar koruma şansım, korumak için katılımda bulunabileceğim bir organizasyon olmadı. Hala bazı şeyler için geç kalmadım diyebilmek için, anılarımı güzelleştiren bu güzel canlıları koruyabilmek için katılmak istiyorum."





Projeye destek veren EKAD (Ekolojik Araştırmalar Derneği) hakkında kısaca:


Biyoçeşitlilik ve doğa koruma konusunda uzman akademisyenlerce kurulan EKAD, koruma altındaki türlerin yuvalama alanları ve yavruları için tehdit oluşturan unsurlarla mücadele ediyor.



Caretta Caretta'lar hakkında kısaca:



*Deniz kaplumbağaları ortalama 60 yıl yaşıyor.


*Yavruların yumurtlama yaşına gelmesi 15-20 yıl alıyor.


*Yumurtadan çıkan yavruların sadece %40'ı denize ulaşıyor ve bunlardan da sadece binde biri hayatta kalıyor.


*Dişi kaplumbağalar, yaşamları boyunca ortalama 40 yuvaya 3200 yumurta bırakıyor.


*Akdeniz bölgesindeki yuvalama alanlarının büyük çoğunluğu Türkiye'de bulunuyor.





GÜLŞAH ÖZTÜRK








* Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Ali Fuat Canbolat'ın deneyimi ve tecrübeleri kampı ayakta tutan ve gönüllüleri motive eden en önemli unsurlardan biri.






*Mavi ekibine ve Ali Fuat Hoca'ya teşekkürler!

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.