SİYAHIN TARİHÇESİ

Her zaman vazgeçilmez; dünden bugüne hayatımızın her anında, her yerinde…

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 16 Nisan 2014
SİYAHIN TARİHÇESİ
Yves Saint Laurent “Bir tek siyah yoktur, siyahlar vardır” derken; siyahın gücüne ve egemenliğine gönderme yapıyordu. Peki, siz siyaha bakarken ne görüyorsunuz? Sadece bir renk mi? Siyah çok daha fazlasını vadediyor, çok daha fazla anlam içeriyor. Asırlardır bitmeyen bir tutkunun hikayesini okumaya hazırlanın!


Paris Moda Haftası'nda Marc Jacobs'ın Louis Vuitton için hazırladığı son koleksiyonunu görmeye gelenler, siyahın büyüsüne kapılmıştı. Sadece siyah rengin ve şeffafın hakim olduğu defilede ayrıca markanın baş tasarımcısının yıllardır dekor olarak kullandığı çeşme, merdiven ve atlıkarınca, otel koridorları gibi ögelere tekrar yer vermesi, geçmişe nostaljik gönderme yapıyordu. Marc Jacobs, Louis Vuitton'a siyahın ihtişamıyla veda ederken bir dönemin de sona erdiğini hatırlatıyordu bize. Evet, siyah yıllardır hüznün, vedanın, sonların, ölümün ve yasın rengi olmasının yanında; moda sahnesinde de önemli rol oynadı ve halen de oynamaya devam ediyor. Siyah, çağrıştırdığı olumsuz anlamların yanı sıra din adamları, hükümdarlar ve devlet görevlileri tarafından taşındığı için otoritenin de sembolüydü. Zaman içinde şıklığın ve zarafetin rengine dönüştü.~2010 yılında Flaman şehri Anvers'deki Moda Müzesi MoMu'da gerçekleşen “Black: Masters of Black in Fashion” adlı serginin küratörlüğünü üstlenen Karen Van Godtsenhoven, “Siyah, şıklığın, modernliğin, kanaatkarlığın, entelektüelliğin, yasın ve şehvetin rengidir” diye anlatıyordu. O her zaman vazgeçilmezi oynadı, dünden bugüne hayatımızın her anında, her yerinde...


Siyah, geçmişte sosyal bir statüydü. 16'ncı yüzyılda kumaşları siyaha boyamak çok pahalı olduğu için o dönemde sadece zengin kesimin bu renkteki kıyafetleri giyebildiğini biliyoruz. Dolayısıyla siyahı, sosyal statü sembolü ve ekonomik gücün göstergesi olarak okuyabiliriz. Öyle ki, Venedikli güçlü senyörlerle Flaman asilzadeler kendilerine özel siyah elbiseler diktirir, tamamen elitist tavırla siyah giyerek toplumun geri kalanından sıyrılma arzularını açıkça dile getirirlerdi. Güç ve otoritelerinin sembolü olarak siyahtan vazgeçmeyen hükümdar ve krallar da, siyah gücün yaygınlaşmasında önemli rol oynadı. Siyah rengin Ortaçağ'dan bu yana erkek giyimindeki yerini inceleyen “Siyah Giyen Adamlar” kitabında John Harvey, 1556'dan 1598 yılına kadar İspanya'yı yöneten V. Charles'ın oğlu II. Philip'in sürekli siyah giydiğini yazar. Harvey, engizisyon mahkemelerini himaye eden, cinayetler işleten bu zalim hükümdarın, taşıdığı siyah renkle kötülüğü ve iktidarı simgelediğini vurgular.





Selin MİLOŞYAN

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.