TASARIMCI PROJESİ'16

IMA eğitmeni Stesman ve Bora Aksu'ya proje detaylarını sorduk.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 21 Temmuz 2016
TASARIMCI PROJESİ'16
IMA’nın ‘Tasarımcı Projesi’ni merak ettik, ELLE olarak, eğitmen Raf Stesmans ve tasarımcı Bora Aksu ile bir araya geldik. Odak noktası öğrencilerin Türkiye ve uluslararası platformlarda başarı gösteren moda tasarımcılarıyla ortaklaşa projeler yürüterek, genç tasarımcıların henüz sektöre atılmadan, her durumu tecrübe etmelerini sağlamak. Görsel araştırmalardan tasarım geliştirmeye, malzeme seçiminden numune üretimine kadar yaşanan tüm tasarım sürecini gerçekte olduğu gibi tanık olmalarına ön ayak olmak.





Öğrencilerin endüstrinin başarılı tasarımcıları ve profesyonelleri buluşmaları, seminerler ve ortak projelerde bir araya gelmelerinden oluşan süreçte bu yıl öğrenciler, Bora Aksu’yla birebir çalışma şansı yakaladılar. 2002’de Central Saint Martins’den yüksek dereceyle mezun olan ve o yıldan bu yana Londra Moda Haftası kapsamında defile düzenleyen Bora Aksu’yu zaten tanıyorsunuz. Aksu ve Raf Stesmans’la olan kısa röportajımıza geçmeden önce Stesman hakkında birkaç bilgi: Belçika Royal Academy of Fine Arts Antwerp’de Moda Tasarımı Bölümü’nü bitiriyor. Ecole de broderie d’art LESAGE Paris’de ileri düzey nakış ve işleme sanatı eğitimi alıyor ve aralarında Chanel’in de olduğu büyük moda evleriyle çalışma fırsatı yakalıyor.








ELLE: Tasarımcı Pojesi’nden bahseder misiniz? Bu yılın diğer yıllardan farkı nedir?





Raf Stesman: Bu yılki projenin odak noktası İstanbul. Tüm öğrencilerle birlikte çıktık, İstanbul’un farklı noktalarında fotoğraflar çektik. Enteresan semtler, detaylar, ürünler fotoğrafladık. Sonra okula döndük ve herbir öğrenci için aralarından birkaç görsel seçerek, etrafında bir koleksiyon hazırlamalarını istedik.





Bora Aksu: Projenin asıl önemli tarafı, bir şeyler tasarlarken çok daha deneysel yolllarla tasarlamaları. Görünenin ardındaki gerçekliği işleyecek cesareti onlara veriyor olmamız.





ELLE: Yurtdışıyla kıyasladığınızda İMA'da öğrencilere sunulan imkanları nasıl buluyorsunuz?





Stesman: Çok iyi. Kendi okullarımdan örnek verirsem, asla böyle imkanlarımız olmadı. Dikiş makinası için sıraya girdiğimiz durumlar olurdu.





Aksu: St. Martins’te bizim kesinlikle böyle bir alanımız yoktu, makineler için sıra beklerdik. IMA’da her öğrencinin bir veya isterlerse 2 makine kullanma şansları var. St. Martins dünyanın sayılı okullarından, moda olarak baktığımızda. Ama imkan olarak karşılaştırdığımızda burada çok daha fazla imkan olduğunu görüyoruz. Öğretmenler geliyor, onlardan fikir alıyorlar. Sadece eğitmenlerin değil, yurtdışından da insanların gelmesi ve modayı görüş şekillerini onlara aktarmaları, kısa dönemde bile olsa çok faydası oluyor bence.





Stesman: Kesinlikle katılıyorum. Biz burada başlıyoruz projeye, iki- üç hafta sonra öğretmenler geliyor. Ve onların da fikir vermesi çok önemli.



ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.