TOG BAZAR’DAN SOMA’YA

Daha önce duyurusunu yaptığımız TOG Bazar, bugün gerçekleşti!

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 22 Mayıs 2014
TOG BAZAR’DAN SOMA’YA
Soma yüreklerimize düştüğünden bu yana hepimiz aşağı yukarı aynı ruh halindeyiz: Yardım etmek, Soma'daki kardeşlerimizin acısını biraz hafifletmek için ne yapabiliriz? İşte 2005'ten bu yana her sene düzenlenen ve amacı gençlerin enerjisini toplumsal yarara dönüştürmek olan Toplum Gönüllüleri Vakfı nın düzenlediği TOG Bazar da buradan yola çıkarak bugünkü gelirlerini Somalı gençlere burs vermek üzere kullanacağını açıkladı...





Daha önce duyurduğumuz bu etkinliğe katılmak için sabah erkenden Hilton Bomonti Otel'deydik ekip olarak. 145 farklı markanın katılımıyla gerçekleşen organizasyonda birbirinden güzel markalar bir araya gelmişti. Ev dekorasyonu, giyim, takı, ayakkabı, kitap, oyuncak, yiyecek... Bu ürünlerin en seçkin halleri standlarda yerini almıştı. Ama biz en çok TOG'un standında vakit geçirdik.





Standda birbirinden sevimli çocuklar görev alıyordu bugün. Hepsi Soma'daki kardeşlerine biraz olsun destek olmak için heyecanla satmaya çalışıyorlardı standdaki ürünleri...





Biz de hem oldukça özenle organize edilen bu etkinlik hem de Toplum Gönüllüleri Vakfı hakkında daha detaylı bilgi almak için vakfın eş başkanı Tuğba Jabban'a birkaç soru yönelttik...





TOPLUM GÖNÜLLERİ VAKFI NASIL ORTAYA ÇIKTI?


Biz 12 yıl evvel, gençlerin enerjisini toplumsal yarara dönüştürmek için yola çıktık. Bir grup yetişkin ve bir grup da genç üniversite öğrencisi olarak işe başladık. Varoluş nedenimiz, gençlerin kendi organize ettikleri sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal hizmetlerle kendi kişisel gelişimlerini güçlendirmeleri.





TAM OLARAK NASIL ÇALIŞIYOR SİSTEM?


Gençler, yaşadıkları yerde ya da üniversitelerinin olduğu bölgede, fark ettikleri sorunu sahipleniyor ve onun için projeler üretiyorlar. Yani burası gençlerin öncülüğünde ve yetişkinlerin desteğiyle yürüyen bir kurum. TOG'un varoluş nedeni gençler... Bu nedenle ağırlıklı olarak üniversiteli gençlerle çalışıyoruz.





BENZER ORGANİZASYONLARDAN FARKLI OLARAK SİZ GENÇLERİ ÜRETMEYE TEŞVİK EDİYOR, ONLARIN ÖNCÜLÜĞÜNE DEĞER VERİYORSUNUZ...


Evet. Biz gençlere güveniyoruz... 12 yıldır da her yerde, sahada, gönüllü alanlarda, hatta bugün iş hayatına girmiş toplum gönüllüsü ruhunu taşıyan genç-yetişkinlerde bu ruhu görüyoruz. Biz onlara güvendik ve onlar da bu güvende bizi her zaman haklı çıkardılar.





TOPLUM GÖNÜLLERİ VAKFI EŞ BAŞKANI TUĞBA JABBAN (Solda)~ TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI'NA DESTEK VERMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?


Biz ağırlıklı gençlerle çalışıyoruz. Ancak yetişkinlerin de desteğiyle diyoruz. Yani yetişkin gönüllülerimiz burs, staj, kaynak yaratma gibi konularda bize destek verebiliyor. Buna da her zaman çok ihtiyacımız var. Bunun dışında her zaman şöyle söylüyoruz: Zamanınız varsa zamanınızla, paranız varsa paranızla, gönlünüz varsa gönlünüzle bizimle çalışabilirsiniz. Çünkü gönüllü olmak böyle bir şey... Paylaşmak, katılmak, destek olmak bizler için çok kıymetli.


Gençlere gelince... Amaç zaten gençlerin katılımı. Onlar kendi üniversitelerinde örgütleniyorlar. İzinlerini alıyor, organize oluyor ve yerele göre, oradaki soruna göre projeler geliştiriyorlar. Bu bazen bir okul onarma projesi oluyor, bazen tutuk evindeki kendilerinden genç kardeşlerine eğitim verme projesi... Bazen bilimi sevdirmek için bilim elçisi oluyorlar. Bütün Türkiye'de dolaşıyorlar. Kendilerinden küçük kardeşlerine bilimi sevdirmeye çalışıyorlar. Yani bu gerçekten yerelde onların öncelikli gördüğü soruna eğilmeleriyle başlıyor.





BİR GENÇ SİZE GELİP BEN ÜYE OLMAK İSTİYORUM DEDİKTEN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?


Öncelikle TOG'un gençlere verdiği eğitimler var. Bizim altı tane ilkemiz var: Farklılıklara saygı, şeffaf ve hesap verebilir olmak, ekip olmayı bilmek, grup çalışması bunlardan bazıları. Buna yönelik eğitimler veriyoruz öncelikle. Bu ilkelerin hepsini ruhlarında taşımaları gerekiyor. Zaten bunu zamanla, birbirleriyle çalışarak, birbirlerinin farklılıklarına saygı duyarak daha çok içselleştiriyorlar. Aslında toplumsal bir barış projesi Toplum Gönüllüleri... Gençlerin birbirlerinden, kendilerinden farklı olanlarla çalışarak, farklı inanç, farklı siyasi görüş, ,farklı kültür, etnik köken... Bunlara saygı göstermeleri... Birlikte toplum yararına bir iş yapmaları. Barış da böyle oluyor!





BUGÜNE KADAR BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTINIZ. SİZİ EN ÇOK DUYGULANDIRAN HANGİSİ OLDU?


O kadar çok ki... Bir de imza attık derken gençler yapıyor biz destekliyoruz, gözlüyoruz... Ama özetle bu 12 yılın bana da çok şey kattığını söyleyebilirim. Türkiye'nin dört bir yanında o kadar heyecan ve tutukuyla , toplumu, insanı o kadar severek yapıyorlar ki projelerini, her seferinde etkileniyorum. Gençler bir araya gelip çalıştıklarında, ne kadar doğru işler yapıyorlar diye bir daha düşünüyorum.





TOG STANDINDA, MED-CEZİR DİZİSİ OYUNCULARI TARAFINDAN İMZALANAN TİŞÖRTLER SATILDI


~ BİRAZ DA BUGÜNKÜ TOG BAZAR'DAN SÖZ EDELİM... ZİRA GELİRLERİNİ SOMA'YA BAĞIŞLAMA KARARINIZLA BAŞKA BİR ANLAM KAZANDI BU ETKİNLİK...


Buruk bir döneme gelmesi konusunda çok haklısınız. Böyle bir haftanın ardından TOG Bazar'ı yapmak durumunda kaldık, ki böyle bir alışverişe insanların gönlü olur mu diye düşündük... Çünkü sonuçta bu bir alışveriş etkinliği. Normalde, gelirleri bugüne dek Toplum Gönüllüsü gençlerin projelerine aktarılıyordu. Ancak yönetim kurulumuzda, (ki orada da gençler ve yetişkinler birlikte çalışıyoruz, her yıl arkadaşlarının oylarıyla seçilen sekiz genç yönetim kuruluna geliyor) bu organizasyonu gerçekleştiren arkadaşlarla düşündük ve bu çalışmadan bir burs fonu başlatmalıyız dedik. Çünkü Soma'da aileler çok acılılar. Oradaki gençler belki babalarıyla, belki abileriyle aynı kaderi paylaşmayı istemeyecekler. Vakıf olarak da daha iyi eğitim almanın kıymetli olduğunu düşündüğümüz için Soma Gençliği İçin Burs Fonu'nu başlattık.





NASIL BİR GELİR ELDE EDİLECEK?


Bütün kapı giriş gelirleri bu fona aktarılacak. Ayrıca TOG standında sattığımız ürünlerin bütün gelirlerini ve Bazar'a katılan bazı katılımcı firmaların kendi arzularıyla yapmak istedikleri bütün katkıları Soma Burs Fonu'na yönlendiriyoruz. Bir de başlattığımız burs fonuna şimdiden kişilerden ve şirketlerden de çok anlamlı, değerli katkılar geliyor. Bunun zaten yapabileceğimiz küçük bir katkı olduğunu düşünüyorum. Daha yapabileceğimiz çok şey var. Eminim gençler başka projeler yapacaklar. Öncelikli dileğimiz bugün bu fuardan da en iyi sonucu alarak ayrılmak.





TOG BAZAR HAKKINDA DA BİRAZ BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?


TOG Bazar'da, 2005 yılında 33 firmayla yola çıktık. Bu bir kermesti aslında. Şimdi 145 firmanın katıldığı bir alışveriş fuarı oldu. Yedi tane yaptık bugüne kadar. Bu yedi etkinlikte toplam 2.153.000 TL'ye yakın gelir elde edilmiş ve sonucunda da 24.000 gencin eğitimine katkıda bulunulmuş...





ETKİNLİKTE, ÇİÇEKTEN YİYECEĞE ÇOK FARKLI VE KEYİFLİ STANDLAR YER ALIYOR.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.