TOM FORD OKYANUS ATIKLARINDAN SAAT TASARLADI

Tom Ford, geri dönüştürülen saat tasarımının yanı sıra yeni bir sürdürülebilirlik insiyatifi duyurdu…

ALYA BARUTOĞLU ALYA BARUTOĞLU 20 Kasım 2020
TOM FORD OKYANUS ATIKLARINDAN SAAT TASARLADI Tom Ford

Dünyanın çevre sorunundaki istatistikler gerçekten ürkütücü! Her yıl sekiz milyon tonun üzerinde plastik, okyanuslara atılıyor. Bu oran her dakika çöp dolusu bir kamyonu okyanuslara dökmekle eşit! 2050 yılına kadar okyanuslarda balıklardan çok plastik atıkların olacağı tahmin edilirken, okyanus kirliliği Tom Ford’un da en büyük endişelerinden biri. Moda sektöründeki çevre-dostu ve sürdürülebilir hareketin bir parçası olan Tom Ford, pozitif değişim için aksiyona geçen markalar arasında.


Geçtiğimiz günlerde tamamen okyanuslardaki atık plastiklerden üretilen bir saat tasarımı sunan Tom Ford, aynı zamanda ‘Plastic Innovation Prize’ adlı ödül insiyatifini açıkladı. Bu yeni proje, ,nce film plastik için ölçeklenebilir bir yedek tasarlayan yenilikçiye (plastik torbaların yapıldığı malzemeler) 1 milyon dolarlık bir ödül verecek. 

Tek kullanımlık plastiğe olan bakış açısının beş sene önce değiştiğini anlatan Ford, oyuncu Adrian Grenier’ın plastik pipetler hakkındaki konuşmasını hatırlıyor. Geçtiğimiz senelerde plastik pipetlerden metal pipetlere geçiş yaparken aynı zamanda plastik şişeler yerine cam şişelerin kullanılmasında artış olmuştu. Ofisinde tek kullanımlık plastiği tamamen ortadan kaldıran Tom Ford, tüm bunların televizyonda Adrian Grenier’ı dinledikten sonra olduğunu ekledi.


 

Şimdi Ford, Tom Ford Plastik Yenilik Ödülü için Grenier ve aktörün 2015 yılında yapımcı Lucy Sumner ile okyanusların sağlığını olumlu yönde etkilemek için kurduğu Lonely Whale organizasyonunun danışma kolu 52HZ ile beş yıllık bir ortaklık kurdu. 2022’de bir kazanan belirleyecek olan bu ödül, 2025’te kazanan tasarımı piyasaya sürmeyi hedefliyor. Kazanan tasarımın uygulanabilir, üretilebilir ve gerçek bir çözüm sunan bir fikir olması gerektiğini belirten Ford, bu insiyatifin kendisi için de bir eğitim süreci olduğunu söyledi. Tek kullanımlık plastik poşetler için inovatif bir alternatif bulmak konusunda heyecanlı olduğunu söyleyen Ford, sektördeki tüm markaların aynı hedefe yönelmesinin şart olduğunu belirtti. 



Geri dönüşümün uzun dönemli bir çözüm olmadığını ekleyen Ford, tek kullanımlık plastiklerin geri dönüştürme sistemleri yerine okyanuslarda atık olduğunu belirtti. Bu nedenle döngünün en başından durdurulması gerektiğini savunan Tom Ford, bu fikrini ‘Plastic Innovation Prize’ ile desteklemeyi hedefliyor. Ödülün kazananı belirleyene kadar markası ile farklı bir proje üzerinde çalışan Ford, okyanus plastiklerinden üretilen saat tasarımı ile sektörün takdirisini topladı. Her bir saat tasarımı okyanuslardan 35 plastik şişe kullanırken, satılan her 1,000 saat, yaklaşık 222 kilo plastik atığa denk gelecek. Atık plastiklerden üretilmesine rağmen oldukça şık ve zamansız görünen bu saat, okyanuslardaki atık plastiğin ortaya çıkarabileceği güzellikleri temsil ediyor. Okyanus atıklarından tasarlanan ilk lüks saat olan Tom Ford saati, tıpkı plastik pipetleri kullanmayı bırakmamız gibi sürdürülebilirlik adına küçük ama etkili bir adım atıldığını gösteriyor. 



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.