DÜNYANIN HER YERİNDE EVİNDE

DÜNYANIN HER YERİNDE EVİNDE

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 15 Ağustos 2014
DÜNYANIN HER YERİNDE EVİNDE






Dünyanın en güzel, en lüks, en rahat veya en merkezi oteli bile eninde sonunda oteldir. Dünyayı dört bucak, uygun fiyata gezmeyi diliyorsanız, “home exchange” (ev değiş tokuşu) konsepti tam size göre. Bu konuda tecrübeli olan Mirey Messayeh ELLE'e deneyimlerini anlattı ve ipuçları verdi.





“Home exchange” hikayeniz nasıl başladı?


20 yıl aralıksız çalıştıktan sonra hayatımda değişiklik istedim, 2007 yılında kendi kurduğum PR şirketinden emekli oldum ve tüm vaktimi seyahat ederek geçirmeye karar verdim. Tam da o sırada bir arkadaşım gazetede www.homeexchange.com hakkında bir yazı okudu, beni arayıp “tam sana göre bir site buldum” dedi. Hemen girip üye oldum. O günden beri de toplam 16 tane ev değiş tokuşu yaptım. Tecrübe ettikçe, bu konsepti daha da çok sevmeye başladım. Değiş tokuş üyeleri sayesinde insanlara güvenmeyi öğrendim. Bu güven sayesinde dünya daha da güzel görünmeye başladı. İnsanlar çok cömertler. Bu 16 değiş tokuşta dört kişi bana gelmedi, benim evimde kalmadı ama ben onların evine gittim.





İlk “home exchange” deneyiminiz nasıl geçti?


İlk değiş tokuşumu 2007 yılbaşında Floransa'yla yaptım. Başta biraz tedirgindim ve bu sebeple evimde kalacak olan çiftle tanışmaya karar verdim ve onları İstanbul'da bekledim. Çok şeker bir karı koca geldi. Onlarla sohbet ettikten sonra evimi teslim edip geceyi annemde geçirerek ertesi gün Floransa'ya uçmuştum. Ondan sonraki tüm değiş tokuşlarımı hiç çekinmeden, gönül rahatlığıyla yaptım.





Komik anılarınız da var mı?


Şimdi komik gelen şöyle bir deneyimim oldu: Ben Fransız komedi filmlerine çok meraklıyım ve evimde epey DVD var. Gitmeden onların bir listesini yapıp gelecek olan kişiye bırakmak istedim ancak vakit bulamadığım için yapamadan yola çıktım. Floransa'ya geldiğimde evde sırf bir oda DVD'lerle doluydu! Kendime çok güldüm, iyi ki liste yapmamışım, ev sahibinin zaten ciddi bir arşivi varmış.





Değiş tokuş evi nasıl seçilir? Siz nasıl seçiyorsunuz?


İlk önce gitmek istediğiniz yeri belirliyorsunuz. Diyelim ki hedefiniz Buenos Aires. Hemen sitede Buenos Aires'ı tıklıyorsunuz ve karşınıza oradaki tüm kayıtlı evler çıkıyor. Beğendiklerinizi “Sonradan aranacak” bölümünde saklıyorsunuz ve taramanız bittiğinde hepsine aynı anda bir teklif e-postası atıyorsunuz. Aldığınız cevaplara göre detayları konuşuyorsunuz. Örneğin kaç kişi olacağınızı, gitmek istediğiniz tarihleri ve kalacağınız süreyi belirliyorsunuz. Benim ev seçimimde, bulunduğu bölge çok önemli. Büyük bir şehre gitmek istiyorsam mutlaka şehir merkezinde ve asansörlü bir bina tercih ediyorum. Ama deniz aşırı bir yerse, mutlaka ya denize çok yakın ya da havuzlu bir evde ısrar ediyorum. Bugüne kadar bu kriterlere uygun ev bulmakta zorlanmadım. Ve her sene mutlaka kışın sıcak bir yere gidiyor, en az iki kez Avrupa'da bir şehir geziyorum.~


İstediğiniz şehre uçtunuz, eve ulaştınız, ilk ne yapıyorsunuz?



İlk önce evi ya da daireyi geziyorum, sonra da yerleşiyorum. Valizimi gardıropta bana ayrılan yere boşaltıyor, ardından mutfağa gidiyorum. Marketten almam gerekenlerin listesini hazırlayıp mahalleyi geziyorum.





Bu tatillerde ideal süre nedir?


Tatil süresi tamamen karşı tarafla anlaşmanıza bağlı. Ben Paris'e gittiğimde 15 gün kalıyorum ama deniz aşırı bir yerde en az üç hafta kalmayı seviyorum. Bu arada hafta sonu kaçamağı da yapabilirim. Mesela dört sene önce bir hafta sonu Barselona'ya uçmuştum.





Çok eşya gerekiyor mu? Siz nasıl bir bavul hazırlıyorsunuz?


Ben çok eşyayla seyahat etmeyi sevmiyorum. Yanıma az giysi alıyorum. Evde kaldığım için çamaşırlarımı yıkayabiliyorum. Ayrıca havlu, çarşaf gibi şeyleri yanımda getirmiyorum, evdekileri kullanıyorum. Valizime mutlaka fotoğraf makinesi, not defteri, ilaç ve kitaplar koyuyorum. Genelde hafif gidip yüklü dönüyorum. Değiş tokuş anlaşmalarımı bir sene önceden yaptığım için genelde Türk Hava Yolları'ndan biriktirdiğim millerimi kullanıyorum ve “business class”ta 25 bin mille uçabiliyorum.





Tatile tek mi yoksa kalabalık mı gitmeyi tercih ediyorsunuz?


Deniz aşırı ülkelere hep iki arkadaşımla gidiyorum ama Avrupa'da tek başıma da gezerim. “Home exchange” konseptinde karşı tarafla yaptığınız yazışmalarda zaten kaç kişi olacağınızı belirtiyor ve ona göre anlaşıyorsunuz.





Peki ev sahibinden o şehirle ilgili, yani nasıl gezeceğinize dair ipuçları da alır mısınız?


Her evde gidilecek ve görülecek yerlerin listesi bulunuyor ama tabii ki internetten kendim de araştırıyorum. Üç hafta bir yerde kaldığınızda komşularla dostluk kuruyorsunuz ve onlardan iyi tavsiyeler de alıyorsunuz. Mesela bir Toskana seyahatinde yan komşularımız Amerikalı bir çiftti ve onların tavsiyesi üzerine Ferragamo'ların sahip olduğu şaraphaneyi gezdik, çok özel iki restoranın adresini aldık. Bu bilgiler turistik rehberlerde yer almıyor.





Gitmeyi planladığınız üç yeni yer neresi?


Şu an sitede 151 ülkeden 46 binden fazla ev kaydı var, her an hoş bir değiş tokuş teklifi alabilirim.





SUZAN YURDACAN

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.