Mavi Yolculuk

Mavi Yolculuk

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 27 Ekim 2011
Mavi Yolculuk

“1960'larla 1980'ler arasında mavi far o kadar çok kullanıldı ki, artık bu durum komik bir hale gelmişti” diyor Estée Lauder'in kreatif makyaj direktörü Tom Pecheux. Ama belki de geçmişteki abartının suçlularından bir miktar ilham almak çok da yanlış olmaz: “Mavi far her cilt, göz ve saç rengine yakışır” diye de ekliyor. Çünkü mavi renk, adeta sihirli bir değnekle kanlanmış gözleri aydınlatır, soluk tenleri canlandırır ve göz altı morluklarını nötralize eder.

Mavinin gücü, modern çağın bir keşfi değildir. Jül Sezar, Britanya istilasını anlattığı notlarda tuhaf, mavi renge boyanmış Britanyalı askerlerden bahseder. Askerlerin kullandığı vücut boyası, çivitotundan elde edilirdi. 19. yüzyılın ortasında sentetik boyaların icat edilmesiyle birlikte kozmetik şirketleri piyasaya seri üretimle göz farı renkleri sunmaya başladı. 1950'li yıllarda, içlerinde zengin pigmentli mavi tonların da bulunduğu sayısız renkte göz farı her yerde bulunabiliyordu. 1959'da piyasaya sunulan ilk Barbie bebekleri, siyah-beyaz çizgili mayoların yanında mavi göz farlarıyla dikkat çekiyordu. 1960'lı yıllarda Andy Warhol, aralarında Marilyn Monroe ve Jackie Kennedy'nin de bulunduğu güzeller geçidini, baskılarında abartılı, asit mavisi göz kapaklarıyla süsleyerek sanat tarihine geçti. “70'li yıllarda mavi farı şakaklara kadar sürerdik. Şeklin kedi gözü gibi olmasını istiyorduk” diyor Lancôme'un makyaj uzmanı Sandy Linter. “Bu ‘Vay be!' dedirtecek bir görünümdü!”

EN GÜZEL MAVİ KİMİN?
Peki, uzun yıllar boyu sakınılan bir renk tonu neden ve nasıl geri döner? “Mavi çok olumlu bir renk ve bence şu anda herkesin buna ihtiyacı var. Sürüyorsunuz ve anında keyfiniz yerine geliyor” diye açıklıyor Linter. Trend belirleme şirketlerinden Pantone Renk Enstitüsü, parlak, mavi-yeşil karışımı bir turkuaz tonunu 2010'un rengi olarak seçti.~
Ve her şeyi seksi yapmayı başaran Pecheux (YSL'un 2008 sonbahar-kış defilesindeki siyah dudakları hatırlayın), mavinin geri dönüşünü ilan ediyor. Derek Lam'in 2010 sonbahar-kış defilesindeki safir   renkli dumanlı göz makyajı, Pecheux'nun Lauder için yarattığı ilk renk koleksiyonu Blue Dahlia paletinin eseriydi.

Ancak mavi göz makyajında dikkat edilmesi noktalar var: Koyu tenliler, akuamarin gibi altın pigmentli tonları tercih etmeliler. Soluk tenlilerde kobalt mavisi ve menekşe rengi gibi soğuk tonlar hoş durur. Yerleştirmeye gelince, neredeyse her yer uygun. Balenciaga'nın 2010 ilkbahar-yaz defilesinde makyaj uzmanı Pat McGrath, fütüristik bir etki için elektrik mavisini mankenlerin göz kapaklarının iç kısmına uyguladı. Stil ikonu Kate Bosworth, kenarları uzatılmış şeritlerle mavi göz farına farklı bir yorum getirdi. Şarkıcı Alicia Keys'in gökkuşağı göz makyajının yaratıcısı makyaj uzmanı Ashunta Sheriff, renk konusunda çekingen olanların mavi eyeliner'la başlamalarını öneriyor. Tom Pecheux da ışıltılı bir etki için maviyi göz kapağının ortasına yerleştirmeyi tercih ediyor: “Sürprizleri severim – ya siz?”

Biz de severiz, ama sadece daha iyi görünmemizi sağlayanları.       

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.