YENİ BAĞIMLILIĞIMIZ: CLUBHOUSE

Odadan odaya gezdiren yeni sosyal medya uygulamamız Clubhouse ve yarattığı bağımlılık...

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 03 Şubat 2021
YENİ BAĞIMLILIĞIMIZ: CLUBHOUSE

Evet, bir süredir oda oda geziyoruz, sanal ortamda kalabalığa karıştık herkes maskesiz mesafesiz konuşabiliyor. Konular, konuklar, konuşmalar hiç bitmiyor. Pandemiden önce arkadaşlarla toplanıp yapılan geyik muhabbetleri de burada, CEO buluşmaları da... Bir odada konuşmacı olup diğer odada sadece dinleyici olabilirsiniz. Davetiye ile giriş yapılan uygulamayı kullananlar 10 saat, 15 saat hatta 22 saatlik deneyimlerini –ya da yeni bağımlılıklarını- paylaşıyor. Burdan anlıyoruz ki filtresiz, kayıtsız, tekrarsız, kurgusuz muhabbete açız! Çünkü Clubhouse uygulamasında küçük bir fotoğrafınız ile sadece sesiniz var. Kayıt almaya izin vermemesi ve görsel olmaması sadece konuşmaya odaklanmanızı sağlıyor. Clubhouse’da herkes sesten ibaret...

CLUBHOUSE NEDİR?

Instagram, Facebook, Twitter ve TikTok… Zaten bu kadar fazla sosyal medya platformu varken Clubhouse’un farkı nedir? Clubhouse aslında bir sohbet platformu. Uygulamayı açtığınız zaman bir sürü "rooms" (oda) görüyorsunuz ve herkes bu odalarda sürekli konuşuyor. İstediğiniz gibi girip çıkabildiğiniz bu odalarda farklı konular konuşuluyor. İlgi alanlarınıza giren konuları keşfedebileceğiniz Clubhouse uygulaması, şirket tarafından, “temellerini ses üzerine kuran yeni bir sosyal proje,” olarak açıklanıyor. “Her yerden, herkes konuşabilir, hikayelerini anlatabilir, fikirler üretebilir, arkadaşlıklarını derinleştirebilir ve yeni insanlar ile tanışabilirler,” diyen Clubhouse, güncel konulardan felsefeye kadar geniş bir alana yayılıyor. Kamerasız ve görüntüsüz bir sosyal medya platformu olan Clubhouse farklı bir işlev görüyor. Instagram ve Facebook daha çok görsel, Twitter sözel ve TikTok video formatına odaklanırken, Clubhouse ise sadece sesten faydalanıyor. Uygulamanın internet sitesine göre, “Göz temasından, ne giydiğinizden ve nerede olduğunuzdan endişelenmeniz gerekmiyor. Ses yoluyla iletilen tonlama ve duygu, nüansı algılamanıza ve başkalarıyla benzersiz bir şekilde insani bağlantılar kurmanıza olanak tanıyor. Yine de birbirinize meydan okuyabilir ve zorlu sohbetler yapabilirsiniz - ancak sesle genellikle daha fazla empati kurma yeteneği vardır. Bizi bu mecraya çeken buydu.”

CLUBHOUSE'A NASIL ÜYE OLUNUR?

Geçtiğimiz aylarda sadece ünlülerin kullandığı Clubhouse uygulamasına sadece davetiye ile giriliyordu. Şimdi ise ‘exclusive’ olarak adlandırılsa da Clubhouse’a üye olabilirsiniz! Clubhouse’u herkes için yaratmaya çalıştıklarını belirten uygulama sahipleri, en hızlı şekilde dünyadaki herkese açık olacaklarını belirttiler. Uygulamaya üye olduktan sonra tıpkı özel bir kulüp gibi içeride olan bir arkadaşınızın size bir davetiye yollaması gerekiyor. Şu an neredeyse herkesin Clubhouse’ta üye olduğunu düşünürsek bekleme sıranızın olmayacağına emin olabilirsiniz.

CLUBHOUSE İÇİN DAVETİYE GEREKLİ Mİ?

Uygulamaya tam olarak davetiyesiz giremiyorsunuz diyemeyiz. Clubhouse’ta olan arkadaşlarınız tarafından davet edilerek veya üyelik bilgilerini girdikten sonra içeride olan bir arkadaşınızın size davetiye yollamasını beklemeniz gerekiyor. Clubhouse toplumunu özgün tutmaya çalıştıklarını söyleyen uygulama kurucuları, küçük bir ekip oldukları için yeni özellikler eklemek için biraz daha süreye ihtiyaçları olduğunu söylemişlerdi.

CLUBHOUSE NASIL KULLANILIR?

Uygulamaya girdiğiniz zaman önce ilgi alanlarınızı ve daha sonra kendiniz hakkında bilgiler veriyorsunuz. Fotoğrafınızı seçtikten sonra takip etmek istediğiniz arkadaşlarınızı veya ünlüleri belirleyebiliyorsunuz. Ardından ana sayfada bir sürü sohbet odaları ve başlıkları beliriyor. Giriş yapmak için farklı odalar seçerek, sohbetleri ve tartışmaları dinleyebilir ve bu konuşmaların parçası olabilirsiniz. Bir odaya giriş yaptığınız zaman sesiniz otomatik olarak açılıyor ancak kimin konuşabileceğine odanın kurucusu karar veriyor. Konuşmak isteyen dinleyiciler, el kaldırma butonu ile söz hakkı isteyebiliyorlar. Clubhouse’u panel, soru-cevap oturumu veya konuşmaların olduğu bir konferans salonu gibi düşünebilirsiniz. Dilediğiniz zaman odalara katılabilir veya kendi sohbet odalarınızı açabilirsiniz. Tanıdığınız birçok ünlü şimdiden Clubhouse oturumları açmaya başladılar bile!

KURUCULARI KİM?

Paul Davison ve Rohan Seth tarafından kurulan Clubhouse uygulamasının değeri Mayıs 2020’de $100 milyon olarak belirlenmişti. Medyadan uzak durmayı tercih eden Davison ve Seth hakkında pek bilgi yok. Geçtiğimiz sene Alpha Exploration Co. Adlı şirketi kuran Davison ve Seth, bu şirket ile Clubhouse’un sahibi olarak görünüyorlar. Daha önce Pinterest, Google ve Coinlist gibi şirketlerde çalışan Davison, Stanford Üniversitesi mezunu ve Şubat 2020’den beri Clubhouse’un CEO’su ve kurucu ortağı olarak görünüyor. Geçmişte Google ve Opendoor gibi şirketlerde çalışan Rohan Seth ise Davison gibi Stanford Üniversitesi mezunu. Görüntü, video ve yazıya odaklanan uygulamalar varken sadece sesin olduğu bir sosyal medya platformunun olmadığını keşke ilk biz fark etseydik! Veya keşke sadece seslerin olduğu çok popüler bir ‘kulüp’ olabileceğini düşünseydik! 


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.