Kış aylarında alınan ya da verilmesi planlansa da hala sabit duran kilolardan kurtulmak için çalışmaları hızlandırdığımız doğru. Kilo probleminin sadece kadınlara özel bir durum olmadığı, erkekler tarafından da sorun edildiği ve aynı zamanda fazla kilonun bir sağlık problemi de olduğunu göz önüne alarak ‘ne yapmalıyız?' sorusuna cevap aramaya başladık. Tam da bu noktada sizi, işe yarayacak ve motivasyon sağlayacak çok kolay ‘sekiz adım'la tanıştırmaya karar verdik.
Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu'nun sıraladığı, aslında hepimizin bildiği ama çoğu zaman uygulamadığı sekiz adıma hızlıca göz atalım mı?
Hedef kilonuzu belirleyin
Kilo vermek isteyen birçok kişi sık sık diyete başlıyor fakat bir süre sonra pek çok farklı nedenle diyet programına sadık kalamıyor. Kişiyi günlük hayatında zorlamayacak, doğru planlanmış bir diyet programı sayesinde beslenme alışkanlıkları değiştirilerek başarılı sonuçlar alınabilir.
Sık tartılmayın
Kilo takibi amacıyla sık sık tartılmak yanlış bir yöntem. Sağlıklı bir diyetle kilo değişimi ayda 4-6 kilodur. Buna göre haftada 1-1,5 kilo kaybı normaldir. Fazlasını beklemek hayal kırıklığına sebep olabilir.
Kendinizi ödüllendirin
Diyet programına başladıktan bir süre sonra kilo vermeye başlanırsa, verilen kilolar için kişiler kendilerini ödüllendirebilirler ancak bu ödüllendirme diyeti bozarak değil beğendikleri bir kıyafeti alabilir, saç modellerini değiştirebilir ya da uzun zamandır görmek istedikleri bir yere gidebilirler
Bardağın dolu tarafını görün
Verilen kilo miktarı ne olursa olsun, diyet yapan kişiler başarılarını takdir etmelilerdir. Bardağın dolu tarafını görmek diyetin uzun süreli olmasına ve başarıyla sonuçlanmasına sebep olacaktır.
Diyet yaparken kendinizi hayatın güzelliklerinden mahrum ve dışlanmış hissetmeyin
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen herkes, doğru beslenme programına uymayı ilke edinmelidir. Gün içerisinde dengeli beslenerek et, süt, sebze, meyve ve tahıl besin gruplarından yeterli miktarda tüketmelidir. Diyete başlayan kişiler, çevrelerindeki diğer kişilerin istedikleri her şeyi yerken kendilerinin yasakların olduğu bir program içinde olduğunu düşünerek dışlanmış hissetmemelilerdir.
Yemek yemek istediğinizde açlığınızı sorgulayın
Çoğu insan sıkıldığında, mutsuz olduğunda, sinirlendiğinde ya da mutlu olduğunda kendini aç hisseder. Böyle durumlarda açlık hissi tekrar sorgulanmalı. Duygu yoğunluğuna bağlı açlık hissi durumlarında mutlaka bir şeyler yemeleri gerektiğini düşünen kişiler, kalorisi olmayan ve mevsime uygun çiğ sebzeleri tercih etmeliler.
Öğünlerde yediklerinizi not alın
Diyet yapan kişilerin yediklerini not almaları kendilerini kontrol etmeleri için etkili bir yöntemdir. Notlar sayesinde, öğün sayısını ve öğünlerde doğru besin gruplarına yer verilip verilmediğini kontrol ederken; yaptıkları yanlışlar varsa onları da görme şansı yakalayabilirler.
Ofis çekmecenizi yeniden düzenleyin
İş yeri çekmecelerinde bulundurulan çikolata, gofret, bisküvi gibi yüksek kalorili atıştırmalıklar diyet programının bozulmasına neden olabilirler. Bunların yerine iş yeri çekmecelerinde kuru meyve, leblebi, galeta gibi sağlıklı ve ara öğün olmaya uygun yiyecekler bulundurmak daha faydalı olacaktır.
Biz ELLE ekibi olarak işe çekmecelerimizi düzenleyerek başlıyoruz, ya siz?