Yaz sezonu yaklaşıyor, bu yaz giyeceğimiz mayo ve bikinilerle bir kez daha bedenimizde sevdiğimiz ve sevmediğimiz yerler gözler önüne çıkacak. Kimi beğendiğimiz yerleri kıyafetlerle ustaca saklamak mümkün oluyor ancak daha ince kıyafetler giymeye başladıkça, yani baharın gelişiyle hepimizi bir telaş alıyor. Peki, gelecek yaz dönemi için ne zaman estetik operasyonlar için en doğru zaman olur? Veya başka bir deyişle hangi mevsim hangi ameliyatları yaptırmak daha uygundur? Hangi ameliyatlar her mevsim yapılabilir? Gelin sizlerle estetik cerrahinin mevsimlerine bir göz atalım. Bu konudaki detaylı bilgileri Renee Klinik Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer'den öğrendik.
ESTETİK BURUN AMELİYATLARI (RHINOPLASTY)
Türkiye'de halen kadın erkek, cinsiyet farkı olmaksızın en çok yapılan estetik operasyon, burun ameliyatı. Burun estetiğinin amacı, burnun şekli, büyüklüğü ve genel görüntüsünde değişiklikler yaparak onu yüzle uyumlu hale getirmek. Bu işlemle burun uzayabilir veya kısalabilir, küçülebilir veya büyüyebilir, şekli değişebilir, konturunda değişiklikler yapılabilir, burun delikleri küçültülebilir, “kemer” olarak ifade edilen üst kısmındaki kemik yapı küçültülüp daha oyuk bir görüntü kazandırılabilir, kalkıklığı artırılabilir, ucu sivriltilebilir veya yuvarlaklaştırılabilir... Sonuç olarak burnun kemik veya kıkırdak yapısından biri veya ikisiyle ilgili değişiklikler yapılabilir. Bütün bunların ne kadar ve ne şekilde gerçekleşeceği ancak burnun anatomik özelliklerinin ve burun derisinin doktor tarafından muayene edilmesinden sonra anlaşılabilir. Estetik burun ameliyatları dört mevsim yapılabilir; ancak ameliyat sonrasında güneşlenme istenilmediği için ameliyat için çoğu zaman sonbahar, kış ve ilkbahar dönemleri tercih edilir.
MEME AMELİYATLARI
Estetik meme ameliyatlarının kökeni çok eski yıllara dayanıyor. Türkiye'de de burun ameliyatlarından sonra en sık yapılan ikinci plastik cerrahi operasyonu. Estetik meme ameliyatları üç şekilde yapılıyor.
1. Meme küçültme: Tarihin derinliklerine baktığımızda meme küçültme ameliyatlarına eski Mısır döneminden itibaren rastlamaktayız. Bizim toplumumuzda meme dokusunun genellikle fazla geliştiğini ve büyük göğüs yapılarının sıkça görüldüğünü biliyoruz. Meme hipertrofisi veya makromasti dediğimiz bu durumda meme küçültme ameliyatları yapılıyor. İleri derecede meme büyüklüğü, kişilerde boyun mekaniğine olumsuz etki ederek boyun, sırt ve kol ağrılarına yol açabilir ve meme dokusu altında hijyenik sorunlara sebep olabilir. Bu durumda cerrahi işlemle meme dokusunu küçültmek mümkün. Meme küçültme ve meme dikleştirme ameliyatlarında teknik olarak çok büyük değişiklikler bulunmamakla beraber; tıbbın ilerlemesiyle bu ameliyatlar hasta açısından çok daha konforlu ve hemen hemen ağrısız gerçekleştirilebilir hale gelmiş durumda.
Erkeklerde de meme dokusu normalden fazla olabiliyor. Jinekomasti denilen bu durumda erkek hastalarda meme küçültme işlemi uygulanıyor. Meme küçültme ameliyatları dört mevsim yapılabiliyor. Ameliyattan sonra rahatlıkla mayo giyebilmek için yaklaşık bir aylık zamana ihtiyaç var, bu sebeple kış ayları yaza göre daha çok tercih ediliyor. Bu bir aylık zamanda kişilere destekleyici tıbbi sütyenler kullanılması tavsiye ediliyor.
2. Meme Dikleştirme: Memenin gelişim çağı sonrasında aldığı şekil ve pozisyon, zaman içerisinde yaşlanma süreciyle veya hamilelikler ve/veya emzirme sonrasında deforme olabiliyor. Bu deformasyon kendisini sıklıkla meme dokusunda sarkma ve dikliğini kaybetme olarak gösteriyor. Mastopexy denilen meme dikleştirme ameliyatı, bu bireylerde memenin kaybetmiş olduğu şekli yeniden verme amacıyla yapılabiliyor. Prof. Dr. Reha Yavuzer'e göre, meme dikleştirme ameliyatlarında da meme küçültme ameliyatlarına benzer şekilde seçilen tekniğin özelliklerine uygun bir planlamayla ameliyat gerçekleştiriliyor.
Bu ameliyatta meme dokusuna şekil verilerek üzerindeki cildin daha gergin ve memeyi daha yukarıda tutması hedefleniyor. Meme dikleştirme ameliyatları da dört mevsim yapılabiliyor. Operasyondan sonra rahatlıkla mayo giyebilmek için yaklaşık bir aylık zamana ihtiyaç var, bu sebeple kış ayları yaza göre daha çok tercih ediliyor. Bu bir aylık zamanda kişiler destekleyici tıbbi sütyenler kullanıyorlar.
3. Meme Büyütme: Meme dokusunun yeteri kadar gelişmemesi, gelişmiş olan meme dokusunun kilo verimini takiben küçülmesi veya emzirme sonrası meme dokusunun involüsyon denilen küçülmeye maruz kalması sonucu, meme dokusu bireylerin arzu ettikleri ölçülerden küçük olabilir. Bu durumda augmentasyon denilen meme büyütme ameliyatları yapılabiliyor. Bu operasyonlarda hastanın halihazırdaki meme dokusu, şekli, ölçüleri göz önüne alınarak bir planlama yapılıyor. Bireysel özelliklere göre yapılan bu planlama sonrasında hangi tip, hangi boyutta protezin daha uygun olduğuna ve bu protezin hangi seviyeye yerleştirileceğine karar veriliyor. Meme büyütme ameliyatları da dört mevsim yapılabiliyor. Ameliyattan sonra rahatlıkla mayo giyebilmek için yaklaşık bir aylık zaman ihtiyaç var, bu sebeple kış ayları yaza göre daha çok tercih ediliyor. Bu bir aylık zamanda kişiler yine destekleyici tıbbi sütyenler kullanıyorlar.
YAĞ ALDIRMA AMELİYATLARI (LIPOSUCTION)
Deri altı yağ dokusu, vücutta yüzeysel ve derin tabakalar olmak üzere iki alanda toplanmıştır. Yüzeysel tabaka, birbirinden ayrılmış küçük yağ paketlerinden oluşmuştur. Derin yağ tabakasıysa daha gevşek bantlarla birbirinden ayrılmış gevşek bir tabakadır. Erkek ve kadınlarda yağ dağılımı farklılık göstermektedir. Kadınlarda daha çok uyluk üst dış ve iç kısımlarında, kalça ve gövdede; erkeklerdeyse genellikle gövdede ve karın bölgesinde yağ toplanır. Ancak cinsiyet dışında, ırksal ve yaşa bağlı olarak da yağ birikim bölgeleri değişkenlik gösterebilir.
Yaşlandıkça deri altındaki yağ oranı azalırken karın içi yağ depolanması artış gösterir. Yağ dokusunun alınması işlemi liposuction'dır. Liposuction işlemleri ülkemizde üçüncü sıklıkta yapılan estetik cerrahi işlemi insanlara sahip olan günümüz dünyasında yüz gençleştirme işlemlerine talebi artırıyor.
Yüz germe ameliyatları, ihtiyacı olan bireyler için yeri değiştirilemez bir uygulama. Aslında yüz germe ameliyatları ilkel anlamda sadece germe için kullanılmamakta; daha çok derin dokuları eskidir. Günümüzde bu işlem daha çok lazer lipoliz olarak gerçekleştirilmektedir. Temel olarak vücudun hemen her bölgesine uygulanabilen liposuction, kadınlarda en sık karın, kalça ve uyluklar ve diz bölgelerine; erkeklerdeyse en sık bel ve karın bölgeleriyle meme bölgelerine uygulanmaktadır. Ayrıca kol, ayak bilekleri, boyun ve ense, yüz liposuction uygulanan alanlardır.
Liposuction sonrası yağ alınan bölgenin tamamen incelmesi altı ay sürüyor. İşlem sonrasında da alınan miktara ve derinin gevşeklik durumuna göre iki-altı hafta arası korse kullanılması gerekiyor. Yağ alma ameliyatları da dört mevsim yapılabiliyor. Ameliyattan sonra rahatlıkla mayo giyebilmek için yaklaşık bir aylık zaman ihtiyaç var. Bu süre, alınan yağ miktarı arttıkça uzuyor. Bu sebeple ameliyat için kış ayları yaza göre daha çok tercih ediliyor. Korse kullanımı da kış aylarında çok daha kolay oluyor.
YÜZ GENÇLEŞTİRME AMELİYATLARI
Estetik yüz ameliyatları denilince akla yüz germe, boyun germe, kaş kaldırma ve göz kapağı ameliyatları geliyor. Yüz gençleştirme işlemlerinin, son 10 yıl değerlendirildiğinde tüm dünyada giderek arttığını görebiliyoruz. Yaşlanan yerküreyle birlikte nüfus da yaş ortalaması açısından giderek büyüyor. Bu da daha ileri yaşta yerlerine iade etme prensibine dayalı bir girişimdir. Yüz germe işlemlerine çoğunlukla göz kapağı ameliyatları ve yağ enjeksiyonları ekleniyor. Sıklıkla yüz germe ameliyatının başarısını bu ameliyata eklenen küçük girişimler önem li oranda artırıyor.
Boyun germe ve boyunda askı işlemleri, yüz gençleştirme sürecinin belki de en önemli ameliyatlarını oluşturuyor. Sarkık boynun varlığı, yüzün kalanı ne kadar iyi olursa olsun kişinin olduğundan daha yaşlı algılanmasına sebep oluyor. Boyunda birbirine geçer tarzda kullanılan askı dikişleri, diğer bölgeleri göre oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Buna ek olarak ihtiyaca bağlı yapılacak liposuction işlemleri ve gerektiğinde boyun kaslarının onarımı ve fazla derinin alınmasına müsaade eden boyun germe ameliyatları, yüz gençleştirme işlemleri arasında oldukça önemli yere sahipler.
Yüz gençleştirme ameliyatları dört mevsim yapılabilen ameliyatlar fakat diğer ameliyatlara göre çok daha uzun bir kamuflaj dönemine ihtiyaç duyulduğundan mevsimden ziyade kişinin sosyal olarak gizli kalabileceği döneme göre zamanlama belirlenmelidir. Diğer tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi ameliyat sonrası ödemlerin ve morlukların olduğu dönemde, güneşten ve UV'den kaçınmak gerekir.
OPERASYON TABLOSU
MEME ESTETİĞİ (KÜÇÜLTME, DİKLEŞTİRME, BÜYÜTME)
Anestezi: Genel
Ameliyatın süresi: 1-3 saat
Hastanede kalma süresi: Yok veya bir gece. Refakatçi gerekebilir.
Ameliyat sonrası: Memenin ödemli olduğu dönemde desteklenebilmesi için bir ay boyunca özel sütyenler kullanılır.
İyileşme: 1-2 gün içinde hafif işler yapılabilir; 3-4 gün sonra işe dönülebilir; 1 ay ağır spor, ağır kaldırmak yasak; 1 ay sonra her şey serbest.
Kesin sonuç: 1-1.5 yıl
Ne zaman yaptırılabilir: Her mevsim
Dikkat edilecekler: Ameliyattan sonraki ilk hafta araba kullanmak, ağır kaldırmak; bir ay içerisinde
güneşlenmek, solaryuma girmek ve darbe alınabilecek sporlar önerilmez.
RHINOPLASTY
Anestezi: Genel, lokal veya sedasyon
Ameliyatın süresi: 1-2 saat
Hastanede kalma süresi: Hiç veya bir gece. Refakatçi gerekebilir.
Ameliyat sonrası: Burnu stabil hale getirmek için 1 hafta splint denilen bir alçı kullanılır. Ameliyattan dolayı burun çevresi ve göz altlarında şişme ve morluk görülebilir.
İyileşme: 3-4 gün içinde hafif işler yapılabilir; 1 hafta sonra işe dönülebilir; 1 ay ağır spor, ağır iş, uzun süre eğilmek, gözlük takmak yasak; 1 ay sonra her şey serbest. Kesin sonuç: 1-1.5 yıl
Ne zaman yaptırılabilir: Her mevsim
Dikkat edilecekler: Ameliyattan sonraki 1 ay içerisinde güneşlenmek, solaryuma girmek ve darbe alabileceğiniz sporlar önerilmez.
YAĞ ALMA AMELİYATI (LIPOSUCTION)
Anestezi: Genel, lokal veya sedasyon (miktara bağlı)
Ameliyatın süresi: 1-3 saat
Hastanede kalma süresi: Hiç veya bir gece. Refakatçi gerekebilir.
Ameliyat sonrası: İşlem yapılan bölgelerde morluk ve şişlik olur. Bu dönemde liposuction korseleri kullandırılır.
İyileşme: 1-2 gün içinde hafif işler yapılabilir; 3-4 gün sonra işe dönülebilir; 1 ay ağır spor yasak; 1 ay sonra her şey serbest.
Kesin sonuç: 4-8 ay
Ne zaman yaptırılabilir: Her mevsim ancak sonbahar ve kış daha çok tercih edilmelidir.
Dikkat edilecekler: Ameliyattan sonraki 1 ay içerisinde güneşlenmek, solaryuma girmek önerilmez.
YÜZ GENÇLEŞTIRME AMELİYATLARI (YÜZ GERME, BOYUN GERME, GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ VE KAŞ KALDIRMA)
Anestezi: Genel, lokal veya sedasyon (yapılacak işleme bağlı)
Ameliyatın süresi: 1-6 saat
Hastanede kalma süresi: Hiç veya bir gece. Refakatçi gerekebilir.
Ameliyat sonrası: İşlem yapılan bölgelerde morluk ve şişlik olur. Bu dönemde pansuman gerekebilir.
İyileşme: 1-2 gün içinde hafif işler yapılabilir; 3-4 gün sonra normal ev yaşantısına geçilebilir; 15-20 gün sonra işe dönülebilir; 1 ay ağır spor yok.
Kesin sonuç: 1-1.5 yıl
Ne zaman yaptırılabilir: Her mevsim ancak sonbahar ve kış, daha çok tercih edilmelidir.
Dikkat edilecekler: Ameliyattan sonraki 1 ay içerisinde güneşlenmek, solaryuma girmek önerilmez. İlk ay cildin bakıma ve nemlenmeye ihtiyacı daha fazla olacaktır.