KLEOPATRA'NIN GÜZELLİK SIRRI: ALOE VERA

Son dönemin popüler bitkilerinden olan aloe veranın cilde birçok faydası bulunuyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman aloe veranın cilde faydalarını, zararlarını ve kullanım şeklini anlattı...

ÖZGE ÇOLAK 18 Temmuz 2020
KLEOPATRA'NIN GÜZELLİK SIRRI: ALOE VERA iStock

Aloe vera bitkisi binlerce yıldır sağlık, güzellik ve cilt bakımı amaçlı olarak farklı kültürlerce kullanılır. Mısır kraliçeleri Nefertiti ve Kleopatra düzenli güzellik rejimlerinin bir kısmında bu bitkiyi kullandı. Aloe vera vitaminler, mineraller, aminoasitler, salisilik asit vs. gibi 77’ye yakın bileşen içerir.



ALOE VERANIN YÜZDE NASIL KULLANILI?

Günümüzde gece kremleri, sabun, şampuan, temizleyiciler, güneş koruyucular gibi çeşitli kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunur. Akne tedavisi üzerine de önemli faydası olup peeling yapan akne kremleri ile birlikte kullanıldığında tedavinin daha hızlı olmasını ve kızarıklık gibi yan etkiler daha az görülür. Günümüzde değişik oran ve kompozisyonlarda aloe vera içeren ve yara iyileşmesinde kullanılabilen jel ve krem preparatlar piyasada bulunur. Aloe vera içeren birçok kozmetik ürün mevcuttur. Bu ürünlerin kullanımı sırasında kızarıklık, yanma, pullanma gelişmesi halinde ürünü kesip dermatoloğunuza başvurmanız gerekir.

ALOE VERANIN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

  • Cildin yaşlanması ve lekelenmesinde en büyük etken kontrolsüz maruz kalınan UV ışınlarıdır. Aloe vera, içeriğindeki A vitamini (beta karoten), C vitamini, E vitamini ve selenyum, çinko gibi bazı minerallerin antioksidan özelliği sayesinde cildi radyasyon hasarına karşı korur. 
  • İçerdiği mukopolisakkaritler deriye nem sağlamaya yardım eder. 
  • Kollajen ve elastin üretimini arttırarak derinin daha elastik ve daha az kırışık olmasını sağlar. 
  • Bu kozmetik faydalarının yanında güneş ışınlarının deri hücresinde oluşturduğu hasarı onararak cilt kanseri oluşma riskini de azaltır. 
  • Aloe vera içlerinde salisilik asidin de bulunduğu 6 antiseptik ajan içerir; bu da mantar, bakteri ve uçuk gibi virüsler üzerinde tedavi edici etkisi olmasını sağlar. 
  • İçeriğindeki magnezyum laktat kaşıntı giderici etkinliği vardır. Kaşıntılı deri hastalıları ve haşere ısırıklarında bu sebeple kullanılabilir. 
  • Aloe vera ile yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda sedef hastalığı, egzama, liken planus gibi kronik cilt hastalıklarının tedavisinde denenmiş ve başarı sonuçlar elde edildi. Dolayısıyla sıkça kortizonlu krem kullanılması gereken bu hastalıklarda kortizon kullanımını azaltmakta yarar sağlayabilir.
  • Aloe vera, fibroblast aktivitesini arttırıp kollajen üretiminde ve kolajenin oluşturduğu çapraz bağlarda artış sağlar. Ayrıca içerdiği mukopolisakkaritler, aminoasitler, çinko ve su yara kapanmasını kolaylaştırır ve iz oluşumunu azaltır. Bu sebeple yanık ve açık yara tedavisinde kullanımı mevcut.

ALOE VERANIN CİLDE ZARARLARI VAR MI?

Yüze topikal olarak uygulanması durumunda kızarıklık, yanma, karıncalanma nadiren de vücuda yayılan egzamaya sebep olabilir. Bu sebeple kullanmadan önce kol iç yüzü gibi vücudun küçük bir alanına sürerek denemekte fayda bulunur. Aloe vera, zambakgiller familyasından bir bitki çeşidi olup bu grup bitkilere alerjisi olanlar kesinlikle kullanmamalı.

Özellikle kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalığı olup ilaç kullanan hastalar aloe veranın ağızdan tablet olarak alınan formlarını kullanmadan önce mutlak suretle doktorlarına danışmalı. Yine ağızdan alınan tablet formları teorik olarak rahim kasılmalarına yol açabileceği için gebelere; bebekte sindirim sisteminde rahatsızlık yaratacağı için emzirenlere önerilmez. Bu iki durumda da güvenlik açısından sürme formlarının da geniş alanlara sürmemekte fayda bulunur. Vücudun 1/3'nden fazlasına sürüldüğünde krem formu da sistemik dolaşıma geçebilir.

Ağızdan alınan formları karın ağrısı, ishal, kırmızı idrar, hepatit ve uzun süreli kullanımda kolorektal kanserlerine yatkınlık yapabilir. İshal yapıcı etkisi özellikle potasyum olmak üzere elektrolit dengesizliğine yol açabiliyor. Bu sebeple karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlara ağızdan formları önerilmiyor. Çocuk ve yaşlılarda kullanımı ile ilgili özel bir yasak bulunmuyor.



ALOE VERAYI KİMLER KULLANMAMALI?

Hamileler ve emziren anneler, alerji sorunu olanlar, ileri yaş, küçük çocuklar ve bebekler,  (ileri derece yanık ve cerrahi açık yarası olanlar), böbrek hastaları ve ameliyat olacak kişilerde ameliyat öncesi ve sonrası kontrollü kullanılmalı ya da kullanılmamalıdır.

ALOE VERA KULLANACAK OLANLARA ÖNERİLER

Bu ürünlerin kullanımı sırasında kızarıklık, yanma, pullanma gelişmesi halinde ürünü kesip dermatoloğunuza başvurmanız gerekir.

Pek çok risk barındırabileceğinden evde hazırlanacak tarif önerisi yerine üzerinde alerji testleri yapılmış hazır preparatların kullanılması ortaya çıkabilecek ciddi sağlık sorunlarını engeller.

ALOE VERA 0 KAN GRUBU İÇİN ZEHİRLİ Mİ? BİLİMSEL DAYANAĞI VAR MI?

Aloe veranın özellikle 0 kan grubuna sahip kişilerde zehir etkisi yarattığını gösteren bilimsel bir çalışma bulunmuyor.

YAZI: Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman



Saf bakım: Gül suyu


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.