SAÇ EKİMİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Saç ekiminden sonraki süreci Estetistanbul Tıp Merkezi’nden Dr. Hamid Aydın’a sorduk;

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 22 Nisan 2022
SAÇ EKİMİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Saç ekimi sonrası kendilerini nasıl bir sürecin beklediğini bilmeyen bir çok kişi hala bu operasyon konusunda kararsız. Hastaların merak ettikleri ortak sorularını Estetistanbul Tıp Merkezi’nden Dr. Hamid Aydın’a sorduk; 

Saç ekimi korkulacak bir operasyon mudur?

Saç ekimi diğer estetik uygulamalar ile kıyaslandığında korkulacak bir operasyon değildir. Çünkü lokal anestezi altında yapılan ve hastanın uyanık olduğu bir işlemdir. Hastaların büyük çoğunluğu genel anestezi altında yapılmasını gerektirecek denli ağrılı bir işlem olduğunu sanır oysa saç ekimi lokal anestezi altında yapılan konforu yüksek bir cerrahi operasyondur. Bu sebeple kanımca korkulacak bir operasyon değildir. 

Hastalar operasyon sonrası süreci merak ediyor. Mesela günlerce uyku uyunmadığı ile ilgili bilgiler dolaşıyor ortalıkta. Var mı bir gerçeklik payı?

Tabii ki yok. Operasyondan sonra bir kaç gün tedirgin uyumak mümkün ki bu doğal bir durum. Bir operasyon olmuşsunuz ve psikolojik olarak saçlarınıza uykuda iken bir zarar gelmemesi için dikkatli davranıyorsunuz. Bu da uykunuzun biraz hafif bir uykuya dönüşmesi bir durumla neticelenir. Hastalar operasyon sonrası boyun yastığı takarak rahat rahat uyuyabilirler. 

Boyun yastığı şart mı?

Şart değil. Bazı hastalar bir havluyu rulo katlayıp boyunlarının çevresine sararak aynı konforu yakalayabilirler. Amaç ekim alanının korunması, yastık, yorgan gibi bir yere temas etmesinin engellenmesi. 

Peki bir ilaç kullanmak gerekli mi saç ekimi sonrasında?

Evet saç ekimi sonrası hastaya bir reçete yazılması gerekli. Bu reçetede antibiyotik, ağrı kesici ve ödem giderici üç ilaç bulunmakta. Bunların saç ekimi sonrası nasıl kullanılması gerektiği hastaya doktoru tarafından detaylı bir şekilde anlatılması gerekli. Tercihen bu tavsiyeleri içeren videolar daha kalıcı olabilir. Bu sayede hasta istediği zaman bu tavsiyeleri dinleme şansı bulur. Yine hastanın aklına takılabilecek soruların yanıtlarını içeren notların verilmesi de çok yararlı oluyor. 

Sonraki günlerde saç ekimi yapıldığı belli oluyor mu?

Sonuçta bir operasyon. Bu sebeple yaraların iyileşme süresi içinde saç ekiminin görenler tarafından anlaşılması olağan bir durum. Bu süre kısa bir süre. İlk üç gün kızarıklıklar sebebiyle ekim alanı farklı bir renkte olur ancak dördüncü günden sonra bu renk normale dönmeye başlar. Rengin normale dönmesinden kasıt alın ve yüz rengi ile aynı renge dönmesidir. Birinci haftadan sonra yaralar kabuk bağlar hatta bir kısım kabuklar dökülmeye bile başlar. Bu aşamaya gelen saçın artık ekilen saç olduğunun anlaşılması daha zordur. 

Kullanılan malzemelerin bu sürece etkisi var mı? 

Çok yerinde bir soru. Evet var. Özellikle köklerin alımı ve kanalların açılması aşamasında kullanılan malzemeler son derece önemli. Burada tercih edilen malzemeler yaraların geç veya erken iyileşmesi üzerinde son derece etkili. Yine seçilen malzemeler kanamanın olup olmaması ve görüntünün temizliğine de etki ediyorlar. Bu sebeple doğru malzeme seçilmesi her şeyin hızlı bir şekilde eski haline dönmesi üzerinde etkili olan bir faktör. 

Hastalar bunun için ne yapabilirler?

Sorabilirler. En pratik yöntem bu. İyi bir araştırma yapmaları, doktor muayenesine giderken bu tür soruları not alıp bunu doktorlarına sormaları en doğrusu olacaktır. 

Hastalar ne zaman işlerinin başına dönebilirler?

İlk yıkamadan sonra -ki bu operasyondan iki gün sonra yapılır- hastalar ofis işlerine dönebilirler. Ağır işler yapmalarını bu süre içinde istemeyiz. Hatta ağır sayılacak spor aktivitelerinden de uzak kalmalarını tavsiye ederiz. Zaten günümüz iş dünyası doğal olarak çalışanlar gittikçe ağır sayılabilecek işlerden uzaklaşıyor. Bu yüzden bu durum genelde hastalarımız için bir sorun teşkil etmiyor.  Standart olarak hastalara işe gitmeyeceği üç günlük bir boşluğa ihtiyaçları olduğunu söyleriz. 

Son olarak saçların çıkma sürecinden de bahseden misiniz?

Tabii. Saçlar ekimden üç ay sonra çıkmaya başlarlar ve çıkma sürecinin tamamlanması ortalama bir yıl sürer. Bu sürenin 6. Ayında saçların yarısından çoğu çıkmış durumdadır. Biz yine de gerçek bir sonuç için bir yıl beklenmesini tavsiye ediyoruz.

 


ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.