GEÇMEYEN YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİ D VİTAMİNİ OLABİLİR

Kas ağrıları, depresif ruh hali... Bu belirtiler varsa D vitamini eksikliğiniz olabilir. Prof. Dr. Aslı Çurgunlu D vitaminini tüm yönleriyle ele aldı, Dr. Endi Romano çocuklarda D vitamini anlattı...

ÖZGE ÇOLAK 23 Haziran 2020
GEÇMEYEN YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİ D VİTAMİNİ OLABİLİR iStock

D vitamini yağda çözünebilen ve vücutta depolanabilen sterol grubundan bir vitamindir. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Beslenme ile birlikte bitkisel ve hayvansal gıdalardan da az miktarda sağlanabilir. Kemik kas eklem fonksiyonlarında sinir sisteminin çalışmasında bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında D vitamini çok önemli role sahiptir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

D vitamini eksikliği en sık yorgunluk, halsizlik, tüm vücutta genel ağrı, kemik ağrıları, eklemlerde ağrı, depresif ruh durumu, bağışıklık sisteminde zayıflamaya bağlı enfeksiyonlara duyarlılıkta artma, sık enfeksiyon geçirme, sarkopeni olarak adlandırdığımız kas kütlesinde azalma ve yaşlı kişilerde yatağa bağımlılığa kadar giden daha ciddi tablolarla kendini gösterebilir. Yine osteoporoz ve düşme, kırıklara neden olabilir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

  • Açık tenliler
  • Kapalı ortamda çalışan kişiler
  • Yaşlı kişiler
  • Beslenme bozukluğu olanlar
  • Güneş ışığından korunmak için yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullananlar
  • Kapalı giysiler giyenler
  • Gebe ve emziren kadınlar
  • Böbrek hastalığı olanlar
  • Karaciğer hastalığı olanlar

GÜNLÜK D VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADAR?

Günlük D vitamini ihtiyacı yasa ve kişiye göre değişir. Bu nedenle günlük takviye mutlaka doktor önerisiyle ve doktor kontrolünde olmalı. Yine D vitamini alırken günlük kalsiyum alımının da optimal düzeyde olması gerekir. D vitamini mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı.

D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELER?

D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.

D VİTAMİNİNİN FAZLASI ZARARLI MI?

Uygunsuz ve fazla miktarda kullanım vücutta D vitamininin depolanmasına ve D vitamini intoksikasyonuna yol acar. Özellikle yağlı dokuda biriken D vitamininin vücuttan atılması da zordur. Özellikle suda çözünmediğinden zehirlenme riski yüksektir. D vitamini zehirlemesi bağırsaktan kalsiyum emilimini arttırarak kan kalsiyum düzeyinin yükselmesine neden olur. Bunun sonucunda halsizlik, mide bulantısı, kusma, sersemlik, anksiyete, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bilinç değişiklikleri de tabloya eklenebilir.

D VİTAMİNİ NASIL DEPOLANIR?

Güneş ışınlarından en fazla fayda gördüğümüz saatler saat 11.00 ila 15.00 arasındaki zaman dilimidir. Bu saatlerde her 2 kolun çıplak ve güneşten koruma kremi sürmeden 15- 20 dakika güneşlendirmek önemlidir. Eğer güneşlenme süresi daha uzayacaksa zararlı etkilerden korunmak için koruyucu faktörlü krem kullanmak gerekir. Pencere, cam arkasında güneşlenmek güneşin ciltte D vitamini üretimini engeller.

ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ ALIMI NASIL OLMALI?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Endi Romano bebeklerde ve çocuklarda D vitaminin nasıl alınması gerektiğini anlattı.

  • Çocuklarda ve bebeklerde D vitaminini sabah saatlerinde tüketilebilir. Güneşle temas yaz aylarında çok önemli. Güneş koruyucu ürünler vücudumuza D vitamini girilmesini engellediği için en azından 15-20 dakika kadar koruyucu krem sürmeden D vitamini alınmalıdır.
  • Çocuklarda D vitamini kullanımı yeni doğan döneminden itibaren başlaması gerekiyor. Geçmişte sağlık ocakları tarafından yeni doğanlarda ilk 14 günden sonra başlatılıyordu. Ancak günümüzde bebek hastaneden çıkıp evine giderken D vitamini 400 ünite şeklinde başlatılıyor. Bunun farklı preparatları bulunmakta. Her kullandığınız preparattaki 400 ünite miktarı ilaçtan ilaca değişkenlik gösterebiliyor. Kimisinde bir damla kimisinde 3 damla kimisinde bir puf şeklinde ama sonuçta tüketilmesi gereken miktar 1 yaşına kadar 400 ünitedir.
  • D vitamini alımı çocukluk döneminde profilaksi yani koruyucu hekimliğe de giriyor. Bu nedenle çocuğa 1 yaşına kadar kesilmeden D vitamini verilmesi gerekiyor. Ancak D vitamininin hekime başvurulmadan alınmamalıdır. Çocuğa D vitamini testi yaptırılmalı, eksiklik varsa verilmelidir. Sonuçta yüksek dozda D vitamini kullanımında zehirlenme olasılığı mevcuttur.

YAZI: İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Endi Romano



B12 vitamini hakkında bilmeniz gerekenler



Zayıflatan C vitamini deposu: Hibiskus çayı


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.