Yeme bozukluğu tehdidi

Bulimia hakkında her şey

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 20 Şubat 2013
Yeme bozukluğu tehdidi
Leyla uzun boylu, ne çok zayıf ne de kilolu, zeki ve başarılı bir üniversite öğrencisi. Arkadaş çevresinde sevilen ve insanların beraber olmaktan zevk aldığı biri. Leyla'nın bulimia gibi ciddi bir sorunu olduğunu kimse bilmiyor. O kilo kontrolü yapabilmek için yediklerini kusuyor. Anoreksi olan insanlar aşırı zayıf, yeme bağımlısı olanlar şişman olduklarından dolayı yaşadıkları yeme bozukluğu aşikarken, Leyla'nın ciddi bir yeme bozukluğu yaşadığı bilinmiyor. Ayrıca yeme-kusma ataklarını gizli yaşadıkları için yakınları dahi durumun farkında değil. Konunun uzmanı Psikolog Doris Wolf, Almanya'da 18-35 yaş arasındaki kadınların üç milyonunda bulimia olduğunu belirtiyor. Ama dışarıdan bakıldığında belli olmaması ve yeme-kusma ataklarının gizli yaşanması nedeniyle bu sayının daha yüksek olduğu sonucuna varmak mümkün. Ayrıca, günümüzde bulimia yalnızca kadınlara özgü bir davranış bozukluğu değil. Aynı şekilde birçok erkek de bu sorunla yaşıyor.


~ Bulimia sorununun belirtileri


1. Kişiler düzenli yeme atakları geçirirler ve bu ataklarda kendilerine yasakladıkları yiyeceklerden aşırı miktarda tüketirler.


2. Yeme atağı esnasında kontrolü kaybederler.


3. Kilo almamak için yediklerini kusarlar, zayıflatıcı ilaçlar kullanırlar ve radikal diyetler yaparlar.


4. Ortalama olarak haftada iki defa yeme-kusma atakları geçirirler.


5. Mütemadiyen kilo, yemek ve bedenle ilgili düşünürler.


6. Yeme-kusma ataklarını gizli yaşarlar.


7. Bütün çabalarına rağmen bu kısırdöngüden çıkamazlar.


~ Bulimianın sonuçları


1. Düzenli kusma atakları bedenin fazla sıvı ve mineral kaybetmesine yol açar. Sodyum, potasyum, magnezyum ve klorid kaybı halsizlik, kas gücü kaybı ve kas kramplarına neden olur. Bunun yanı sıra, iç huzursuzluk ve konsantrasyon sorunları ortaya çıkar. Mide asidinden dolayı yemek borusunda, ağızdaki tükürük bezlerinde ve dişlerde zedelenmeler görünür.


2. Hızlı ve aşırı miktarda yemek tüketimi yemek borusu ve mide üzerinde ciddi bir baskı oluşturur. Aşırı miktarda yemek tüketimi ve akabinde kusma atakları pankreas iltihaplanmalarına yol açabilir.


3. Yeme atakları sonrasında yapılan “oruçlar” kan şekerinin düşmesine yol açar.


4. Bağırsak çözücü ilaçlar, potasyum eksikliğinin yanı sıra bağımlılık yaratır. Bırakıldığında sindirim yavaşlar ve kabızlık başlar.


~ Bulimia terapisi


Uzmanlardan yardım alınmadığı sürece bu sorunun çözülmesi mümkün değildir. Tıbbi yardımın yanı sıra kişilerin mutlaka bireysel psikoterapi yardımı almaları gerekir. Aynı sorunu yaşayan insanlarla grup terapilerine katılmak ya da bir psikosomatik kliniğinde tedavi görmek de tercih edilebilir. Genel olarak alkol yada sigara gibi madde bağımlılığı terapilerinde hedef, kişinin bağımlı olduğu maddeye tamamen uzak kalmasıdır. Ancak burada söz konusu olan bağımlılık yemeğe yönelik olduğundan böyle bir yaklaşım mümkün değildir. Nihai çözüm, kişilerin tekrar normal yemek yemeğe geri dönmeleridir. Normal yemek yemek demek de, kişinin sadece fiziksel açlık hissettiğinde yemek yemesi, canının istediği yiyecekleri tüketmesi ve doyduğunda da durmasıdır.


ZAZA YURTSEVER

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Işık saçan genç bir kadın: Hafsanur Sancaktutan

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.