2021 DÜĞÜN TRENDİ: HER DETAYIYLA ANLAMLI VE MİKRO DÜĞÜNLER

Pandemi sürecinde doğan ve sevilen bir düğün trendi...

Buse Saray BUSE SARAY 29 Mayıs 2021
2021 DÜĞÜN TRENDİ: HER DETAYIYLA ANLAMLI VE MİKRO DÜĞÜNLER Adobe Stock

Geçen yıl çiftlerin ve misafirlerin bir düğünden beklediklerinin listesinde büyük bir değişime tanık olduk. 2020'nin başındaki 150 misafirle yurtdışındaki üç günlük kutlamalar planlanıyordu. Ancak yılsonuna kadar, 20 yakın arkadaş ve aile ile Zoom video görüşmesi aracılığıyla nikâhlar ve kutlamalar yapılıyordu. Sonra ki süreçte ancak 10-20 kişinin katıldığı nikâhlar yapıldı.



Mart 2020 itibariyle düğün sektörü pandemiden ciddi şekilde sarsıldı. Düğünler büyük ölçüde küçültüldü, hatta çoğu düğün iptal edildi. Yaşanılan bu sürecin ardından, bu kara bulutlar yeni bir trend ortaya çıkardı: Mikro düğünler.

Zorunluluktan doğan (hükümet yönergelerine göre), mikro düğünler -Prenses Beatrice’in Düğünü gibi- çiftlere ne istediklerini yeniden değerlendirme fırsatı sundu. Gelin ve damatlar, büyük günlerinde neyi gerçekten önemli bulduklarını düşünmeye başladı. İnsanlar, başlangıçta mikro düğün formatına zorlanıyordu. Şimdi bazı çiftler gerçekten mikro düğünleri severek, tercih etmeye başladı. Çiftler, konuk listesini gerçekten kısa ve samimi tutmak ya da istediği gelinlik ve damatlığı giyebilecek olması gibi detayları düşününce küçük düğünleri sevmeye başladı. Daha büyük bir düğünde yapamayacağı şeylerin farkına vardılar.

2021'de düğünler ne kadar küçük olursa olsun, büyük gününüzü özelleştirecek ve güzelleştirecek birçok yeni trend detayları ortaya çıktı.

YENİDEN GİYİLEBİLİR GELİNLİKLER
Geleneksel olarak gelinlikler, ölçüye göre yapılır ve 8-12 ay arasında teslim süresine sahip olur. Geçirdiğimiz bu son senede, bir şeylerin 1 gecede tamamen değişebileceğini öğrendik. Ve bu da gelinleri harekete geçirdi; çok önceden plan yapılması gereken detaylara farklı çareler üretmelerini sağladı. Gelin adayları, artık herhangi beyaz bir elbiseyi gelinlik olarak giymeyi tercih ediyorlar.

Hızlı gelişen dünya hali gelinlere, tamamlanması aylar sürebilecek özel tasarımlara güvenmemeyi öğretti. Ve daha fazla gelinin, minimum tadilat gerektiren ve giyilmeye hazır parçaları tercih etmesine yol açtı. Artık daha fazla gelin şık, yeniden giyilebilir ve giyime hazır seçenek sunan veya siparişe göre yapılan parçalar söz konusu olduğunda çok daha kısa teslim süreleri sağlayabilen tasarımcıları tercih ediyor. Markalar da koleksiyonlarını ve üretim süreçlerini bu şartlara göre şekillendirmeye başlıyor.

Gelinlik: Elie Saab Ready-To-Wear

DÜĞÜN SAATLERİ
“Her saniye aklımda…”


Evet, doğru okudunuz… Evlenecek çiftler artık nişan saatlerine yatırım yapıyor. Araştırmalara göre internette uyumlu saat aramalarında artış var. Çiftler, zamansız bir hatıra olarak uyumlu saatleri tercih etmeye başladı. Uyumlu saatler, evliliklerde bağlılığı temsil eden yeni ama anlamlı bir dokunuş olmaya hazırlanıyor gibi…


RESTORAN KUTLAMALARI
Sınırlı sayıda misafirle, sevilen bir mekânda samimi bir kutlama... Geçtiğimiz yıllara kadar söz konusu bile olamazdı, ama artık mümkün...

Küçük evlilik kutlamaları, aslında yaşadığımız pandemi sürecinin bir mecburiyetiydi. Fakat aylarca birbirimizden uzak kalmak zorunda olduktan sonra, en yakınlarımız ile değerli anlar yaratmanın değerini anladık. Bu yüzden nikâh ile birlikte ve ya da nikâh sonrası samimi bir öğlen ya da akşam yemeği düzenlemek daha cazip hale geldi.


MİSAFİRLERİNİZİ ŞIMARTIN


Yakında evlenecek çiftler, bu özel günde arkadaşlarına ve ailelerine minik hediyeler vermekten çekinmiyorlar. Pandemi sebebiyle, misafirlere maske, kolonya, dezenfektan dağıtmak gibi yeni önemli detaylar oluştu. Fakat yaratıcılığını kullanan çiftler, maske, dezenfektan, kolonya ve eklemek istedikleri hatıraların olduğu kişiye özel hediyelikler oluşturmaya başladılar.

VİNTAGE GELİNLİKLER
Vintage ve ikinci el kıyafetlerin bu yıl çok değerli olacağını tahmin etmiştik ve haklıydık. Sürdürülebilirlik, maliyetleri düşük tutma ve hatıralara bağlılık göz önüne alındığında, gelinlerin neden daha vintage elbiseleri tercih ettikleri açık.

Düğününüz hayatınızın en önemli günlerinden biridir, yakın bir aile ferdinin giydiği ya da hediye ettiği bir şey giyerek daha da özel hale getirmek son zamanlarda çok değerli oldu. Gelinler, düğünleri için kendi ailelerinin mirası olan parçaları giyinmeye tercih ediyorlar. Prenses Beatrice, 2020 yılının Temmuz ayında mikro düğün yapmış ve büyükannesinin elbisesini biraz değiştirilmiş olarak giymişti. Prenses Beatrice gibi gelinler, miras kalan elbiseleri yeniden işlemek ve duygusal değeri korurken, kendi stiline de sadık kalmak istiyorlar.



GEÇMİŞTEN İLHAM ALAN GELECEK: VINTAGE YENİDEN 

DOĞA DOSTU SEÇENEKLER
Hepimiz artık biliyoruz ki, çevreye duyarlılık herkes için daha da önemli bir hale geldi. Sürdürülebilirliği destekleyen insanların sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Doğa dostu çiftler, düğün alanlarında da bu desteğini devam ettirmeyi tercih ediyor. Düğün yemeklerinden kalanların çöpe atılmasına asla izin vermiyorlar; yakınlarına, ihtiyaç sahiplerine ya da sokak hayvanlarına veriyorlar. Bambu pipetler, kalıcı hediyelikler, dekorasyonda kuru veya saksıda bitkiler, geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılmasına dikkat ediyorlar. Davetiyelerini geri dönüştürülebilir materyaller ile yaptırıyorlar ya da e-davetiye tercih ediyorlar. Nikâh şekeri gibi hediyelikle yaptırmak yerine, onun bütçesi ile sizin adınıza fidan diktirerek doğaya destek oluyorlar.

NİKÂH ŞİMDİ, BÜYÜK PARTİ SONRA


10 ya da 30 kişilik güçlü bir konuk listesi, âşık olan ve evlenmeye hazır çiftlerin evlenmelerine engel olmaz. Ama aynı gün ya da ay olmasa da partiden neden vazgeçsinler?

İnsanlar evliliklerini beklemeye almak istemiyorlar. Bu belirsiz gelecekle, sevginin kutlanması her zamankinden daha önemli oldu. Çiftler, yakın sevdikleriyle evliliklerini resmileştirmek için küçük ve samimi bir tören yapmayı tercih ediyor. Daha geniş aile ve arkadaşlarla doğru zamanda daha büyük bir kutlama yapma planı yapıyorlar. Belki birinci yıl dönümü partisi…

Birçok çift, 2021 için güzel ve anlamlı olacak olan mikro düğünlerini planlıyor. Ama sonra 2022'de bir kutlama töreni ile daha büyük bir kutlama planlıyorlar. Aslında iki kez kutluyorlar. Bu da yine hayatın bir kutlama olması gerektiğinin bir hatırlatması oluyor.


ETEK BOYLARI DEĞİŞİYOR
Daha küçük ve samimi törenler, gelinleri geleneksel maksi elbiseden uzaklaştırmaya başladı. Gelin tulumu, mini ve midi gelinlik aramalarında artış görülürken, tasarımcılar da koleksiyonlarında bu parçalara yer vermeye başladı. Gelinler artık uzun dramatik gelinlikler yerine, düğün gününden sonra yeniden giyebilecekleri daha rahat ve günlük silüetler arıyorlar. Ayrıca gelin adayları, daha da ilginç bir değişiklikle stiletto ve yüksek topuklu gibi ayakkabılar yerine, düz ya da alçak topuk ayakkabılar tercih etmeye başladı.


ÖZEL FOTOĞRAF ALANI YARATMAK
Geçen yılki kargaşa, gelinler ve damatların özel günlerinde anıları yaratmanın değerini anlamasını sağladı. Bu özel günlerinde yanlarında olan insanlarla hatırlanacak mükemmel fotoğraflar, daha da önemli hale geldi. Bunların sonucunda özel bir fotoğraf sahnesi yaratmak, bir ömür boyu hatırlanacak anılar yaratmayı umanların listesinin başına eklendi. Düğün mekânında fotoğraf çekimi için oluşturulan özel konseptli alanlar;  hem misafirlerinizle duygusal anılar yaratmanıza, hem de bu mutlu gününüzü sosyal medyaya hızlıca taşımanızı sağlıyor.

DÜĞÜN DAVETLERİ İÇİN 17 HARİKA SAÇ MODELİ

GELİNLER İÇİN 30 MÜKEMMEL AYAKKABI


ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.