Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen ve Tüm Türkiye’yi derinden sarsan bir süreçten geçiyoruz. Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha ama bu sefer çok acı bir şekilde gördük. Kaybımız çok, yaralımız çok… Büyük bir yıkım söz konusu… Hayatını kaybeden binlerce insanımız var. Göçük altından kurtarılan binlerce vatandaşımız ve bölgede depremi yaşayan on binlerce insanımız var. Her zaman olduğu gibi bu zamanda da hamilelik süreci devam eden anne adaylarımız sağlığı çok önemli. Bu süreci en sağlıklı şekilde geçirebilmek adına Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, ülkemizin bir deprem bölgesi olduğunu özellikle vurgulayarak; gebeliği devam eden anne adaylarının deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmaları gerektiğini elle.com.tr'ye anlattı.
ÇEK-KAPAN-TUTUN
Dr. Gökalp Öner: “Anne adaylarımız öncelikle deprem ihtimalini her zaman göz önünde bulundurarak, özellikle yatak yanlarında su ve kuru gıda bulundurmalılar. Donma ihtimaline karşı kalın kıyafet ile uyumaları onlar için faydalı olacaktır. Olası bir deprem sırasında sakin olmalı, panik yapmamalıdırlar. Kaçmak yerine kendine güvenli bir alan bularak hayat üçgeni olarak da adlandırdığımız pozisyona geçmeli ve depremin bitmesini beklemelidir. Haftası büyük gebelerde bu hareket biraz zor olabileceğinden özellikle karın bölgesini koruma altına alarak yapacağımız bu hareket en önemli pozisyonlardan biridir.”
DÜŞÜK RİSKİ
Deprem sürecini yaşayan anne adaylarında bazı olumsuz durumlar görülebileceğini kaydeden Öner, “Yaşanan yoğun kaygı ve stres gebelik sürecini olumsuz etkileyebilir, bu durumda düşük riski artabilir ve kanamalar, kasılmalar ve erken doğum görülebilir. Bu sebeple anne adaylarının kontrollerinin mümkün mertebe yapılması son derece önem teşkil etmektedir. Özellikle bu dönemde kendilerine yapılacak olan psikolojik destek de bu sürece oldukça yardımcı olacaktır. Bununla birlikte anne adaylarının hijyen noktasında da enfeksiyon riskine karşı korunmaları gerekmektedir. Mümkün olduğunca temiz su kullanmalı, temiz suyun olmadığı yerlerde dezenfektan kullanımı sağlanmalıdır. Tabi ki pandemiden alışkın olduğumuz maske kullanımı da alınabilecek önlemlerden biridir” diyerek uyarıyor.
VİTAMİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Öner, anne adaylarının beslenmelerine son derece dikkat etmelerini vurguluyor. “Gebelik döneminde sıvı alımı en önemli kriterlerden biridir. Bu süreçte, özellikle şişelenmiş su tercih edilmelidir. Yine bu dönemde tükettiği gıdaların son kullanma tarihine dikkat etmelidir. Anne adayları bu dönemde vitamin ve gıda takviyelerini kesinlikle ihmal etmemelidirler. Takviyeler anne ve bebek beslenmesi için son derece önemlidir. Anne adaylarının uzmanlar tarafından verilen vitamin, mineral, folik asit demir gibi takviyeleri düzenli olarak almaları gerekmektedir. Takviyeleri elinde olmayan anne adaylarının bunu sağlık çalışanlarına mutlaka bildirmesi ve edinmesi gerekir.”
BU DÖNEMİN ŞART OLAN DESTEĞİ: PSİKOLOJİK DESTEK
Dr. Gökalp Öner, psikolojik desteğin önemine özellikle vurgu yaparak şunları belirtiyor; “Yaşadığımız deprem felaketi gibi ani gelişen, stres, korku ve kaygı yaratabilecek olumsuzluklar anne adaylarında erken doğum ve maalesef ki düşük riskini beraberinde getirebilir. Bu süreçte herhangi bir durumla karşılaşmamak adına deprem sonrası tıbbi ve psikolojik destek almak son derece önemli. Gebelik dönemini en sağlıklı şekilde geçirebilmek ve tabi ki sağlıklı bir doğumun olması için bu dönemde yaşanılan stres ve kaygı durumunu azaltmak adına uzmanlardan destek almak son derece önemlidir. Bu süreçte de birçok kuruluş destek anlamında yardımcı olmaktadır. Psikolojik destek gebelik sürecinde olan annelerin ve bebeklerin de fizyolojik sağlığı için önem arz etmektedir.”
DOĞUM ZAMANI YAKLAŞAN ANNELER İÇİN MİNİK AMA ÖNEMLİ TAVSİYELER
Öner, doğum zamanı yakın olan anne adaylarına da önemli önerilerde bulunuyor. “Bu dönemde doğum zamanı yakın olan anne adaylarımıza da önemli önerilerimiz var. Öncelikle bu süreci çok iyi yönetmek gerekiyor. Yaşayabileceğimiz her durumu göz önünde bulundurarak ilk yapmamız gereken şey, araçları güvenli bir alana çekmek ve her an doğuma gidilecek şekilde hareket edebilmektir. İçerisinde doğum sonrası ihtiyaçlarınızın hazır olacağı bir doğum çantasının aracınızın içinde olması son derece önemlidir. Özellikle 32. haftadan itibaren tüm annelerin doğum çantalarını hazırlamaları faydalı olacaktır. Önümüzdeki süreçte yaşanabilecek olası bir durumda, ilk haftalarda bulmakta güçlük çekilebilecek tüm ihtiyaçların bu çanta içerisinde yer alması hem bebek, hem de anne için doğum sonrasında kolaylık sağlayacaktır.”
“Anne çantası içerisinde; birkaç pijama takımı, bol miktarda iç çamaşırı, terlik, çorap, hijyenik ped, havlu, birkaç takım rahat kıyafetler, göğüs pompası ve göğüs pedi, emzirme sütyeni, kişisel temizlik ürünleri, süt artırıcı takviyeler olmazsa olmazdır.
Bebek çantasında ise; tulum, çıtçıtlı bebek kıyafeti, eldiven, zıbın, yelek, hırka, çorap, banyo havlusu, şapka, mevsime uygun battaniye, biberon, emzik, alt değiştirme bezi, bebek bezi, ıslak mendil, pişik kremi ve bebek şampuanı da unutmamanız gereken ihtiyaçlardandır.
Bunların dışında anne ve bebek için yine araç içlerine ilk yardım çantalarını ve ilk müdahalede kullanılabilecek tıbbi malzemeleri de (ağrı kesici, ateş düşürücü vs.) bulundurmaları yararlı olacaktır.”