Glutensiz beslenmek artık yalnızca bir sağlık zorunluluğu değil, aynı zamanda yeni beslenme trendlerinden biri. Çölyak hastalığı bir yana, gluten intoleransı yaşayanlar ya da sadece yeme sonrası rahatsızlık yaşamak istemeyenler, glutensiz beslenmeye özen gösteriyorlar. Sebep ne olursa olsun, İstanbul bu tercihi benimseyenler için her geçen gün daha fazla seçenek sunuyor. Glutensiz mutfak, sanıldığının aksine sınırlı değil. Türk mutfağı zaten doğası gereği pek çok glutensiz yemeği içinde barındırıyor; zeytinyağlılar, etli sebze yemekleri, yoğurt bazlı çorbalar ve elbette bakliyat tabanlı klasikler. Ancak dışarıda yemek söz konusu olduğunda, menüde yer alan birkaç seçenekten öteye geçmek isteyenler için özenle seçilmiş mekanlar fark yaratıyor.
İstanbul'da glutensiz yemek sunan mekanlarda malzeme seçimi, mutfak pratiği ve sunumda gösterilen özen, bu adresleri daha da özel kılıyor. İşte şehirde glutensiz yaşamı kolaylaştıran bazı duraklar:
Bi Nevi Deli, Etiler
Vegan ve glutensiz beslenmeyi bir araya getiren bu yaratıcı mutfak, sabah kahvaltısından tatlı menüsüne kadar farklı öğünlere seçenekler sunuyor. Kahvaltı pancake’lerinden öğle yemeği bowl seçeneklerine kadar pek çok alternatif var.
Plus Kitchen
Avrupa yakasındaki Zorlu AVM, Kanyon AVM, Nişantaşı gibi şubelerinin ardından en son Suadiye'de açılan Plus Kitchen, taze zeytinyağlılar, farklı protein seçenekleri ve glutensiz karbonhidrat alternatifleriyle kendi tabağınızı oluşturabileceğiniz sağlıklı öğünler sunuyor.
Beyaz Fırın
Balat'tan çıktıkları yolculuğa Suadiye, Erenköy, Nişantaşı gibi farklı lokasyonlarda devam eden Beyaz Fırın, hem geleneksel hem modern tatlar sunuyor. Karabuğdaylı granola ya da avokadolu poşe yumurta gibi kahvaltılarla güne hafif ama tatmin edici başlangıç alternatifleri bulabilirsiniz. Ayrıca tapyoka bazlı hamburger seçenekleriyle klasik hamburger yemek isteyenlere glutensiz bir opsiyon da getiriyor.
Safi, Arnavutköy
Glutensiz restoran sertifikasına sahip olan Safi, baştan sona glutensiz bir menü sunuyor. Katı kurallarla glutensiz beslenenler için kahvaltıdan tatlıya kadar güvenle tercih edilebilecek bir menüsü var.
İnkase, Kalamış
Dünya mutfaklarından esinlenen kase tabaklar, İnkase’in odağı. Farklı bazlar üzerine kurulu, glutensiz ve dengeli tabaklar ile doyurucu bir öğün yiyebilirsiniz.
Healin Foods, Teşvikiye
Çeşitli beslenme biçimlerini benimsemiş bir menü sunan Healin Foods, sağlıklı beslenmeyi sadece restoranda değil, aynı zamanda evinde isteyenler için de ideal.
Ali Ocakbaşı
Klasik kebap menüsüne glutensiz seçenekler getiren Ali Ocakbaşı, glutensiz lahmacun ve pide gibi fırın seçenekleriyle geleneksel tatları özleyenlere bir alternatif sunuyor. İster Kuruçeşme'de boğaz manzarasıyla, ister Karaköy'de tarihi dokuda, ister Anadolu yakasının merkezi Suadiye'de bu lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
Ninda Bakery, Bebek
Bebek’teki küçük vitriniyle dikkat çeken Ninda, glutensiz ekmekleriyle hazırlanan tostlar ve kahvaltı tabaklarıyla lezzetli kahvaltı ve atıştırmalık opsiyonlar sunuyor.