GOA YEMEKLERİNİN TADI!

Goa mutfağını keşfedin.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 17 Temmuz 2013
GOA YEMEKLERİNİN TADI!
Arap Denizi'nin Hindistan kıyılarında bir küçük bölge, farkını her şekilde hissettirir. Halkın çoğunluğu Katolik Hıristiyan'dır, birçoğu iyi derecede İngilizce konuşur. “Hintli” diye sınıflandırılmaktansa kendilerine “Goan” denmesini tercih ederler. Yerel gelenek ve alışkanlıklarına bakarsanız fazlasıyla Batılı tarzda bir yaşam karşınıza çıkar. Bu kimlik, diğer birçok şeyin yanında yiyecek ve içecek zevkinin de içinde yatmaktadır. Muhteşem plajların gerisinde denizden ve deniz ürünlerinden beslenen, üç öğün balık yiyebilen bir halk ve o halkın yemek kültürü: Goa Mutfağı.


~ 


Hint yemeklerini nasıl biliriz? Baharatlı, gereğinden fazla acı... Bu genelleme bir yana, Goa yemekleri acı değil; hatta hafif tatlıdır. Goa Mutfağı'nın temel bileşenleri, şaşırtıcı olmayan yerel ürünlerden oluşmaktadır. Ona bu adı veren ve diğer mutfaklardan farklılaştıransa, Hindistan'ın genelinde olduğu gibi burada da soslar ve baharatlardır. Hindistan cevizi yağı, sütü ve rendelenmiş Hindistan cevizinin bolca kullanıldığı yemeklerindeki aroma, asla kullanılan sebzenin önüne geçmez, az miktardadır. En sık tercih edilen baharatlar kimyon, kişniş, kırmızı biber, sarımsak ve zerdeçaldır. Haşhaş tohumu ve kurutulmuş kırmızı biberle hazırlanan meşhur köri sosu da, balık çeşitlerinin yanında muhakkak vardır. Yemeklerin ana içeriği, çeşitli deniz ürünleri, tavuk ve Portekizliler'den kalma bir Katolik geleneği olan domuz etidir. Goa yemeklerini iyi bir Goa'lı aşçıdan, yani gerçek bir Goan'dan öğrenmek için Baş Aşçı Sarita'yla görüştük.


~ 


ELLE: Türkiye'de Goa yemekleri hakkında pek bir şey bildiğimizi söyleyemeyiz. Genel hatlarıyla bizi bilgilendirir misiniz?


SARITA: Goa Mutfağı, genel Portekiz Mutfağı'ndan etkilenerek ortaya çıkmıştır. Pişirme tarzı ve yemeklerde kullanılan soslarla baharatlar Hint Mutfağı'ndan farklıdır. Goa'da, yetiştirdiğimiz yerel sebze ve meyvelerle doğal olarak elde ettiğimiz temel gıda maddeleri var. Öncelikle bunları kullanıyoruz. Hiçbir şey ihraç etmek zorunda değiliz. Sezonunda ne yetiştiriyorsak, onu pişirip yiyoruz.





ELLE: Deniz ürünleri de bolca kullanılıyor sanırım?


S: Evet, bol bol. Bunun dışında, et ve sebzeler de var. Yerel olan, burada yetiştirilen, sezonluk sebzeler; kabak, patates, lahana gibi.


~ 


ELLE: Daha öncesinde Goa'ya özgü bir şey var mıydı?
S:
Goa, bir sebze diyarı. Yemeklerde bol bol sebze ve pirinç kullanılıyor. Portekizlilerin gelmesiyle başrolü deniz ürünleri almış.





ELLE: Deniz ürünleri her zaman kolay bulunabiliyor mu?


S: Muson zamanı balıkçılık yapılamadığından çiftçilik gelişmiş ve alternatif besin kaynakları türetilmiş. Yağmur zamanında bol bol sebze, baklagiller, et ve pirinç kullanılıyor. Tabii stoklamak için depolarımız var. Böylece yağmurlu havalarda bile balık bulabiliyoruz.





ELLE: Hangi deniz ürünlerini yoğunlukla tercih ediyorsunuz?


S: Genellikle Kingfish, Red Snapper, White Snapper, kalamar ve karides kullanıyoruz.


~ 


ELLE: Öne çıkan bazı yemekleriniz neler?


S: “Pork Vindaloo”, “Beef Rolls”, “Fish Curry Rice”, “Beef Curry”, “Garlic Prawn”. Bunların hepsi ana yemekler.





ELLE: Peki bu yemekleri pişirmek kolay mıdır?


S:
Köri sosu uzun zaman alıyor, bir buçuk saat kadar. Balığı temizlemek ve pirincin kendisini haşlamak zaten 45 dk. kadar sürüyor.





ELLE: Pirinç, deniz ürünleri yanında verilen yiyeceklerin başında mı yer alıyor?


S: Pirinç her zaman var. Deniz yemekleri her yerde, bunları yemekten hiç bıkmıyoruz. Eti neredeyse haftada bir yiyoruz. Mesela pazar günleri aile bir araya geldiğinde, tavuk, domuz eti gibi değişik tatlarımız oluyor. Domuz eti de her kutlamada, Noel ve evlilik gibi etkinliklerde bulunmak zorundadır.





Yazı: ALİ MURAT YILMAZ

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Işık saçan genç bir kadın: Hafsanur Sancaktutan

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.