MESLEK DEĞİŞTİRDİM, ŞEF OLDUM

"Ben aslında ne yapmak istiyorum?" sorusunun cevabını mutfakta buldular.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 09 Şubat 2017
MESLEK DEĞİŞTİRDİM, ŞEF OLDUM
Ve tutkularının peşinden gidip meslek değiştirdiler. 





"İYİ Kİ MESLEK DEĞİŞTİRMİŞİM ÇÜNKÜ BENİM YAPMAM GEREKEN BUYMUŞ!"

ÇAVLAN ÖZBEK ÖZÜGÜZEL

HAPPY CAKING, PASTA ŞEFİ VE KURUCU ORTAK



Çavlan Özbek Özügüzel, leasing sektöründe Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyordu. Kızının yedinci yaş gününde yaklaşık 50 kişilik misafir grubunun A'dan Z'ye tüm tatlı ve tuzlularını hazırlayıp dekoratif üç katlı pastasına da inanılmaz övgüler alınca; tatlı ve pasta yapımına profesyonel ilgi duymaya başladı. Geçiş sürecini "Öncelikle Amazon'dan kitaplar sipariş edip roman okur gibi tarif okumaya başladım. Evde denemeler yaptım. Yorgun argın geldiğim iş günlerinin akşamlarında bile saatlerce tarifler deniyordum" diyerek anlatıyor. Bu arada dekoratif pasta da ilgi alanına girmiş. "Altı ay sonra evim kitaplar, malzemeler ve tariflerle dolmuş, eşim de denemelerim neticesinde 10 kilo almıştı. Kısacası artık bu iş benim kanıma girmişti" diye itiraf ediyor. Üstelik en yakın çocukluk arkadaşı Aylin Çıkrıkçıoğlu da aynı durumdaymış. "Hiç düşünmeden bu işte olmamız gerektiğine karar verdik" diye özetliyor durumu.





ELLE: Meslek değiştirmeye karar verdikten sonra neler oldu?





ÇAVLAN ÖZBEK ÖZÜGÜZEL: Happy Caking markasını oluşturduk. En güzelini yapmak için en iyi eğitimi almak gerektiğini düşünerek önce İngiltere'de pasta eğitmeni ve yazar Debbie Brown'dan özel ders aldım. Daha sonra Chicago Wilton School'da, Master of Cake Decoration'ı tamamladım. Öğrendiklerimi Türk damak zevkiyle birleştirince ortaya mükemmel sonuçlar çıktı.





ELLE: Şu anki işiniz neden size daha uygun?





Ç.Ö.Ö.: Bu işte mesai saati ve hafta sonu yok. Haftanın yedi günü 24 saat işinizi düşünmek zorundasınız. Müşterilerinize beklentilerinin en güzelini sunma sorumluluğunuz var. Kısaca şu anda yaptıklarım eski işimden kesinlikle daha kolay değil. Ancak bu iş bana daha uygun çünkü galiba zoru seviyorum.


~ CREME DE POIVRONS (SOĞUK BİBER ÇORBASI)



(6 kişilik) Çorba/Kolay/Hesaplı Hazırlama süresi: 30 dk.


Malzeme: 3 kırmızıbiber, 2 sarı dolmalık biber, 170 gr. keçi peyniri, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, acı sos (Tabasco), yarım muskat rendesi, tuz ve biber.


Dekor için malzeme: Birkaç yaprak nane ya da fesleğen, bir avuç kruton (fırında ya da tavada kızartılmış ekmek parçacıkları), soğuk su ve buz.





- Biberleri fırında 200° C'de 20 dakika közleyin. - Közlenmiş biberlerin kabuklarını ayırıp çekirdeklerini temizleyin. Bunları bir mutfak robotunda iyice çekin. - İçine keçi peynirini ilave edin (birazını süs için bırakın). - Krutonları ve yağı azar azar ilave ederek mutfak robotunu çalıştırın. - Yumuşak kremsi bir kıvam alınca biraz soğuk su koyun. Arzu ettiğiniz kıvama gelince bırakın. - Tuz ve karabiberle tatlandırın. - Damak zevkinize göre acı sosla lezzetlendirin. - Muskat rendesini de ekleyip altı adet Martini bardağına paylaştırın.





Servis önerisi: Bu soğuk çorba; keçi peyniri parçacıkları, taze nane/fesleğen yaprakları, kruton ve buzla servis edilebilir.





KORHAN BÜYÜKSUDA
ULUSLARARASI SERVİS VE LEZZET AKADEMİSİ (USLA), YÖNETİCİ ŞEF

"İYİ Kİ MESLEK DEĞİŞTİRMİŞİM ÇÜNKÜ ŞU ANKİ MESLEĞİME AŞIĞIM"






Korhan Büyüksuda "Benimki gerçekten enteresan bir hikaye çünkü bu hikayenin içinde özel hayatım da var" diyor. Turizm otelcilik mezunu olmasına rağmen; mesleğini yapmak yerine, babası Erdal Büyüksuda'nın kurduğu inşaat firmasında çalışmış. "Bu mesleğin bana göre olmadığını anlamam iki yılımı aldı" diye ekliyor. Daha sonra bir arkadaşıyla beraber ortak başka işler de yapmışlar ama belli ki bu da istediği değilmiş. Korhan Büyüksuda, "Kendi kendime 'sevdiğin bir şey bul' diye düşündüm. Üniversite yıllarında ağabeyimle Ankara'da evde kalırdık. Gelenimiz gidenimiz çoktu. Eksik olan tek şey yemekti. Annemizin yemeklerini de özlerdik. Gel zaman git zaman, annemden tarifler alarak bunları uygulamaya başladım. Bu arada epey keyif aldığımı da fark ettim. Evde boş kaldığım günlerde de kendi kendime yemek yapmaya başladım. Hatta şimdi eşim olan Hande'yi tavlamak için bir gün mantarlı tavuk yapmıştım. Hande yemeği çok beğenmişti; üstelik geçenlerde o zamanlarda tavuğu benim yaptığıma inanmadığını dile getirdi" diye anlatıyor. İşte o yemek, Korhan Büyüksuda'nın şeflik hayatına girişi, kısaca bir dönüm noktası olmuş.





ELLE: Meslek değiştirmeye karar verdikten sonra neler oldu?


KORHAN BÜYÜKSUDA: Annem ve babamın destekleriyle eğitimini almak üzere Miami Johnson&Wales Üniversitesine gittim, o gün bugündür mutfaktayım. Okul gerçekten vizyonumu değiştirdi, hayat ve şefliğe yönelik bir eğitim olması bu alandaki basamakları hızlı çıkmama yardım etti. Okul hayatım boyunca hep çalıştım. îsteyerek ve bilerek birden çok mutfakta yer aldım.


~ELLE: Şu anki işiniz neden size daha uygun?





K.B.: Hareketli bir yapım var; dolayısıyla aksiyon olan her şey ilgimi çekiyor. Bir şeyler yaratmak ve insanların bunu beğenmesi, beni en çok mutlu eden tarafı. Eski işlerimle kıyaslayınca aslında hepsinden zor bir iş yapıyoruz çünkü sonucu beğendirmek zorundayız; hep en iyi işi ortaya çıkarmak zorundayız. Dünyaya bir daha gelsem, yine mutlaka şefliği tercih ederdim.



"İYİKİMESLEK DEĞİŞTİRMİŞİM ÇÜNKÜ MUHTEŞEM TATLAR, KOKULAR VE TABAKLAR YAPTIĞIM; AYRICA BAŞKA ŞEFLERİNMUCİZELERİNİDE PAYLAŞABİLDİĞİM BİR İŞİM OLDUĞU İÇİN ÇOK MUTLUYUM"

BURÇAK KAYGUN
AŞÇI & FOOD STYLIST






Ressam Burçak Kaygun, 17 yaşında ilk kez Paris'e gittiğinden beri yemek ve yemek kültürüyle çok ilgili olduğunu anlatıyor. Avrupa ve Amerika'da geçirdiği zaman içinde de çeşitli mutfaklardan ve malzemelerden bu konuda birçok şey öğrenmiş. "Bir ziyafet hazırlamanın ve insanların yüzündeki keyifli gülümsemelerin ne kadar değerli olduğunu keşfettikten sonra, her geçen gün daha fazla yemek yapmak istediğimi farkettim" diyor. Sonuçta, 15 sene sonunda bir gün internette aşçılık okullarını araştırırken bulmuş kendini.


ELLE: Meslek değiştirmeye karar verdikten sonra neler oldu?





BURÇAK KAYGIN: Birkaç ay kendi başıma düşüldükten sonra arkadaşlarım ve ailemle konuşmaya karar verdim. Şansıma hepsi söylediklerime çok olumlu tepkilerdi ve beni desteklediler. İstanbul Culinary Institute'de nasıl bıçak tutulacağından kaç çeşit pişirme tekniği olduğunu, şarap ve yemek ilişkisinden yemek tarihine kadar kapsamlı bir eğitim aldım. Hem yemek kültürü ve tarihiyle ilgilendiğim, hem de yemek kimyası çok ilgimi çektiği için bu süreç benim için ayrıca keyifli oldu. Stajım sırasında gittiğim bir restorandaki şef beni beğenince de, hemen çalışmaya başladım.


ELLE: Şu anki işiniz size neden daha uygun?





B.K.: Yemek yapmanın sanat olduğuna inanıyorum. Hem yemek yaparken, hem de food styling'de aynı sanatta olduğu gibi bilgi, tecrübe, el becerisi ve yaratıcılık gerekir. Aynı şekilde gösteri dünyasındaki ekip çalışması, heyecan ve mükemmeliyetçilik de bir mutfakta çalışırken işe yarayacak özelliklerdir. Aşçılık ve food styling, bu alanlardaki becerilerimi ve tecrübelerimi bir araya toplayabildiğim ve yapmaktan her gün biraz daha zevk aldığım bir meslek. Aşçılık kesinlikle basit ve rahat bir iş değil. Özellikle başlarda insanı fiziksel olarak çok zorlayan, uyumaktan başka zaman ve güç bırakmayan, sosyal hayatınızı neredeyse tamamen yok eden bir meslek. Ancak yapmayı gerçekten istiyorsanız bundan keyif alabilir ve tüm zorluklarına katlanabilirsiniz.


~ "İTİ Kİ MESLEK DEĞİŞTİRMİŞİM çünkü bunun adi MUTLULUK! LEZZETTEN ÖTESİ BU DÜNYADA TOK:. ÇÜNKÜASLINDA DÜNYADA ANI BİRİKTİRMEKTEN GÜZELİ TOK'

SİMTEN DANIŞMAN & SELÇUK KAVLAKLI
PASTA TASARIMCILARI VE LEZZET TAKİPÇİLERİ



Simten Danışman, uzun yıllar kadın dergilerinde ve gazetelerde çalıştı; Selçuk Kavlaklı aslen eski bir tekstilci. Simten Danışman, "Bizimki biraz bilmeden kurulmuş ortak bir kader: İkimiz de birbirimizi tanımadan 30'lu yaşların sonunda hayatımızı değiştirmeye başlamışız. Beş yıl önce tanıştığımız sırada hikayelerimizi birbirimize anlatırken yakınlaştık; hatta aşık olduk" diyor. İkili, "Önce kendimize, sonra dostlarımıza keyif sofraları kurduk. Daha sonra bu mutluluğu paylaşabileceğimiz platform, "Ev Yapımı Mutluluklar", nam-ı diğer www.homemadehappiness.org ortaya çıktı" diye anlatıyorlar.





ELLE: Meslek değiştirmeye karar verdikten sonra neler oldu?


SİMTEN DANIŞMAN: Selçuk'un temel eğitimi vardı; ardından Coccolat, Mutfak Sanatları gibi merkezlerin pasta tasarım "workshop"larına, Zeynep Ada'nın ileri pasta tasarımı derslerine katıldı. Bana gelince, kendime uygun bulduğum yamak pozisyonu için birkaç kurabiye kursuna katıldım ama esas olarak işin gazeteciliğini kendimiz için yapmaya başladım: Linda Smith, Peggy Porschen ve Carol Deacon gibi pasta tasarımcılığında yaratıcılıklarıyla dünyada öne çıkan isimleri izlemeye, yükselen akımları ve dünyadaki yenilikleri takip etmeye başladım.





ELLE: Şu anki işiniz neden size daha uygun?


S.D.: Pastacılık kesinlikle zor bir meslek; tadında ideal amaca ulaşmanın matematiğini doğru uygulamak, karşınızdakini mutlu edecek o lezzeti, o kıvamı bulmak gerekiyor. Diğer yandan tasarım kısmı oldukça zaman alan, sonsuz yaratıcılık gerektiren ve oldukça hassas bir mevzu: Karşınızdaki kişinin en mutlu anına, en özel mesajına ortak oluyorsunuz. Bunun bir parçası olmak harika!





YABAN MERSİNLİ FINDIKLI YAZ KEKİ


(6 kişilik) Tatlı/Kolay/Pratik Hazırlama süresi: 1 saat


Malzeme: 80 gr. fındık, 220 gr. kek unu, 1 çay kaşığı tarçın, 125 gr. esmer şeker, 100 gr. küp küp doğranmış tereyağı, 2 adet yumurta, 140 gr. yaban mersini reçeli, 1 çorba kaşığı esmer şeker ekstra.





- Fırını önceden 1 80° C ısıtın. Altı kişilik kek kalıbının tabanına pişirme kağıdını (yağlı kağıt) yerleştirin. - Fındıkları minik bir fırın kabında 5-10 dakika kadar pişirin, bırakın biraz kavrulsunlar, lezzetleri artacaktır. Pişen fındıkları gelişi güzel ufalayın. - Bir mutfak robotunda unu, tarçını, şekeri, yağı ve fındığın yarısını iyice karışıncaya kadar çekin. -Yumurtaları ekleyerek işleme devam edin. - İyice karıştığından emin olduğunuzda hamurun yarısını kek kabının tabanına yerleştirin ve üzerine yaban mersini reçelini sürün. Kalan fındıkları da reçelin üzerine serpiştirin. - Kalan hamurunuzla malzemenin üstünü kaplayın ve esmer şekeri üstüne serpin. -Önceden ısıttığınız fırında 45 dakika pişirin. -15 dakika dinlendirdikten sonra servis yaparsanız lezzeti fark yaratır.





Servis önerisi: Özellikle sakızlı dondurma ve bu kez dondurmanın üzerine serpiştirilmiş yaban mersini reçeliyle birlikte sunulursa, tadına ve görüntüsüne doyum olmaz.





Simten Danışman, "Ev .Yapımı Mutluluklar adını verdiğimiz platformda, tadı ve tasarımı kişiye özel pastalar hazırlıyoruz; dergi ve gazeteler için özel lezzet tarifleri, alışkanlıkları araştırıyor ve yazıyoruz" diyor.


~





"İYİ Kİ MESLEK DEĞİŞTİRMİŞİM ÇÜNKÜ SEVDİĞİM İŞİ YAPIYORUM, ÇOK MUTLUYUM"

AYLİN ÇIKRIKÇIOĞLU
HAPPY CAKING, PASTA ŞEFİ VE KURUCU ORTAK



Üniversiteden mezun olduktan sonra finans sektöründe çalışmaya başlayan Aylin Çıkrıkçıoğlu, bu yorucu ve yıpratıcı dönemde kızına hamile kalınca annelik iznine ayrıldı. İzin bitince eski sektörüne bir daha dönmeyi düşünmedi. "Mutfak benim için her zaman evin en keyifli yeri... Orada hem yorulur, hem de dinlenirim; yani bedenim yorulur, zihnim dinlenir" diyor. Çavlan Özbek Özügüzel'le ortak olan Aylin Çıkrıkçıoğlu, "Bir araya geldiğimizde hep yeni tariflerle uğraşırdık" diye ekliyor. Tıpkı rahmetli anneleri gibi, ikisi sadece ortak değil, aynı zamanda çok iyi iki arkadaş.





ELLE: Meslek değiştirmeye karar verdikten sonra neler oldu?


AYLİN ÇIKRIKÇIOĞLU: Bu işi yapmaya karar verdikten sonra tabii ki dükkan arayışları başladı... Bir yandan hesap kitap, bir yandan tarif geliştirme, var olan eski-yeni bütün tarifleri bir araya toplama ve dükkanın dekorasyonuyla uğraşırken Çavlan, Amerika'ya eğitim almaya gitti. Ben de Türkiye'deki kurslarda kendimize daha fazla ne katabiliriz meselesini halletmeye çalıştım.





ELLE: Şu anki işiniz neden size daha uygun?


A.Ç.: Şu anki işim bana uygun çünkü bizim işimiz, bizim emeğimiz, bizim kazancımız ya da zararımız. Her şeyiyle bizim. Üstelik tüm gün en sevdiğimiz yerdeyiz yani mutfakta. Çok yorucu olsa da, bedenen bizi bazen bitirse de, çok keyifli. Yaratıcılık ve yenilenmeyi gerektiren bir meslek. Bir de takdir gördüğümüzde, bizden mutlusu yok.





Yazı: SUZAN YURDACAN 

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.