YILBAŞINI EVDE KARŞILAYANLAR İÇİN 10 ÖZEL TARİF

Yeni yılın yaklaşmasıyla sevdiklerinize hazırlayabileceğiniz 10 özel tarifimiz var. Balat Meze’nin Executive Chef’i Savaş Ergen ELLE okurları için hazırladı...

ÖZGE ÇOLAK 22 Kasım 2021
YILBAŞINI EVDE KARŞILAYANLAR İÇİN 10 ÖZEL TARİF iStock

Yeni bir yıl, yeni umutlar ve yeni başlangıçlar demek. Bu sebeple tüm aile ve arkadaşlardan oluşan harika bir yılbaşı sofrası kimin hayalini süslemez ki! Unutulmaz bir yılbaşı sofrasının vazgeçilmezlerinden birisi de özel menülerdir. En lezzetli yemek tarifleri hakkında tüyolarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.   Enfes lezzetlerden oluşan, tadıyla hafızalara kazınacak olan ve sunumuyla gözleri doyuran enfes 10 yemek tarifini Balat Meze’nin Executive Chef’i Savaş Ergen ELLE okurları için hazırladı...

FIRINDA REZENE

MALZEMELER

  • 7 kök rezene
  • 1 adet tatlı patates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 paket krema
  • 2 yemek kaşığı turna yemişi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Rezeneleri saplarından ayıklayarak köklerini doğrayın.

Patatesleri ve soğanı halkalar halinde doğrayın.

Çam fıstıklarını bir tavada hafif renk alana kadar kavurun.

Bir fırın kabını zeytinyağı ile yağlayıp doğradığınız sebzeleri eşit katmanlar halinde yayın.

Turna yemişi ve çam fıstıklarınızı serpin.

Bir kasede kremanın içine ince doğranmış sarımsağınızı karıştırın ve tuz ve karabiber ile tatlandırın.

Kremayı fırın kabınıza ekleyip  160 derecede 50 dakika sebzeler pişene kadar pişirin.

TAZE FASÜLYE MÜCVERİ

MALZEMELER

  • 500 gr taze fasulye
  • 1⁄3 bağ maydanoz
  • 1⁄3 bağ dereotu
  • 3 dal taze soğan
  • 100 gr tulum peyniri
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için ;

Sıvıyağ

Sunum için;

Domates , salatalık

YAPILIŞI

Taze fasulyelerin uç ve kılçıklarını ayıklayın ve tuzlu suda haşlayın.

Haşlanan fasulyeleri buzlu suya çıkarın ve soğumalarını sağlayın.

Süzüp kuruladığınız fasulyeleri ince ince kıyın ve bir karıştırma kabına alın.

Maydanoz, taze soğan ve dereotunu da ince ince kıyıp fasulyelerin üzerine ekleyin.

Üzerine elinizle ufaladığınız peyniri, yumurtaları, unu, tuzu ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın

Bir tencerede kızartma yağınızı ısıtarak mücverlerinizi kaşık ile döküp kızartın.

Dilerseniz domates ve salatalık ile servis edin.

SOĞANLI VE BİBERİYELİ FOCCACİA

MALZEMELER

  • 410 gr un.
  • 8 gr. kuru maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 310 ml su
  • 32 gr semolina un
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • ½ kırmızı soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 dal biberiye
  • İri çekilmiş tuz

YAPILIŞI

Bir kaba su ,zeytinyağı ve mayayı karıştırıp mayanın aktive olmasını sağlayın.

Semolina , un ve tuzu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur oluşturun.

Hamurunuza şekil verip 30 dakika mayalanması için dinlendirin.

Dinlendirdiğiniz hamuru bir fırın tepsisine yayın ve 20 dakika daha dinlendirin.

Üzeri için halka doğradığınız soğanları ve biberiyeleri zeytinyağı ile karıştırın.

Bu karışımı hamurunuzun üzerine yayın ve parmaklarınız yardımı ile hafifçe bastırın.

İrice çekilmiş tuz serpiştirip 180 derece fırında 35 dakika pişirin.

KUZU ŞİŞ VE KAVUN-PEYNİRLİ KUSKUS

MALZEMELER

  • 1 su bardağı kuskus
  • 2 dilim kavun
  • 150 gr keçi peyniri
  • 5-6 dal nane
  • 1 Limon
  • 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği
  • Zeytinyağı, tuz

Kuzu şiş için;

  • 500 gr kuzu kuşbaşı
  • 15 adet arpacık soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 2 dal biberiye
  • Tuz ,Karabiber

YAPILIŞI

Bir kaseye kuzu etleri ve arpacık soğanları alıp tuz ve karabiber ile tatlandırın. Zeytinyağı, biberiye ve rendelenmiş sarımsak ile harmanlayıp dinlenmeye bırakın.

Bir tencerede kuskuslarınızı haşlayın.

Haşlanan kuskusları soğuduktan sonra bir karıştırma kabına alarak nane ,limon suyu, zeytinyağı, kabak çekirdekleri ve doğradığınız kavunlar ile harmanlayın.

Bir servis tabağına alarak üzerine doğradığınız keçi peyniri ile servis edin.

Kuzu etleri dinlendikten sonra şişlere soğanlar ile beraber dizin.

Bir döküm tavada şişlerinizi etler ve soğanlar yumuşayana kadar pişirin.

Şişlerinizi kuskus ile beraber servis edin.

KUŞKONMAZLI TART

MALZEMELER

Tart için;

  • 140 gr un
  • 85 gr tereyağı
  • 85gr cheddar peyniri
  • 3 yemek kaşığı soğuk su
  • Dolgusu için;
  • 5 yumurta
  • 175ml süt
  • 100gr cheddar peyniri
  • 300g kuşkonmaz
  • Tuz,karabiber

YAPILIŞI

Bir karıştırma kabında soğuk tereyağını ve unu elinizle ufalayarak karıştırın.

Rendelenmiş cheddar ve suyu katarak tart hamurunuzu elde edin ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

Tart kalıbına hamurunuzu açıp içine yağlı kağıt sererek ağırlık yapması için kuru bakliyat doldurup 180 derece fırında 15 dakika pişirin.

Bir kapta yumurtalarınızı ve sütü tuz ilave ederek çırpın. Tart hamurunun en altına peynirin yarısını üzerine kuşkonmazları yerleştirip yumurta karışımını dökün.  Üste kalan peynirleri serpiştirip 30- 35 dakika daha pişirin.

DOMATESLİ SEMİZOTU SALATASI

MALZEMELER

  • Bir bağ semizotu
  • 2 büyük domates
  • 1 diş sarımsak
  • 2 dilim ekşi maya ekmek
  • 4-5 sap reyhan
  • 1 adet sarı dolmalık biber
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 150 gr tulum peyniri
  • 1 tatlı kaşığı çörekotu
  • Zeytinyağı ,tuz karabiber

YAPILIŞI

Dolmalık biberinizi közleyin ve kabuğunu soyun.

Bir kaseye domateslerinizi ve sarımsağı rendeleyip tuz ,karabiber ,zeytinyağı ekleyip karıştırın.

Ekmeklerinizi kızartıp minik küpler halinde doğrayın.

Bir salata kabına önce semizotları üzerine reyhan yapraklarını ve ekmek parçalarını servis edin.

Bunların üzerine domates sos gezdirip en üste közlediğiniz biberleri dizip tulum peyniri ve çörek otu ile servis edin.

BUĞDAYLI  BROKOLİ SALATASI

MALZEMELER

  • 300 gr brokoli
  • 1 su bardağı buğday
  • 1 litre sebze suyu
  • 5-6 dal reyhan
  • 1 adet avokado
  • 2 adet taze soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • Tuz, karabiber, zeytinyağı

Servis için;

Nar taneleri ve lor peyniri

YAPILIŞI

Brokolinizi temizleyerek çiçeklerine ayırın. Bir tencerede haşlayarak veya buharda pişirin.

Önceden ıslattığınız buğdayları sebze suyu ile haşlayın.

Bir kasede haşlanmış buğday, brokoli ve ince doğradığınız taze soğanları ile karıştırın.

Zeytinyağı, tuz , karabiber ve limon suyunu katarak salatanızı harmanlayın.

En son çok ezilmemesi için doğradığınız avokado ve reyhan yaprakları ile salatanızı tamamlayın.

Dilerseniz nar taneleri , lor peyniri ve limon kabuğu rendesi ile servis edin.

ORMAN MEYVELİ KOLAY PASTA

MALZEMELER

2 paket krema

4 yemek kaşığı krem şanti

1 adet portakal

350 gr böğürtlen

1 yemek kaşığı pudra şekeri

16 adet kedi dili bisküvi

350 gr. Çilek

Servis için ;

Kavrulmuş file badem

YAPILIŞI

Kremayı bir karıştırma kabına alarak krem şanti ve portakalın kabuğunu rendeleyerek bir çırpma teli ile kıvam alana kadar çırpın. 30 dakika buzdolabında soğutun.

Böğürtlenlerin içine portakalın  kabuğunu rendeleyip ;suyunu sıkın ve pudra şekerini ilave ederek karıştırın.

Yağlı kağıt serdiğiniz bir kalıba kedi dillerini dizip böğürtlenli karışım ile kaplayarak bisküvilerin her yanını ıslatın.

Üzerine kremalı karışımıdan ilave edip. Bu işlemi kalıbınızı doldurana kadar katlar oluşturun.

En üstüne çileklerinizi dizerek buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.

Dilerseniz kavrulmuş file badem ile süsleyerek servis edin.

PASTIRMALI VE SEBZELİ FIRINDA ÇİPURA

MALZEMELER

  • 2 adet çipura
  • 100 gram çemensiz pastırma
  • 150 gram zeytin
  • 1 su bardağı bezelye
  • 15 - 20 adet arpacık soğan
  • 3 adet defne yaprağı
  • 4 adet bebek patates (Hafif Haşlanmış)
  • 1 adet limon
  • Tuz , Karabiber, Zeytinyağı

Servis için ;

Maydanoz

YAPILIŞI

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın.

Fırın kabına temizlemiş balıklarınızı alarak zeytin, soğan , defne yaprağı, bezelye ve dörde böldüğünüz patatesleri ekleyin.

Pastırmaları dilimleyerek balıklarınızın içine ve sebze karışımına ekleyin.

Az bir zeytinyağı ile karışımı yağlayıp tuz ve karabiber ile tatlandırın.

Limonu dilimleyip defne yaprakları ile beraber tepsiye dizin.

Yağlı kağıt ile balıklarınızın üzerini örtün ve 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

Maydanoz ile servis edin.

BEZELYE VE FÜME HİNDİLİ LAZANYA

MALZEMELER

  • Bir paket lazanya
  • 2 su donmuş bardağı bezelye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 paket krema
  • 200 gr dil peyniri
  • 300 gr füme hindi
  • 1 bağ fesleğen
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 diş sarımsak

YAPILIŞI

Lazanya yapraklarınızı kaynamış tuzlu suda hafifce haşlayın.

Bir tencerede kremanızı 1 su bardağı bezelye ile kaynatın. Tuz ve biber ile tatlandırıp bu karışımı bir el blendırı ile çekin.

Bir rondonun içine fesleğen, zeytinyağı, sarımsak ve çam fıstıklarını koyarak iyice  çekip pesto sos elde edin.

Bir fırın kabına en alta bezelyeli sos gelecek şekilde üzerine lazanya yaprakları ile tekrar bezeyeli sos, ve arta kalan bezelyeleri pay ederek katmanlar oluşturun.

Her katın arasına doğradığınız hindi füme ve dil peynirinden de ekleyin.

En üste bolca dil peyniri koyup önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıp pişene kadar 15-20 dakika fırınlayın.



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.