YOĞURMADAN NEFİS BİR EKMEK YAPMAYA NE DERSİNİZ?

New York Times'ın yıllar önce paylaştığı zamana meydan okuyan yoğurmasız ekmek tarifini deneyin!

Ne yediğimizin dışında yediğimiz şeylerin hijyeni ve temizliği hiç olmadığı kadar önem taşırken normalde hazır aldığımız birçok şeyi artık evde kendimiz yapıyoruz. Marketten veya fırından aldığımız ekmeği, ambalajlı ürünlerde olduğu gibi deterjan ile yıkayamayacağımıza göre evde ekmek yapmanın sadeleştirilmiş bir versiyonunu arıyoruz ve galiba bulduk! 


New York Times dergisinin en popüler tariflerinden biri olan yoğurma gerektirmeyen ekmek, Sullivan Street Fırını sahibi Jim Lahey tarafından paylaşılıyor. Yoğurma gerektirmeyen bu ekmek, hiçbir özel malzeme veya teknik kullanmıyor. Kısacası muhtemelen tüm malzemeler mutfağınızda mevcut! Oldukça az efor gerektiren bu ekmek tarifinde sadece biraz sabırlı olmanız gerekiyor. 24 saat kadar… Hamurun yavaş yavaş fermente olmasını bekleyebilirseniz hiç çaba gerektirmeyen lezzetli bir ekmeğe kavuşabilirsiniz. Yoğurmadan muhteşem bir ekmek yapmak isterseniz tüm bilgileri aşağıda bulabilirsiniz...

MALZEMELER:

  1. 3 bardak (385 gram) çok amaçlı un veya ekmek unu (İsterseniz mısır unu veya kepekli un kullanabilirsiniz)
  2. 1/4 çay kaşığı hazır maya
  3. 1 1/4 çay kaşığı tuz


HAZIRLIK:

BİRİNCİ ADIM

Büyük bir kase içerisinde un, maya ve tuzu karıştırın. 385 ml yani yaklaşık 1.5 bardak su ekleyin ve iyice karıştırın. Hamurunuz pürüzlü ve yapışkan olacak. Kasenizi süreç film ile kapatın ve hamurunuzun 12-18 saat oda sıcaklığında dinlenmesini bekleyin. 

İKİNCİ ADIM

Hamurunuzun hazır olduğunu yüzeydeki kabarcıklardan anlayabilirsiniz. Hafifçe tezgahınıza un dökün ve dinlenmiş hamurunuzu buraya yerleştirin. Üzerine biraz daha un serptikten sonra bir veya iki kez hamurunuzu katlayın. Bu işlem bittikten sonra tekrar gevşek bir şekilde süreç film ile hamurunuzu kapatın ve 15 dakika bekleyin. 

ÜÇÜNCÜ ADIM

Hamurun çalışma yüzeyine veya parmaklarınıza yapışmasını önlemek için yeterli miktarda un kullanarak, hamurunuza nazikçe ve hızlıca bir top şekli verin. Pamuklu bir havluyu kullandığınız un ile kaplayın hamurunuzu da bu havlunun üzerine koyup daha fazla un ile serpin. Başka bir pamuklu havlu ile hamurunuzu örtün ve 2 saat bekleyin. Hazır olduğu zaman hamurunuz olduğunun iki katı daha fazla kabaracak ve parmaklar dürtüldüğüne kolayca geri yaylanmayacak. 

DÖRDÜNCÜ ADIM

Hamurunuz hazır olmadan en az yarım saat önce fırınınızı 230 derece ısıtın. 6 - 8 litrelik ağır kapalı bir tencereyi (dökme demir, emaye, Pyrex veya seramik) ısınırken fırına koyun. Hamur hazır olduğunda, tencereyi dikkatlice fırından çıkarın. Elinizi havlu altına kaydırın ve hamuru tencereye çevirin dağınık gibi görünebilir, ama bu normal! Hamur eşit şekilde dağıtılmamışsa tavayı bir veya iki kez çalkalayın; pişirirken düzelecektir. Tencere kapağını kapatın ve 30 dakika pişirin, sonra kapağı açıp, ekmeğiniz güzelce kızarana kadar 15 ila 30 dakika daha pişirin. Bir raf üzerinde soğumasını bekleyin. Ve voila! Yoğurma gerektirmeyen ekmeğiniz hazır. 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.