ZAYIFLAMANIN ‘AKILLI’ YOLU

Dr Fevzi Özgönül'ün 'Beden Aklıyla Zayıfla' kitabı, kalıcı bir yöntem sunuyor!

Erdem Oraylı ERDEM ORAYLI 30 Mart 2015
ZAYIFLAMANIN ‘AKILLI’ YOLU
Yaza kısa bir süre kaldı. Şimdi ‘panik atak' diyetlere dalma zamanı! Öte yandan, bu sefer kendiniz ve vücudunuz için akıllıca bir başlangıç yapmaya ne dersiniz?


Kilo vermek üzerine birçok yöntem ve kitap var. Kasım 2014 yılında piyasaya çıkan ve kısa süre içerisinde de 3. baskısını yapan ‘Beden Aklıyla Zayıfla' da bunlardan bir tanesi. Ancak diğerlerinden farklı olarak son derece etkili ve akla yatan bir yöntem anlatılıyor kitapta. Kitabın yazarı Dr. Fevzi Özgönül'ün denenmiş ve ‘tek yöntem budur' dediği bir zayıflama metodu bu. Deneyenler arasında ise, metodu geliştiren ve doktor olan babasının yardımıyla uygulayıp bir sene içinde tam 40 kilo veren doktorun bizzat kendisi de var... Kilo ile sürekli boğuşan biriyseniz ve çıkan bütün diyetleri denediğiniz halde, hala kilolarınızla başbaşaysanız, toplan 128 sayfadan oluşan bu kitabı mutlaka okuyun deriz. Zira aradığınız yöntem bu olabilir! Bu güne kadar 10.000 hastanın denediği yöntemin başarı oranı %95. Özgönül'ün muayenehanesine gittiğinizde, başarıya ulaşan hastaların (izinleri dahilinde yayınlanan) videolarıyla da kanıtlanıyor bu durum.





YÖNTEMİ UYGULAMAK İÇİN


Peki yöntem neye dayanıyor? Aslında çok basit bir kuralı var: Vücudunuz bebeğinizdir, ona bebeğinizmiş gibi bakın! Nasıl ki, bebek ihityacı karşılanana kadar ağlarsa, vücut da istediği gıda verilene kadar açlık çekiyor. Bunun nedenini bulup dindirmediğiniz sürece sinyal veriyor! Yanlış beslenme, vücutta yağ dokusu hasarı yaratıyor. İşte şişmanlık bu yağ dokusu hasarı ile başlıyor, zincirleme yapılan hatalarla körükleniyor! Beden Aklıyla Zayıflama yöntemi ise işte bu hasarı gidermeyi amaçlıyor.



Yöntemi uygularken, dikkat etmeniz gereken basit kurallar var:



1 Sabah kahvaltısını en geç 8.30'a kadar etmiş olun. Böylece öğle yemeğine kadar vücudunuza aldığı gıdaları sindirecek zaman kazandırmış olursunuz. Sindirim sürecinin 6 saat olduğu düşünülürse, 14.30'dan geç de öğle yemeği yenmeyeceği hesaplanırsa sindirim için yeterli zamanı ancak bu şekilde ayarlamış olacaksınız!


2 Kahvaltıda, zeytin, peynir, yumurta yiyebilirsiniz. Amacınız gerçekten ‘doymak' olmalı. Bu nedenle size geçici bir tokluk hissi veren mısır gevreği türevi gıdalardan, hamur işlerinden kaçınmanız gerekiyor. Ekmeksiz yapamam diyorsanız bir dilim tam buğday ekmeği yiyebilirsiniz. Bunun dışında kahvaltınızla beraber ceviz, çiğ badem ve çiğ fındık yemeniz gerekiyor. Öncesinde ya da sonrasında değil, yemeğinizle beraber! Çay, kahve, taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayı ve ayran serbest... Şekersiz ve tatlandırıcısız olarak!


3 Kahvaltıda yiyeceğiniz her şeyi, meyve de dahil, sofradan yemiş olarak kalkmanız ve doymanız önemli! Zira arada, öğle yemeği saati olan 14.30'a kadar hiçbir şey yememeniz gerekiyor. Bir tane fındık bile. Bunu çok işiniz varken önünüze getirilen ‘acele iş' gibi düşünün. Siz nasıl tam bir işe başlamış ve konsantre olmuşken tepeden inme gelen bir ‘acil' işle çalışmanızı bölüyor sonra da gerçek işinizi bir türlü toparlayamıyorsanız, arada yenen bu öğünler de sindirim sürecine aynı etkiyi yapıyor!


4 Aralarda su içebilirsiniz. Ancak çay ve kahveyi fazla tüketmeyin. Bunun iki nedeni var: Su içme isteğiniz azalır... Diğeriyse her bir bardak çay ya da kahve içtiğiniz miktarın 3 katı kadar su tutar!~ 5 Öğle yemeğiniz 14.30'dan geç olmamalı. Suda şişen besinleri (yani makarna, pilav, bulgur, ekmek –özetle unlu ya da nişastalı mamüllerin hepsi-) içermemeli... Öğle yemeğinde et, sebze, salata yiyebilirsiniz. Ceviz, badem ve fındık (kavrulmamış, işlenmemiş ve tabii tuzsuz) yemeğinize eşlik edebilir. Yine önce veya sonrasında değil, tıpkı ekmek gibi yemekle birlikte tüketmelisiniz. Çorba içmek istiyorsanız, onu yemeğin sonuna bırakın ki aldığınız gıdaları yumuşatsın ve sindirimi hızlandırsın. Kaldı ki çorbayı ilk sırada içtiğinizde midenizi şişirir ve doymadan kalkmanıza yol açar! Oysa ki, kahvaltıdaki kural burada da geçerli: Sofradan doymuş olarak kalkmanız gerekiyor! Yemekle birlikte ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları içebilirsiniz. Çay veya kahve içmemeye çalışın.


6 Diyet gıdaları ve tatlandırıcı tüketmeyin. Diyet ve gazlı içecekler içmeyin. Bunun çok basit bir açıklaması var: Tatlandırıcı aslında şekerli bir gıdaya ihtiyacınız olduğunu gösterir. Siz onun yerine ‘sahte' şeker verirseniz bu ihtiyacınız bastırılmaz ve vücudunuz talep etmeye devam eder! Oysa ki yukarıda belirtilen basit kurallara uyunca vücudun ihtiyaç duyduğu gıdaları alacağınız için şeker ihtiyacı da ortadan kendiliğinden kalkacaktır. Aynı 'sahte gıda' hissi diyet besinler için de geçerli. Vücut, değerleri azaltılmış bu gıdalarda aradığını bulamazsa size 'açım' sinyali gönderecektir. 


7 Gece 23.00 ile 2.00 arasında en azından 1 saat derin uykuda olun. Zira vücudun bağ dokusunu yenileyebilmesi için, doğru hormonların salgılandığı bu kaliteli uykuya ihtiyacı vardır.


8 Akşam yemeğinden önce hareket etmeniz önemli. İdeal spor yapma saati 18.00'den itibarendir. Bu saatlerde hareket etmek, vücudun sindirimine ve bağ dokusunu yenilemek için ihtiyaç duyacağı gıdaların ona hızlıca ulaşmasına yardımcı olur.


9 Akşam yemeğini illa 18.00'den önce yiyin diye bir kural yok! Hatta acıkmadıysanız akşam yemeği yemeyin. Açlık hissediyorsanız vücudu yormayacak çorba, yoğurt, etsiz sebze yemeği gibi hafif gıdalara yönelin.


10 Yatmadan önce 5 dakika zıplayın! 23.00-02.00 arasında hormonlar üretilip bağ dokusu sıkılaşacağından zıplamak, sallanan bölümlerde kolajen oluşmasına ve bu bölgelerin sıkılaşmasına yardımcı olur.





BİRKAÇ NOT:
- Daha önce defalarca diyet yaptıysanız, vücudunuz bu yönteme çok hızlı cevap vermeyebilir. Bu nedenle umutsuzluğa kapılmayın. Bu beslenme biçimi size iyi hissettiriyorsa, tartılmayı bir kenara bırakıp iyi hisse konsantre olun. Devamı gelecek...


- Tartılmayın! Bu yöntemle, gevşeyen bağ dokuları tamir olup vücut orijinal ‘fabrika ayarları'na döneceğinden önce daralacaksınız. Bu daralma kiloya hemen yansımayabilir ama sonunda o da gerçekleşecek!


- Sindirimi dengelemek için probiyotik takviye öneriliyor. Eczanelerden toz halinde alabileceğiniz bu karışımı yatmadan önce yoğurt ya da süte karıştırıp tüketiyorsunuz. Bu süreci hızlandırıyor.





Daha detaylı bilgi için kitabı mutlaka okumanızı öneririz. Ayrıca Dr Fevzi Özgönül'ün yönteminde, randevu alıp yöntem hakkında ondan direkt bilgi alma şansınız da var. Muayenehanesinde 10 kişilik gruplara aynı anda bilgi veren doktor, bütün sorularınızı cevaplıyor. Bu görüşme sonrasında tedaviye arzu ederseniz başlıyorsunuz.


Ayrıntılı bilgi için: www.drfevziozgonul.com

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.