KURU CİLTLERE ACİL YARDIM: KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Kuşburnu çekirdeği yağı özellikle kuru ciltlerin günlük bakım rutinine eklemesi gereken bir yağ. Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman kuşburnu çekirdeği yağı bilmemiz gerekenleri aktardı...

Kuşburnu yağı, kuşburnu çekirdeğinden elde edilir. Linoleik asit, linolenik asit ve oleik asit gibi doymamış yağ asitlerinden zengindir. Özellikle tokoferoller keratonoidler gibi yüksek oranda lipofilik antioksidanlar barındırır. Zengin antioksidan içeriği çeşitli deri hastalıklarında faydalı olmasını sağlar.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞININ CİLDE FAYDALARI NELER?

  • Kuşburnu yağı iyi bir nemlendiricidir. Kuru soğuk ya da kuru sıcak havalar, aşırı soyan kozmetik ürün kullanımı gibi sebeplerle cildimizin koruyucu dış tabakası hasar görebilir. Tüm bunlar ciltte hassasiyet ve kaşıntıya yol açar. Deri bariyerini sağlıklı bir şekilde tekrar oluşturmada ve nemlendirmede kuşburnu yağından faydalanılabilir. Ameliyat veya yaralanma sonrası iz oluşumunu azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. İz oluşumunun engellenmesinde yara dokusunu kuvvetli bir şekilde nemlendirerek etki ettiği düşünülür.
  • Bir çalışmada egzama hastalarına oral yolla vitamin ve sürme tedavi olarak kuşburnu yağı verilir. Tedavi sonunda egzama hastalarında semptomların azaldığı gösterilmiş.  Egzama tedavisindeki faydasının antioksidan, antiinflamatuvar ve su tutucu etkisinden kaynaklandığı düşünülür.
  • Kuşburnu yağı önemli bir antioksidan olan c vitamininden zengindir. Bu vitamin deri hücrelerini güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur ve güneşin yarattığı lekelenmelerin ve yaşlanma izlerinin oluşmasını engeller. Oluşan hasarların da azalmasını sağlar.
  • Kuşburnu yağı deriden kolay emilir böylece gözenekleri tıkamaz. Ayrıca içeriğindeki retinoidler sayesinde akne oluşumunu engeller. Dolayısıyla nemlendirirken sivilce problemi yaşamamanızı sağlar.  Yapılan bir çalışmada kuşburnu yağı ile birlikte 4 farklı retinoid zengin yağlardan oluşturulan bitkisel bir krem akneli hastalara uygulanmış ve sivilce sayısında azalma meydana gelmiştir. Ancak bu azalmanın hangi oranda kuşburnu yağına bağlı olduğunu söylemek güçtür.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞININ KULLANIMI NASIL OLMALI? 

Cilde göre değişir, kuru bir cilt her gün kullanabilir. Kuşburnu çekirdeği yağı eğer saf olarak temin edildi ise geceleri birkaç damla olacak şekilde temiz cilde uygulanabilir. Geleneksel makyaj temizleyiciler ve yüz yıkama ürünleri içeriğindeki kimyasallar nedeniyle cildi fazla soyup kurutabilir. Eğer hassas ve kuru bir cildiniz varsa makyaj çıkarmak için de bu doğal yağdan faydalanılabilir. Temizlerken cildi soymayacağından iyi bir alternatif olabilir.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞININ ZARARLARI, YAN ETKİLERİ VAR MI?

Yüze topikal olarak uygulanması durumunda kızarıklık, yanma, karıncalanma nadiren de vücuda yayılan egzamaya sebep olabilir. Bu sebeple uygulama sırasında deride hassasiyet hissedilmesi durumunda hemen kesilmeli ve dermatoloğunuza görünmelisiniz.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞINI KİMLER KULLANMAMALI?

Bu yağ ile ilgili bunu söyleyebilecek kadar yayınlanmış yeterli bilimsel makale bulunmuyor. Kuşburnu yağı iyi nemlendiren, kolay tolere edilebilen bir yağdır. Hassas ve egzamaya yatkın ciltlere uygundur.  Ancak uygulama sırasında deride hassasiyet hissedilmesi durumunda hemen kesilmeli ve dermatoloğunuza görünmelisiniz.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞI NASIL SAKLANMALI?

Kuşburnu çekirdeği yağı kolay bozulabileceğinden güneş almayan, ışıksız ve sıcaklığı düşük bir dolapta muhafaza edilmelidir.

YAZI: Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman