ANTİOKSİDAN ZENGİNİ: MATCHA ÇAYI

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz, yiyeceklere ve içeceklere yeşil bir renk katan matcha çayını Diyetisyen Perihan Kılıç ile konuştuk. Peki matcha çayının faydaları neler?

Matcha çayı bin yıldan fazla bir süre önce meditasyona yardımcı olmak için kullanılmaya başlandı. Japonya’da çay seremonilerinde içilen matcha, toz haline getirilmiş çay anlamına gelir. Japon Butistler’in meditasyondan önce konsantrasyonu güçlendirmek ve bedeni arındırmak için içtikleri çaydır. Çay yaprakları toplanmadan 15 gün gölgede kalır. Böylece daha fazla klorofil salgılanır. Klorofil çaya parlaklık verir ve daha keskin bir tadı olmasını sağlar.

MATCHA ÇAYININ FAYDALARI NELER?

  • Matcha çayında bitkinin bütün yaprak kısmı olduğu için içerken besin maddelerinin tamamı alınır.
  • En önemli sağlık yararlarından biri her yudumda mega doz antioksidan vermesidir. Yeşil çaya göre 137 kat daha fazla antioksidan içerir. Besin içeriği açısından 10 fincan yeşil çaya denk gelir. Antioksidan miktarı fazladır.
  • İçerdiği epigallokateşingallat içeriği sayesinde kanserden korucu etkisi vardır.
  • Çaylar arasında en fazla L-Theanine içeren matcha beyin fonksiyonlarının gelişimi için de oldukça önemli. L-Theanine’nin beyinde alfa dalgalarını arttır. Böylece matcha çayı yaratıcılığı arttırmaya yardımcı olur.
  • Aynı zamanda zihni yatıştırır ve vücudu rahatlatır.
  • C vitamini, selenyum, krom, çinko ve magnezyum kaynağıdır.
  • Kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
  • 1 kupa matcha çayında 30 mg kafein bulunur. Kahveye göre kafein miktarı daha azdır. İçerdiği L-Theanine sayesinde kafein daha yavaş emilir. Böylece kafeinin olumlu etkileri daha uzun sürer.
  • Yeşil sağlığın rengidir. Matcha çayı vücudu temizlemeye yardımcı olur. Dikkatli yetiştirildiği için klorofil açısından diğer yeşil çaylara göre daha zengindir. Etkili ve doğal detoksifikasyona yardımcı olur.

MATCHA ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Matcha çayı neredeyse hiç kalori içermez. Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel çalışmalar besinlerin ve besin öğelerinin metabolizmayı hızlandırıcı etkilerinden bahsetmektedir. Yeşil çayın günde 2-3 fincan tüketilmesi gibi. Kafeinin metabolik hızı artırdığı uzun zamandan beri bilinmektedir. Matcha çayının da metabolizma hızını arttıran etkisi bulunmuştur. Kafeinden olduğu düşünülse de matcha çayına özel kombinasyonlar sonucu olduğu saptanmıştır. Ancak bunlar metabolik hız üzerinde çok büyük etki yaratmamaktadır. Bu yüzden azar azar sık sık beslenmeye, öğünlerde karbonhidrat protein dengesine ve egzersizlere dikkat edilerek metabolizma hızı arttırılabilir. Böylece kilo daha rahat kontrol edilir. Son yıllarda yapılan başka bir araştırmaya göre matcha çayının fiziksel dayanıklılığı %’4 arttırdığı bulunmuştur.

MATCHA ÇAYI NE SIKLIKLA TÜKETİLMELİ?

Bilimsel olarak günlük dozu belirlenmiş değildir. Günlük 1-2 gramlık tüketiminin yeterli olduğu düşünülür.

MATCHA ÇAYININ ZARARLARI NELER?

Diğer bitki çayları gibi fazla tüketimi karaciğer yetersizliğine sebep olabilir. Bu nedenle günde 2-3 kupadan fazla tüketilmemeli.

MATCHA ÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİ?

Hamile ve emziren anneler, böbrek yetersizliği, mide sorunu ve kansızlığı olan kişiler matcha çayı içmemeli.

MATCHA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Demleyerek içtiğimiz çaylardan farklı olarak matcha, toz olarak suyla karıştırılır ve hepsi içilir. 250 ml suya 1-2 çay kaşığı matcha eklenir. Suyun sıcaklığı 66 -77 derece arasında olmalıdır. "Tadına alışamadım ama antioksidan zengini matcha çayını tüketmek istiyorum" diyorsanız salata içine de ekleyebilirsiniz. Matcha latte, matchalı kurabiye, milk shake yapabilirsiniz.

SOĞUK MATCHA ÇAYI TARİFİ

Malzemeler;

1 tatlı kaşığı matcha tozu

1 yemek kaşığı bal

1 su bardağı süt

Bol buz

Bütün malzemeleri blender ile karıştırdığınızda çayınız hazır.

MATCHALI MİLK-SHAKE TARİFİ

1 su bardağı badem süt

1 adet muz

1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

2 ceviz

1 çay kaşığı matcha çayı ilave edin ve iyice karıştırın. 

ŞEKERSİZ MATCHA PANKEK

(2 porsiyon - Toplam 4 adet)

Malzemeler

2 olgun muz

2 yumurta

Vanilya özütü ⠀

1 çay kaşığı matcha

1 avuç mor meyve

1 bardak yulaf unu ⠀

1 çay kaşığı kabartma tozu ⠀

1 tatlı kaşığı tarçın ⠀

Yulaf unu, kabartma tozu ve tarçını karıştırın. Başka bir kapta mızı ezin. Un, mor meyve ve muzları birleştirin. Yumurta ve vanilyayı ekleyin. Önceden ısıttığınız yapışmaz tavada pişirin.

YAZI: Diyetisyen Perihan Kılıç

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.