RAMAZAN’DA 3 ÖĞÜN YAPIN

Sıcaklar ve uzun gündüzler ramazanda sağlığınızı bozmasın.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 23 Haziran 2014
RAMAZAN’DA 3 ÖĞÜN YAPIN
Yaz aylarında, sıcaklar ve günün uzun olması nedeniyle oruç tutmak biraz daha zorlayıcı olabiliyor. Sağlık problemleri yaşamadan bu süreci atlatmaksa mümkün. Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bu konuda neler yapılabileceğini anlatırken önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Ramazanda iki yerine üç öğün yapmak!





*Geceden yemek yiyip yatmak mideye zarar veriyor


Oruç tutarken açlık süresinin artması nedeni ile iftar ve sahur olmak üzere 2 öğün yerine akşam saatlerinde bir öğün daha yapmak uygun olacaktır. Uykuya ara vermemek için iftarda yenilenle oruç tutmak veya yiyip yatmak yazın bu uzun günlerinde günün ilerleyen saatlerinde hipoglisemiye ( şeker düşüklüğüne ) bağlı olarak sağlık problemleri ortaya çıkmasına sebep olacaktır Bu nedenle kesinlikle sahur yapılmalıdır.





*Sahurda yenen yumurta tok tutuyor


Sahurda mideyi yormayan az yağlı bol protein içeren mönü tercih edilmelidir. Yüksek protein daha uzun tokluk hissi oluşturacağından orucun daha rahat tutulmasını sağlar. Haşlanmış 1 yumurta, az yağlı az tuzlu peynir çeşitleri, 1 bardak süt veya yoğurttan oluşan mönüye 3-4 dilim ekmek, susuzluğu önlemek açısından 1 porsiyon meyve ekleyerek güzel bir sahur mönüsü oluşturulabilir. Yumurta kullanarak yapılan az yağlı bir menemen veya yine yumurta kullanarak hazırlanan bir salata mönüdeki posa içeriğini artıracağından gün içinde yaşanabilecek kabızlık sorununu da ortadan kaldıracaktır.~ *Sofranızın ihtişamlı olmasından çok, sağlıklı yiyeceklerden oluşmasına özen gösterin


Kilo alımını ve mide rahatsızlıklarını önlemek için; ağır kızartma yemekleri yerine hafif zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri tercih edilmelidir. Kırmızı et ve beyaz et dengeli olarak tüketilmeli, tek yönlü seçim yapılmamalıdır. Her yemeğin yanına yakıştırılan pilav veya makarna gibi yağ içeriği yüksek olan karbonhidrat grubu yerine ekmek ve Ramazan'ın olmazsa olmazı pide iftar mönüsü için daha uygundur. İftarda çorbayla yemeğe başlamak, sonrasında 10-15 dakika ara vermek ve daha sonra yemeğe devam etmek yemek sonunda yaşanacak şişkinliği ortadan kaldıracaktır.





*İçecek tercihinizi sudan yana kullanın


Normalde günlük su ihtiyacı 2-2,5 litredir. Uzun ve sıcak yaz günlerinde bu miktardan daha az su tüketimi başta böbrek rahatsızlıkları olmak üzere birçok sağlık problemini beraberinde getirecektir. Bunun yanında çok şekerli ve asitli içecekler yerine; komposto, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler sıvı ihtiyacı karşılamak için tercih edilmelidir. Ancak sağlıklı da olsa bu içeceklerin asla suyun yerini tutmadığını unutmayın.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Kasım Sayısı Çıktı!

ELLE Kasım Sayısı Çıktı!

Kasım sayımızda, kapak kızı Elçin Sangu ile birlikte “Bedenime, Özgürlüğüme, Haklarıma Dokunamazsın” diyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.