YA KARNESİ KÖTÜYSE?

Karnesi kötüyse? Bu cuma karne alacak çocuğunuzu üzmeden başarıya yönlendirin!

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 12 Haziran 2014
YA KARNESİ KÖTÜYSE?






Bu cuma okullar kapanacak, öğrenciler karnelerini alarak uzun bir tatile başlayacaklar. Karne dönemi çocuklar için uzun ve eğlenceli yaz tatilinin başlangıcı. Öte yandan bazı çocuklar için karne stresli anlar da demek! Birçok çocuk, kendisinden daha iyi not alan arkadaşlarıyla yüzleşmekten ve özellikle de ailesinden alacağı tepkiden korkuyor.





Bu nedenle karne ebeveynlerin önüne geldiğinde verilecek tepkiler önem taşıyor. İster başarılı ister zayıf olsun aileler aşırı tepki göstermekten kaçınmalı. ‘Peki nasıl?' sorumuzu Psikolog Ferahim Yeşilyurt'a yönelttik. İşte cevaplar... 





"Başarılı karnede abartılı sevinç gösterileri ve hediyeler, tıpkı kızgınlık tepkileri gibi öğrenci üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Çünkü çocuk anne babası için başarının ne kadar önemli olduğunu fark ediyor. İleride başarısında düşüş olduğunda daha fazla tedirgin olabiliyor. Abartılı olumsuz tepkiler de benlik saygısındaki gelişimine zarar verebiliyor" diye başlıyor sözlerine Ferahim Yeşilyurt ve çocuğun karnesi zayıfsa yapılması gerekenleri dört adımda özetliyor... ~





Uyarma, tehdit etme:


“Bu zayıflar düzelmezse seni mahvederim!”  tarzı cümleler korku ve boyun eğmeye neden olabiliyor veya tam aksine isyankar davranışlara da yol açabiliyor.



Öğüt verme, çözüm önerileri getirme:



“Senin yerinde olsam insan içine çıkmaz sürekli ders çalışırdım!” Bu tür cümleler öğrencinin kendi sorununu kendisinin çözemeyeceğini iletiyor ve çocukta direnç yaratabiliyor.





Yargılama:


“Sen zaten tembelsin...” Bu son derece kalıplayıcı bir cümle. Öğrencinin sadece bugün değil, her zaman başarısız olduğunu ve olacağını ima ediyor. Bu da çocuğun bunu sahiplenip tembelliği özelliği haline getirmesine yol açabiliyor. 





Suçlama:


“Bu başarısızlık senin eserin!” Bu tarz cümleler öğrencide savunucu tutum yaratıyor ve başarısızlığın nedenlerini görmesini engelleyebiliyor.








Cezalandırmak benlik saygısının gelişimine de zarar veriyor.


Ödül ve ceza sistemi yıllardır çocuk yetiştirmede kullanılan metodlardan. Psikolog Yeşilyurt, bunun doğru olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt veriyor: "Başarılı olamayan çocukları cezalandırmak özellikle de bedensel cezalar vermek çok büyük bir hata. Çünkü bu davranışlar öğrencinin benlik saygısının gelişimine zarar veriyor. Bunun yerine sevilen bir aktivitenin kısıtlanması daha uygun olacaktır. Örneğin Playstation bilgisayar, vb gibi oyun araçları sınırlanabilir."





Eğer notlar düşükse bu durumdan genellikle öğrenci sorumlu tutuluyor, eleştiriliyor, suçlanıyor. Psikolog Yeşilyurt, "Oysa yapılması gereken, karnedeki düşük notların nedenlerinin ana-baba-çocuk üçgeninde değerlendirilmesi. Çocukla bu sonuçların nedenleri üzerinde konuşulabilir. Eğer aile-çocuk iletişimi iyiyse, çocuk bu sonucun alınmasında kendi rolünü görüp, değerlendirmesini yaparak gerekli sorumlulukları alacaktır. Unutulmaması gereken bir nokta da, alınan karne notlarının telafisinin her zaman mümkün olduğu, gelecek dönemlerde yükseltebileceği olmalı."

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.