AMAN DİKKAT!

Trigliserid, tehlikeli olduğu kadar kolay kontrol altına alınıyor.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 20 Mart 2014
AMAN DİKKAT!
Selahattin Dönmez öncelikle trigliserid'in ne olduğunu açıklıyor: Karaciğer, yakılmayan her tür şekerli gıdayı depolamak amacıyla trigliseride çevirir. Normal trigliserid seviyesi 150 mg/dl.'nin altındadır. 150-200 mg/dl. arasındaki değerler hafif, 200 mg/dl. üzerindeki değerler yüksek, 500 mg/dl.'nin üzeriyse çok yüksek trigliserid seviyesi olarak kabul edilir. 200 mg/dl. üzerindeki kişilerin damar tıkanıklığına bağlı felç geçirme riski yüzde 30 artar.





Peki ama, bu denli önemli bir şeyi nasıl kontrol altına alabiliriz? Dönmez'e göre korkulacak bir şey değil ve son derece kolay bir şekilde control altına alınabiliyor. İşte cevabı; Trigliserid yüksekliği, kolesterolden farklı olarak yediğimiz et ve yağdan ziyade; şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere bağlıdır. Kolesterolünüzü düşürmek için günlerce, bazen birkaç ay süreyle diyet yapmanız gerekirken trigliserid seviyesi, iyi bir diyetle birkaç günde normale inebilir. Bu sebeple trigliserid seviyesini ölçtürürken bir gece önce alkol almadığınızdan, ağır bir yemek veya tatlı yemediğinizden emin olun. Şekeri hayatınızdan çıkarın, yürüyüş yapın ve yağlı etlerden hemen uzaklaşın.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.