UYUYAN GÜZEL FORMA GİRİYOR

Sağlıklı bir şekil de kilo vermek ve fit görünmek hepimizin isteği. Kilo verme yolculuğunda nelere dikkat etmek gerekiyor? Peki size eşlik etmesini isteyeceğiniz ekip konusunda karar verdiniz mi?

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 05 Kasım 2018
UYUYAN GÜZEL FORMA GİRİYOR iStock

Son zamanlarda sık sık BO21 adını duyuyorum. Yakın çevremden biri de bu ilginç isimli merkeze gidip kısa sürede sağlıklı ve fit bir görünüme kavuşunca merakım iyice kabardı. Hemen iletişim kurdum. BO21 adını, Burçak Avcı ve Özlem Kunduracı’nın baş harflerinden ve danışanlarını hafiflettikleri gün sayısından alıyor. Dünyanın neresinde olduğunuzun bir önemi yok. Kilo vermeye niyet edildiği andan itibaren, BO21, beslenmeden uyku düzenine ve spora kadar ömür boyu uygulanabilecek bir sistem sunuyor, özel programlar oluşturuyor. En önemli özelliği sizi 7/24 takip etmesi.Çalışma prensipleri kendine sevgi ve disiplin üzerine kurulu. Kilo verme yolculuğunda sergiledikleri tutum danışanlarını hedeflerine daha hızlı ulaştırıyor. Bir de bu ikili “Hemen Hafifle” adında yeni bir baş ucu kitabı yazdılar. Bu kitapta herkesin bildiği ancak yeterince önemsemediği konuları ele almışlar. Bu bir yemek kitabı değil. Yedi günlük bir hafifleme menüsüyle alternatif yemek tarifleri içeriyor. Hayatlarında yeni başlangıçlara yer vermek ve hafiflemek isteyen herkesin bu rehberde bir şey bulacağını düşünüyorlar. Doğal olarak akla hemen bir soru geliyor: Her zaman istenilen hafiflikte kalmak için nelere dikkat etmek lazım? Özlem Kunduracı’ya göre en önemli maddelerden biri uyku. Kendisinden uyku ve kilo, uyku ve sağlık konularında ipuçları aldık.

ZAMANINDA UYUMAK


Bu konuda çok fikir ortaya atılsa da ideal süre ortalama 7 saat. 6 saatten az ya da 9 saatten fazlası önerilmiyor. Çünkü uykuda salgılanan melatonin hormonu vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlıyor. Melatonin genellikle 21.00-22.00 saatlerinde salgılanmaya başlıyor, en yüksek değerlerine 02.00-04.00 arasında ulaşıyor ve 07.00-09.00 saatleri arasında da sona eriyor. Düzenli ve yeterli uykuysa başta bağışıklık sisteminin gelişimi olmak üzere büyüme hormonunun salınımını sağlıyor. Ayrıca hafıza, öğrenme, yaratıcılık gibi birçok mekanizmanın düzenlenmesinde görev alıyor.

UYKU ve BESLENME İLİŞKİSİ 
Tüketilen yiyeceklerin içeriği, miktarı ve kalorisi uyku düzenini belirliyor. Buna karşılık uyku düzeni de iştah ve vücut ağırlığı üzerinde etkili. Yapılan araştırmalarda günde 5 ve daha az saat uyuyanlarda, 7 ve daha fazla saat uyuyanlara göre obezite riskinin yüzde 15 fazla olduğu
görülmüş.

GECE DE KİLO VER!
Düzenli ve yeterli uyku sadece enerji sağlamaz, aynı zamanda kilo vermeyi de destekler. Siz uyurken metabolizmanız çalışmaya devam eder. Hava karardığında vücudunuz melatonin hormonu salgılar. Bu hormon, gece uykunun gelmesini sağlar ve ışık hissettiğinde kaçar. Uyku
güçlü bir antioksidandır, yani zararlı olabilecek maddeleri etkisiz hale getirerek vücudunuzun yenilenmesini sağlar.

DİNLEN VE GEVŞE
Stresli, yoğun bir günün ardından uykuya dalmak genellikle çaba gerektirir. Yatağa rahat bir şekilde giderseniz, iyi bir uyku alma şansınız da olur. Uyumadan önce kafeinsiz bir içecek, örneğin bitki çayı gevşemenize yardımcı olur. Uyuyacağınız yerde uygun ısı, dinlendirici bir ortam yaratırsanız kendinizi tazelenmiş ve yeni güne hazır hissederek uyanırsınız.

KALİTELİ BİR UYKU İÇİN
• Gece yatmadan 3-4 saat öncesinde yemek yemeyi bırakın.
• Akşam yemekleriniz hafif olsun.
• Yatma saatine yakın koyu çay, kahve gibi kafein içeriği
yüksek içeceklerden uzak durun.
• Uykunuzu daha iyi alabilmek için karanlıkta yatın. Böyle
bir seçeneğiniz yoksa uyku gözlüğü çözüm olabilir.
• Sırtüstü veya anne karnı (cenin) pozisyonunda uyumanız
uykunuzu iyi almanızı sağladığı gibi bel-omurga sağlığı
açısından da önemlidir.
• Gün içinde yaptığınız spor ve egzersizler gece daha kaliteli
uyumanızı sağlar. Dikkat, yatmadan hemen önce değil!

DÜZENSİZ UYKUNUN NE GİBİ ZARARLARI VAR?
Kendinizi uykudan mahrum ederseniz:
• Enerji depoları tükenir.
• Gün boyunca uyanık kalmak gerçek bir mücadele haline gelir.
• Fizyolojik ve psikolojik bozukluklar görülmeye başlar.
• Olumsuz düşünceler tetiklenir. Negatif bir ruh hali ortaya çıkar.
• Vücut yenilenmek için fırsat bulamaz.


• Göz altındaki koyu renkli torbalar gibi yorgunluk belirtileri yaşanır.
• İnce çizgiler ve kırışıklıklar daha erken belirir.
• Metabolizma yavaşlar.
• Kan şekeri kontrolüne etki ederek daha çok yemeye sebep olabilir.
• Bağışıklık sistemi zayıflar.
• Kas ağrıları, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ellerde titreme,
sinirlilik, hafıza problemleri, dikkat eksikliği ve birçok kronik hastalık
şikayetleri yaşanabilir.

Yazı: Esra Özübek

ELLE, 2018 Ekim sayısından alınmıştır.


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.