Baharda Nasıl Beslenmeliyiz?

Kıştan bahara geçişte enerji seviyemizi korumak, bağışıklığımızı güçlendirmek ve vücudumuzu yenilemek için neler yapabileceğimizi Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci’ye sorduk.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 16 Mayıs 2025
Baharda Nasıl Beslenmeliyiz? iStock

Uzman diyetisyen Nilay Keçeci yeni kitabı “Yeni Bir Başlangıç” ile alternatifli beslenme planları, detoks programları ve yeni fit tarifler paylaşıyor. Kitapta me­nopozda beslenme, bölgesel zayıflama, stres ve beslenme gibi pek çok önemli konu başlığı da yer alıyor. Biz de Keçeci ile bir araya gelerek baharda nasıl beslenmemiz gerektiğini öğrenmekle kalmadık, aynı zamanda kilo kontrolüne dair önemli ipuçları da aldık.

Baharın gelişiyle birlikte vücudumuzu kış uykusundan uyandırmanın zamanı geldi… Bahar yorgunluğunu at­mak ve enerjimizi yükseltmek için beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz?

Bahar geldi ve baharın gelişiyle birlikte aslında yorgunluklar biraz daha artacak. Yazın gelişi ile birlikte de bu (yorgunluk­lar) azalacak. Ama biz baharı bazı özel besinlerle daha rahat atlatabiliriz. Enerjimizi yükseltmek için haftada mutlaka bir gün somon, bir gün mutlaka baklagillerden nohut tüketebili­riz. Bunları tüketirken yanında mutlaka bol A vitaminli ve C vitaminli yeşil, sağlıklı salatalar olmasına özen gösterebiliriz. Baharda her gün mutlaka çeyrek ya da yarım avokadonun az zeytinyağı ile birlikte tüketilmesini öneriyorum. Muz da baharın vazgeçilmezlerinden biri olmalı. Çünkü muz aynı zamanda bize potasyum ve enerji dengesini de sağlar. Ener­jimizin biraz düşük ve uykusuz olduğumuz günlerde protein alımına dikkat etmemiz gerekir.

Detoks kavramı her dönem çok popüler ama bu detoks­lar gerçekten ne kadar faydalı? İdeal bir bahar detoksu nasıl olmalı?

Bir bahar detoksunda aslında mutlaka protein ve lif aynı yer­de olmalı. Dolayısıyla bir bahar detoksu yapmak istiyorsak meyve ve whey proteinleri içeren seçenekleri tercih edebili­riz. Mesela meyvenin yanında peynir veya yoğurt koyabiliriz. Aynı zamanda ceviz gibi bir omega-3 desteği ile yani hem karbonhidrat hem protein hem de yağın olduğu bir tabak ter­cih edebiliriz. Sıvı detoksları çok önermiyorum. Çünkü sıvı detoksu ile verilen kilolar sonrasında geri alınıyor. Eğer her­hangi bir yerde acil şekilde zayıflamamız gerekiyorsa sadece bir gün lifi içerisinde olan ve gerçekten kaliteli sıkılmış oldu­ğuna inandığımız soğuk sıkım sıvı detokslarını kullanabiliriz.

Hızlı kilo verme trendleri sık sık karşımıza çıkıyor. Ancak sağlıklı ve kalıcı kilo vermek için en önemli üç kural ne olmalı?

Üç önemli temel kuraldan bir tanesi kesinlikle beslenme çe­şitliliğidir. Yani diyetinizde mutlaka karbonhidrat, protein ve yağ olmalı. Bunlardan biri eksik olduğunda dokular ve hüc­reler gerekli şekilde beslenemeyeceği için mutlaka verilen kilo geri gelir. İkincisi ara öğün alımıdır. Kişi iki öğün bes­lenebilir, sorun yok ama yine de ara öğün almak zorunda. Çünkü bölgesel zayıflamanın temelidir ara öğün. Gün içe­risinde yeterince ara öğün almazsak acıkacağımız için bir sonraki öğünde yemeğe saldırabiliriz ve bütün beslenme sistemi bozulur. Üçüncü ve en önemli altın kural da spor yapmak. Spor yapmadan beslenmenin bir değeri yok. Evet, sadece beslenme ile kilo kaybederiz ama sıkılaşmak, daha hızlı kilo kaybetmek ve metabolizma hızımızı desteklemek için spor gerekli.

“Intermittent Fasting” (Aralıklı Oruç), keto diyeti, düşük karbonhidrat gibi birçok beslenme modeli duyuyoruz. Sizin en çok önerdiğiniz ve sürdü­rülebilir bulduğunuz beslenme tarzı hangisi? 

Her zaman söylüyorum, yine söyleye­ceğim: Akdeniz tipi beslenme. Bu, ödül alan tek beslenme tipi. Bizim öğrendiği­miz, doktorların önerdiği, aslında Dün­ya Sağlık Örgütü ve Amerikan Diyabet Derneği gibi birçok dernekte, birçok fakültede her zaman okutulan, ders niteliğindeki diyet Akdeniz tipi diyet. Hastalıkların tedavilerinde yardımcı ol­mak için, komplikasyonların önlenmesi için hep Akdeniz tipi diyet tercih edilir. Ama kişiler kilo kaybetmek istediklerinde IF, ketojenik veya düşük karbon­hidratlı diyetleri kısa süreli uygulayabilirler. En fazla 7-14 gün arasında bu tarz diyet tiplerini uygulayıp kestiklerinde, bunlarla ilgili bir uzmanla çalıştıklarında da herhangi bir problem olmayacaktır.

Gün içinde tatlı krizlerini daha sağlıklı yönetmek için ne gibi önerileriniz var? Kan şekerimizi dengelemek için ne­lere dikkat etmeliyiz? 

Kan şekerini dengelemek için ara öğün almak, bol su tüket­mek ve mutlaka sabah kahvaltısında karbonhidrat, protein ve yağdan zengin bir beslenme çok önemli. Yine de bitter çikolatalarla, hurmalarla ya da çileklerle yapabileceğimiz tariflerle kan şekerimizi aralarda dengeleyebiliriz. Kan şeke­rimizin çok düşmesi de çok tehlikeli; bu, kalbin durmasına kadar gidebilir. Bu nedenle şekerimiz düş­tüğünde, hipoglisemiye girdiğimizde gün içerisindeki beslenme dengemizde nasıl değişiklikler yaptığımıza bakmamız gere­kiyor.

Diyet yaparken en sık düşülen hatalar neler? 

Hatalardan birincisi aç kalmak; asla aç kal­mamalıyız. İkincisi spor yapmamak. Spor yapmadan diyet yapılamaz. Evet, ilk baş­larda diyetinize uygun gitmek adına ve di­yete alışmak adına spor yapmayabilirsiniz ama sonra hayatımızın sonuna kadar spor yapmak zorundayız. Özellikle en sık düşü­len hatalardan bir tanesi, fit tariflerin ya da glütensiz veya laktozsuz beslenmenin öne­mi. Sürekli olarak herhangi bir kronik has­talığımız olmadığında glütensiz veya lak­tozsuz beslenirsek bıraktığımızda mutlaka farklı bir yerde hasar meydana gelecektir. Ayrıca fit tariflerden istediğimiz kadar yiyemeyiz, bunların da bir kalorisi vardır. Dolayısıyla bunları da mutlaka porsiyonlamak gerekir. Diyette yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de başkalarının listelerini kullanmak. Bir reçete kişinin kendi kişisel özellikleri, kan tahlilleri, hastalıkları ve kendi sosyal hayatına göre yazılır.

Nilay Keçeci’den FINDIKLI FİT TOPLAR

Malzemeler

• 10-12 adet hurma
• 3 yemek kaşığı yulaf unu
• 1 tatlı kaşığı kakao
• Fındık
• Fındık ezmesi
• Şekersiz sütlü çikolata veya bitter çikolata

Yapılışı

Hurmaları biraz sıcak suda bekletip süzün. Yulaf unu ve kakaoyu ekleyip
rondoda kıvam alana kadar çekin. Elde ettiğiniz hamuru parçalara ayırıp
elinizle yassılaştırın, üzerine bir çay kaşığı kadar fındık ezmesi sürüp bir
bütün fındık koyup yuvarlayın. Aynı zamanda çikolatayı benmari usulü
eritin. Fındıkları rondo ya da bıçak yardımıyla ufalayın. Erittiğiniz çikolata
ile ufaladığınız fındıkları birleştirin. Hazırladığınız topları çikolataya
bulayın. Bir süre dolapta bekletin ve sonra afiyetle yiyin.



Röportaj: Damla Durak

ELLE Türkiye Nisan 2025 sayısından alınmıştır.


ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Haziran Sayısı Çıktı!

Haziran sayımızın kapağında Birce Akalay, ELLE Jeweller's Book'un kapağında ise Afra Saraçoğlu var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.