DENİZLER ALTINDA 20.000 FERSAH

Amsterdamın gurme restoranları, özel otellerinde bir tura var mısınız?

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 07 Şubat 2017
DENİZLER ALTINDA 20.000 FERSAH
Amsterdamın gurme restoranları, özel otelleri, kafeleri, barları ve tasarım ,mağazalannda bir tura çıkmaya hazır mısınız? Kuzey Mutfağı'na özgü doğal ve sağlıklı lezzetler de bu turumuza eşlik edecek. Kuzeyin yıldızı Amsterdam, tüm kenti dolaşan su kanallarıyla(bu bölgenin Venedik'i olarak anılıyor. Mimarisiyle dikkat çeken şehir; tarih, kültür, eğlence ya da sakinlik isteyen herkesi cezbediyor.





Neye takılır insan Amsterdam'da süzülürken? "Kuzeyin Venedik"inde yüzen evlere mi, kalabalık bisiklet yoluna mı, dondurucu havaya mı? Kuzey ve Wadden Denizleri altında bulunan 20.000 fersaha mı? Şüphesiz ki, yağmura! Kıyafetlerinizi delip geçen, içinize işleyen bu küçük damlalara...





Avrupa'nın kuzeyine, Hollanda'ya doğru çıktığımızda, geniş şehir dokusu gittikçe daralır. Yerleşim belli alanlarda sınırlı kalmıştır. Ülkenin başkenti olan Amsterdam, tuğla duvarlı dar evleri, renkli kapıları ve mimari dokusuyla, Birleşik Krallık başkenti Londra'daki South Kensington'a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Ancak birbirine benzeyen bu iki başkentte yaşam şekilleri farklıdır. Londra kendi kabuğunda, soğuk mimarisinden zar zor çıkardığı enerjiyle çılgına döner. Oysa Amsterdam, mütevazı boyutuyla daha samimi ve tatmin edicidir.





Her şehrin kendine uygun bir ulaşım şekli vardır: Manhattan'da akan taksiler, Tokyo'da özel şoförlü arabalar, Sao Paulo'da helikopterler, Paris'te metrolar, Londra'da iki katlı otobüsler, Roma'da Vespa'lar... Megapolleri besleyen kaldırımlara kin tutmayan Amsterdam'da ulaşım çoğunlukla bisikletle sağlanır. Yaz-kış, sıcak-soğuk ayırt etmeksizin insanlar bisikletle gidecekleri yere daha çabuk ulaşırken, bir yandan da havanın tadını çıkarırlar.





Amsterdam geceleri ışıl ışıldır. Tıpkı abajuru vitraydan yapılmış eski ve sönük bir Tiffany lambanın, ışıklandırıldığında gerçek renklerini bulması gibi... Şehrin binaları ve buruk ambiyansı, suç ortağı olur gibi duruyor alacakaranlıkla. Akşam, köprü kemerlerinin elektrik bezeleriyle beliren kaşlarına, çamurlu kanalların ışıltısı kaplan misali dalgalanan kayıkların zıpladığı bir ateş çemberi çizerek karşılık veriyor. Aslında Amsterdam, kıyas tuzaklarına düşmemeyi de öğrenmiş. Kavramsal zekanın aldatmacalarının asla kendine mal edemeyeceği vahşi bir mizacı var bu şehrin. Vernikli büyük kiremitlerle, damları tapınaklara benziyor.





Oteller


Sebastian's (Keizersgracht 15, Tel: 020 4232342, hotelsebastians.nl, yaklaşık 150 €) Odaları stüdyo mantığında dekore edilmiş. Doğruyu söylemek gerekirse, çatı katındaki 209 numaralı oda, kanala bakan manzarasıyla göz kamaştırıcı.





Hotel de Goudfazant: Tıpkı South Bank'in Londra'daki konumu gibi, Ij'in kuzey kıyısında, bir kısmı Amsterdam sınırları içerisinde olan, ölmeye yüz tutmuş bir endüstri mahallesiyken; yakın zamanda entelektüellerin verdiği elektroşokla tekrar hareketlendirilmiş bir bölgede bulunuyor (Aambeeldstraat 10-H, Tel: 020 6365170, hoteldegoudfazant.nl). Eski bir garajdan dönüştürülen mekân, adının başındaki "otel" ibaresini öylesine taşıyor. Eski itfaiye araçlarının gölgesinde leziz yemekler tatmanızı sağlıyor.





The Toren (Keizersgracht 164, Tel: 020 6226033, thetoren.nl, yaklaşık 200 €) Daha lüks bir alternatif arayanlara hitap ediyor.


Dik merdivenleri ve tapınılası minyatür odalarıyla Nl Hotel (Nassauka-de 368, Tel: 020 6890030, nl-hotel.com, yaklaşık 120 €) samimi bir atmosfer sunuyor.


Otelcilik okuyan öğrencilerin coşkusuyla dinamizm kazanan ve kuaförlük okuyan öğrencilerin kobayı olmak karşılığında bedava saç kesimi imkanı sunan College Hotel (Roelof Hartstraat 1, Tel: 020 5711511, thecol-legehotel.com, 350 €'dan başlayan fiyatlarla) ilginç bir deneyim yaşatabilir size.





* Özel mimarisiyle Lloyd Hotel (Oostelijke Handelskade 34, Tel: 020 5613636, lloydhotel.com, 95 €'dan başlayan fiyatlarla) ucuz ama şık bir seçenek.~ Amsterdam restoranları
Amsterdam uzun zaman önce çevre bilincine ulaşmış ve organik tarımın yoğun olarak uygulandığı bir şehir.





Nehir kenarındaki, mutfağı sebze ağırlıklı De Kas (Kamerlingh Onnes-laan 3, rezervasyon mecburi, Tel: 020 4624562, restaurantdekas.nl), bu bilinçli kurumlar arasında en medyatik olanı. Füzyon tekniğiyle pişirilmiş organik sebze çeşitleri ve organik etlerin ağırlıkta olduğu sağlıklı bir menüye sahip. Doğal ahşap detaylarla tasarlanmış mekânda iyi yemeğin ötesinde iyi vakit geçirmek de garanti. Servis kalitesi çok iyi olmasına rağmen; mutfağı biraz tekdüze. Yaratıcılıktan uzak menüsünde yeniliklere ve değişik lezzetlere nedense pek yer verilmiyor.





Gurme restoranlar


Heyecanlı, şehrin tam kalbinde, lüks ve bohem mekânların yan yana dizildiği, her daim dinamik Red-Light mahallesindeyiz. Burada Amsterdam'ın en güzel ve lüks otellerinden birinin terasında, yan taraftan gelen coffee shop'ın kokusunu duymak çok olağan.





Sofitel'in gurme restoranı Bridges (Otel Sofitel The Grand'ın içinde, Oudezijds Voorburgwal 197, Tel: 020 5553560, bridgesrestaurant.nl) için de aynı şeyler geçerli. Şef Aurelien Poirot'nun oluşturduğu menü büyüleyici. Uçak hosteslerini andıran güzel garsonlar size istiridyeler ve pata negra tekniğiyle yetiştirilmiş dana etlerini büyüleyici bir görüntüye sahip tabaklarla servis ediyor. Özenle tasarlanmasına rağmen mütevazı bir görünüme sahip olan büyük servisler, adeta yemekle aranızda duygusal bir bağ yaratmak için düşünülmüş. Tıpkı kumul filizleriyle servis edilen deniz uskumrusu, domatesli et suyu, salata sosuna katılmış sudachi suyu ve havyar gibi...





Bord'Eau (€pe, Nieuwe Doelens-traat 2-14, Tel: 020 5311777, l€pe.nl) içerisinde bulunan restoran, nehir kenarında, deneysel mutfağından prototip yemekler çıkarıyor. Öyle görünüyor ki, mekânın Hollandalı sahipleriyle birlikte, klasisizminin naif havasını bozmadan, gökyüzünün altında yeni ufuklar ve heyecan verici şarap menüleri keşfedeceğiz.





Brasseriler


Tiyatrolarla dolu bir mahallede Harkema (Nes 67, Tel: 020 4282222, brasserieharkema.nl), adeta uzaylı bir brasserie... Şarap şişelerinin renkli tıpaları Dark Vador'ın gezegeninden fırlamışsınız hissi veriyor.





Amsterdam Cafe (Watertorenplein 6, Tel: 020 6822666, cradam.nl) eskiden bir pompalama istasyonu içindeki makinelerin bulunduğu salonun üzerine kurulmuş. Vaktiyle şehrin dengesini sağlayan enerji, mekanda hissediliyor. Yemekler, sanayi devriminin piskoposlara ait şaşaalı estetiğinden uzak bir formda servis ediliyor. Burada göze çarpmak için atak olmak zorunda kalmadan, dekorun bir parçası olabilmişliğin getirdiği alçakgönüllülük var. Bir düzine istiridye sipariş verirseniz sonucun mükemmelliğinden emin olabilirsiniz.





Uluslararası menüler


İki mükemmel italyan; Toscanini (Lindengracht 75, Tel: 020 6232813, restauranttoscanini.nl) ve küçük samimi bir mekâna sahip Balthazar's Keuken (Elandsgracht 108-B9, Tel: 020 4202114, balthazarskeuken.nl).





~Amsterdam'da Uzakdoğu'ya uzanmak isterseniz; Endonezyalı Tempo Doeloe'yi (Utrechtsestraat 75, Tel: 020 6256718, tempodoeloerestaurant.nl), Çinli New King'i (Zeedijk 115, Tel: 020 6252180, newking.nl), onun siyam ikizi Bird'ü (Zeedijk 72-74, Tel: 020 6201442, thaibird.nl) ve Japon Otaru'yu (Frans Halsstraat 2, Tel: 020 6708972, otaru.nl) tercih edebilirsiniz.





Otel Okura (Ferdinand Bolstraat 333), üç yıldızı bir arada başarıyla bünyesinde taşıyarak gezi rehberlerinin elegan restoranlar listesine adını yazdırıyor. Bu yıldızlar, Ciel Bleu'yü canlandıran şef Onno Kokmeijer ve daha geleneksel Japon Mutfağı'nda hünerlerini gösteren yamazato ve teppanyaki ustası Sazanka. Her biri size hem tatlı-sert, hem gelecekçi-gelenekçi, hem de meraklı-kararsız lüks bir harmanla lezzetlerini sunuyor.





Momo (Hobbemastraat 1, Tel: 0206717474, momoamsterdam.com) şık, renkli ve dinamik bir mekâna sahip olup Uzakdoğu'ya özgü bir menü servis ediyor.


Trouw (Wibautstraat 127, Tel: 020 4637788, rezervasyon zorunlu, trou-wamsterdam.nl) isimli kulüpteyse gece kuşları kendilerine hafta sonları sabahın 2'sine kadar sokak yemeklerinden ilham alan atıştırmalıklarla ziyafet çekiyorlar.





Aklınızda bulunsun


Westerkerk Kilisesi ve Westermarkt Caddesi'nin arasında yer alan meydanda çok sayıda yemek standı var. Fast food'dan noodle'a farklı tatları burada da bulabilirsiniz. Üstelik fazla para harcamadan.





Bunlardan bir tanesinde 3 avroya NewYork hot-dog'larına benzer küçük sandviçler; tatlı çöreğin içinde, dilimlenmiş soğan halkaları ve dilimlenmiş turşular hazırlanıyor. Lateı (Zeedjik143, Tel: 020 6257485, latei.net) hiçbir gösterişe ihtiyaç duymayan büyüleyici sandviçlere sahip. Ancak bu lezzetle Red-Light District'in mutfak cehennemine giriş biletinizi almış oluyorsunuz. Tereyağlı-reçelli ekmek dilimleri, süslü pastalar, cheese cake'ler özellikle pek başarılı.





Cafe George (Leidsegracht 84, Tel: 020 6260802, cafegeorge.nl), New Yorklu dandy rolünü mükemmel oynuyor ve Morning Star (Overtoom 256-2HG, Tel: 020 6120989, morningstar.eu), adeta peri masalından fırlamış gibi duran kulübenin terasında hamburger ve dondurma satıyor.





Paffi


Ayaklarınızı kumlara gömdüğünüz bir masa hayali kuruyorsanız, Vooges Strand'ın (Boulevard Paulus Loot 1a, Zandvoort, Tel: 023 5716959, vooges.nl) kroketlerini yemek için Haarlem'e kadar yol almanız gerek.





Ya da gençlerin loş ışıklar altında salata yatağına yayılmış sardalye ve domatesli crostininin keyfini çıkardığı, Nevy'ye (Westerdoksdijk 40, Tel: 020 3446409, nevy.nl) uzanan denizin kollarına atılmanız.





Amsterdam, tıpkı Londra ve Sevilla gibi liman görevi yapıyor. Liman çevresinde sakin bir yer için, Pier 10 (De Ruyterkade Steigers 10, Tel: 020 4272310) tren garına karşı panoramik görüntüsüyle ideal.


~ İçmeye gidiyoruz!


Open (Westerdoksplein 20-Brug, Tel: 020 6201010, open.nl) yakın zamanda alabora olmuş eski bir köprünün etrafında konumlanmış bir bar-restoran.





Eski likör dükkanı WF, ya da Wynand Fockink (Pijlsteeg 31&43, Tel: 020 6392695, wynand-fockink.nl) saf likörleri sıraya dizerek günün keyfini geri getiriyor.





Otel Dylan'da (Keizersgracht 384, Tel:0205302010, dylanamsterdam.com) küçük salondaki turuncu deriyle kaplanmış çiftli koltuklardan birine oturup çay ya da viski ısmarlayarak anın tadını çıkarmak mümkün.





Cafe Proust (Noordermarkt 4, Tel: 020 6239145) yeniden bulunacak zamanı kaybetmeye oldukça uygun duruyor. Jordaan'ın bu güzel mahallesinin pazarı da, her Cumartesi tam kafenin önünde kuruluyor.





Amsterdamda tasarım


Vakt-i zamanında, püriten burjuvalar hayatta hiçbir şeyden saklanmamaktan bahsediyorlardı. Ve bunun tüm durumlarda mümkün olmasını diliyorlardı. İşte bu yaklaşım, Amsterdam'ın panjursuz tasarlanmış geniş pencerelerinin çıkış noktasını açıklayabiliyor. Bu şeffaflık, genelevler Amsterdam'ın merkezini kuşatana kadar teşhirciliğin simgesi olmuştu.





Droog (Staalstraat 7b, Tel: 020 5235059,droog.com) Aldo Bakker gibi bazı Hollandalı tasarımcıların eserlerini yeniden gruplandırıyor. Bunlara örneği, kompres edilmiş kahve posası veya fincan altlığında bulabiliyoruz.





Dekorasyonda göze Edha Interior (Willemsparkweg 5-9, Tel: 020 6732401, edha-interieur.nl) çarpıyor. Özellikle yaratıcısı Edward Van Vliet imzasını taşıyan parçalar, Kuzey'in ışıklarını evlere yansıtıyor.





Kısa zaman önce kendilerini Red-Light moda öncüleri (redlightfashionamsterdam) olarak adlandıran grup, Red Light District'teki meşhur vitrinleri, yerel modayı yansıtacak bir pencere haline getirmek için uğraştılar. İşe, And Beyond (andbeyond.nl) gibi genç modacıları bölgeye yerleştirmekle başladılar. Bu Amsterdamlı yeni dalga, Carlo Wijnands (Carlowijnands.com) gibi bilgili bir rehber tarafından temsil ediliyor. Birbiri ardına açılan konsept mağazalar, İskandinav tasarımına ışık tutuyor. Şimdiden elimize iki isim geçti bile: SPRMRKT (Rozengracht 191-193, sprmrkt.nl) ve Ennu (CornelisSchuytstraat 15, Tel: 020 6735265, ennu.nl).





Mutlaka alınması gerekenler:


- Abraham Kef'in siyah balmumuyla kaplanmış peynirleri ve uzun süre arıtılmış Gouda peynirler (Marnixstraat 192, Tel: 020 4200097, abrahamkef.nl).


- Hartog's fırınının muhteşem esmer ekmeği (Ruyschstraat 56, Tel. 020 6651295 volkorenbrood.nl).


- De Bakkerswinkel'in tutku dolu meyveleri (Birçok yerde var, bunlardan biri Roelof Hartstraat 68, ebak-kerswinkel.nl).


- Duikelman'ın yemek saklama kutuları (Ferdinand bolstraat 66-68, Tel: 020 6712230, duikelman.nl) .


- Toscanini Restoran'ın İtalyan Mutfağı tariflerinin yer aldığı çok güzel bir kitap olan Venticinque, Kookboek-handel kitapçısında (Haarlemmerdijk 133, Tel: 020 6224768, kookboekhan-del.com).





Okumalık:
Amsterdam cepte gezi rehberi, Martin Dunford, Alfa Yayıncılık. Ulaşım: Türk Hava Yolları Istanbul-Amsterdam ve Amsterdam arasında haftada 23 sefer düzenliyor.





Yazı: SANDRINE GIACOBETTI, JULIEN BOURE 





Bu yazının orijinali, 2011 ELLE Bistro Temmuz ekinde yayımlanmıştır.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.