BAYRAM DÜZENİ

Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler, haberimizde.

Hande Öztürk HANDE ÖZTÜRK 23 Haziran 2016
BAYRAM DÜZENİ
Ramazan boyunca vücudu başka bir düzene alıştırdınız ve bu sürenin de hızla sonuna geldiniz. Şimdiyse önünüzde uzun bir bayram var. O zaman, soruyoruz: Şekerleme, tatlı ve ağır yemeklerin art arda servis edileceği bayram günlerinde sağlık sorunu çekmemek için ne yapmanız gerek biliyor musunuz?





Oruçla geçen bir ayın sonunda bir anda bu tarz yemekleri aşırı miktarda tüketmek kulağa hoş gelse de, sağlığınızı olumsuz etkiliyor. “Oruç bitti, o zaman yaşasın yemek yemek!” tarzında bir düşünce sistemiyle tabakları silip süpürünce de, sindirim sisteminiz ve diğer organlarınızda sorunlar baş gösterebiliyor. Bir de bunlara bayramın olmazsa olmazı şeker ve çikolatalar eklendiğinde, olacakları siz düşünün! Bu süreçten normal beslenme düzeninize geçene kadarki süreyi en iyi şekilde atlatmak içinse, şunları yapabilirsiniz:





- Hafif ama doyurucu bir kahvaltıyı ihmal etmeden güne başlamamalısınız. Daha fazla abur cubur veya tatlı yemek için öğün atlamayı da düşünmeyin bile! Bayram bu, tabii ki tatlı yiyeceksiniz ama aşırıya kaçmadan. Hatta şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü ve daha hafif olanları tercih etmeniz bu mevsim için çok daha iyi.





- Bayram başlar başlamaz, bitene kadar sıvı tüketiminize dikkat etmeniz gerek. Özellikle havalar da bu kadar sıcakken, her öğünün yanına su, ayran ve benzeri bir içeceği eklemenizde fayda var. Bu süreçte kızartmalar, kavurmalar, ballar, kaymaklar özellikle oruçtan çıktıktan sonra çok cazip geliyor farkındayız. Ama onların yerine su veya limonata gibi içinizi ferahlatacak içecekler tüketmenizi tavsiye ediyoruz.





- Ramazanda oruç tutanların sıkça yaşadığı kabızlık ve sindirim sistemi sorunlarını hızla çözmek için, bu sürede bol bol sebze ve meyve tüketmelisiniz. Tabii, günde en az iki litre su içmeyi de unutmamanız lazım.





- 40 yaş üstüyseniz, tansiyon, kalp/damar hastalıkarı ya da şeker gibi hastalıklarınız da varsa tatlılar yanında, bayramın olmazsa olmazı çay kahve tüketimini de sınırlamanız gerekebilir. Eğer seviyorsanız, onlar yerine bitki çaylarından içebilirsiniz. Ancak günde iki fincandan fazla kahveyi geçmemeye dikkat etmeniz şart.





- Oruçluyken halsiz vücutlarla spor yapmak zordu, bu da metabolizma hızınızı düşürdü tabii. Şimdiyse eski halinize geri dönme zamanı! Metabolizma hızınızı tekrar artırmak için de sıcağa aldırmadan, yürüyüş, veya yüzme gibi spor aktivitelerine başlamalı ve rutin olarak devam etmelisiniz.



ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Haziran Sayısı Çıktı!

Haziran sayımızın kapağında Birce Akalay, ELLE Jeweller's Book'un kapağında ise Afra Saraçoğlu var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.