OKUL BAŞARISINI ARTTIRAN GIDALAR

Çocukların okuldaki performans ve sağlığı için olmazsa olmaz gıdalar haberimizde

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 06 Ekim 2015
OKUL BAŞARISINI ARTTIRAN GIDALAR
Okulların başlamasıyla birlikte yeme düzeni değişen çocukların sağlıklı bir beden ile zihin gelişimi için doğru besinleri yeterince tüketmeleri çok önemli. Yapılan çalışmalar; okul çağındaki çocuklarda büyüme, gelişme ve okul başarısının doğrudan beslenmeyle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Çocukların bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeleri aynı zamanda hastalıklardan da korunmalarını sağlarken, ileriki yıllarda diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon gibi sağlık problemleri ile karşılaşma riskini de düşürüyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, okul çağındaki çocukların beslenme listesinde mutlaka bulunması gereken besinleri ELLE Türkiye okuyucuları için sıraladı.





Yumurta


Yumurtada bulunan proteinin vücut tarafından kullanılabilirliği oldukça yüksek. Beyin fonksiyonları için önemli olan kolin ve A, D, E gibi vitaminleri barındıran yumurta okul çağı çocuklarının beslenmelerinde hafızayı güçlendiren besinlerin başında geliyor. Yumurtayı her gün haşlayarak, sebzeli veya peynirli omlet gibi farklı şekillerde pişirerek çocuğunuzun bıkmadan yemesini sağlayabilirsiniz.





Süt -Yoğurt


Önemli bir protein kaynağı olan süt ve yoğurt, büyüme ile gelişme, dokuların onarımı, güçlü kemikler ve sağlıklı dişler için olmazsa olmaz besinlerden. Ayrıca içeriğindeki çinko ile zihni açıyor, bu sayede çocuğunuzun derslerinde daha başarılı ve dinamik olmasını sağlıyor. Okul çağındaki çocuklarda artan enerji ihtiyacı, kalsiyumu yeterli alma gerekliliği de göz önünde bulundurulduğunda, çocukların günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmeleri gerekiyor.





Balık


Balık omega 3 yağ asidinden zengin bir besin olması sayesinde kalbi koruyor. Ayrıca iyot içeriği ile zeka gelişimi üzerinde olumlu etkisiyle de öne çıkan, kaliteli bir protein kaynağı. Okuldaki başarıyı arttırmanın, zihinsel performansı güçlendirmenin ve kalp hastalıklarından korunmanın sırrı, haftada 2-3 kez balık tüketmekten geçiyor.~ Ceviz


Faydaları saymakla bitmeyen cevizin kalp hastalıkları, diyabet, kolesterol, bazı kanser türleri üzerine etkili olduğu biliniyor. Bu faydalarının yanı sıra, görüntüsü aynı beyin gibi olan ceviz öğrenme fonksiyonlarını da geliştiriyor ve hafızayı güçlendiriyor. Bu etkisi sayesinde düzenli ceviz tüketen çocukların dersleri kavrama yeteneğinin daha yüksek olduğu biliniyor.





Tam buğday


B vitamini ve posa içeriği ile ön plana çıkan tam buğday, çocukların okuldaki performansına katkı sağlıyor. Örneğin kan şekerindeki ani dengesizlikleri önleyerek çocukların okulda uyuklamalarını önleyebiliyor. Tam buğday ekmeği, tam buğday unu kullanılarak yapılmış bir dilim kek veya krep hem çocukların tam buğdayı severek tüketmelerini sağlayacaktır.





Pekmez


Demir eksikliğinin yol açacağı konsantrasyon bozuklukları, derse odaklanamama sorunları, dolayısıyla okul performansında düşüklüğün gibi sorunlar pekmez ile önlenebilir. Kahvaltıya veya herhangi bir ara öğüne 1 tatlı kaşığı pekmez ilave edip, demir içeriğinden yararlanarak çocuğunuzun okul başarısını arttırabilirsiniz. Ayrıca, pekmez kalsiyum minerali açısından da zengin olduğu için kemik gelişimi için de oldukça faydalı.





Kırmızı et


Kırmızı et proteinin yanı sıra demir, çinko ve B12 vitamini içeriği ile okul çağı çocuklarının beslenmesinde önemli rol oynuyor. Merkezi sinir sisteminde görev yapan ve zeka gelişimi ile ilişkili olan çinkonun en önemli kaynağı kırmızı ettir. B12'nin unutkanlık için birebir olduğu biliniyor ve yapılan çalışmalar, B12 düzeyi düşük çocukların okul başarısının da düşük olduğunu gösteriyor. Bu nedenle çocuklar haftada 2-3 kez kırmızı et tüketmeli. Kırmızı etin içinde bulunan demirden maksimum düzeyde faydalanmak için, etin yanında C vitamininden zengin limonlu bir salata tercih edin.



Kuru baklagiller



Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller bitkisel kaynaklı protein içermelerinin yanı sıra posadan zengin, vitamin ve mineral deposu besinlerdir. Yapılan çalışmalar; özellikle içerdikleri demir ve folik asidin beyin gelişimi için gerekliliği olduğunu kanıtlıyor. Çocukların daha güçlü bir hafıza için haftada 2-3 kere kuru baklagil tüketmeleri çok önemli.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.