UÇAK YOLCULUĞUNA DAİR HER ŞEY

Sık sık uçak yol­cu­ğu ya­panların bil­me­si ge­re­kenler...

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 25 Haziran 2013
UÇAK YOLCULUĞUNA DAİR HER ŞEY
Bilinen ya da bilinmeyen her şeyin açıklamasını, yani daha fazlasını me­rak edenlere bir­kaç eğ­len­ce­li ve­ fay­da­lı bilgi de bizden.





Uçağın içi neden serindir?


Aslında uçağın içi o kadar da serin değildir, ortalama 24 derecedir. Fakat dışarısı eksi elli derece olduğu için uçağın duvarları ve pencereleri dokunduğunuzda doğal olarak biraz daha soğuktur, bu da (kısmen psikolojik olsa da) insanı olumsuz etkiler, yolculara, içerisi daha soğukmuş hissini verir.


~ 


Yolculuk sırasında neden domates suyu içilir?


Bilimadamları, yani tıp dünyası domatesin kanı daha akışkan hale getirerek damar tıkanıklığı ve daralmasını önlediğini söylüyor. Domatesin bu faydalı etkisi doğal olarak bu meyvenin (evet, domates bir sebze değil, meyvedir!) suyu için de geçerli. İşte bu yüzden, hareket etmeden tüm gün masa başında çalışanlara ya da çok uzun yolculuklar yapanlara  fırsat buldukça ve bolca domates suyu içmeleri öneriliyor. Uçaklardaki meşrubat çeşitleri arasında mutlaka domates suyunun da bulunmasının sebebi bu. Üstelik günlük hayatta domates suyu tüketmek çok sık aklımıza gelmese de, uçaktakta teklif edilince büyük ihtimalle bunu değişik bir seçenek olarak algılıyoruz.


~ 


Hava boşluğu neyin nesidir?


Hava boşluğu, yani türbülans belirli bir yükseklikte (uçakların ulaştığı bir yükseklik bu) oluşan ya da diğer uçakların yarattığı ya da o bölgenin coğrafyasının mesela dağların ve açık deniz üzerinde oluşan veya fırtına gibi hava durumlarının sebebiyet verdiği hava akımlarıdır. Tümü tehlikeli olmasa da uçakların düştüğü hava boşlukları kesinlikle hafife alınmamalı çünkü bunlar zaman zaman ciddi tehlikeler oluşturabiliyor. İşte bu nedenle uçak yolculuğu süresince, ilgili ikaz ışıkları aksi yönde yanmadığı sürece, emniyet kemeri takmak çok önemli. Bununla birlikte, gereksiz korkulara da kapılmamak lazım çünkü artık günümüzde uçak kanatları türbülanslarda metrelerce esneme özelliğine sahip.





Fotoğraf: Andrew Woffinden


~ 


Uçakta yemek yemek gerekli mi?


Evdeki ya da şık bir lokantadaki lezzet olmadığı halde uçak yolculuğu sırasında “yemek saati” bizi neden bu kadar heyecanlandırır, yani niye tatlı bir telaş yaşarız? En mantıklı sebebi çok basit: Çünkü yemekle ilgilenmek bize kısmen de olsa uçakta olduğumuzu unutturur.





Fotoğraf: Andrew Woffinden


~ 


Nemlendirici sürmek neden gerekli?


Uçak yolculuğu sırasında cildimiz ekstadan kurur. Bu en çok uçağın içindeki hava ile ilgili. En iyi çözüm ise uçuştan önce bol nemlendirici sürmek, uçuş süresince de bol su tüketmek ve gerektiğinde özellikle yüz, boyun ve ellerdeki nemlendiriciyi tazelemektir. Ve mümkünse cildinizi kurutacak ağır makyajla yolculuk yapmaktan kaçınmaktır.


~ 


Jetlag etkisini nasıl azaltır


Jetlag, yani “biyolojik/vücut saatiminiz bozulması” özellikle okyanus aşırı yolculukların sonunda sık yaşanan bir sorun. Genellikle de iş icabı sık yolculuk yapanların, önemli müsabakalarda yarışmak için uzaklara giden sporcuların  şikayetçi olduğu bir durum. Jetlag insanı fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak yıpratır. Vücudun geldiğiniz yerel saate uyum sağlayamaması sonucunda ortaya çıkan jetlag'i önlemenin ya da en azından etkisini azaltmanın yolları var: Yolculuk süresince bol alkolsuz sıvı ve su tüketmek, mümkünse uyumak, rahat, ayağı sıkmayan ayakkabılarla yolculuk yapmak, varılan yerde açık havada bolca vakit geçirmek, yemek/uyku saatlerini yerel saate göre ayarlamak, Doğu'ya uçtuğunuzda görüşmelerinizi enerjinizin daha yüksek olacağı akşam saatlerine, Batı'ya gittiğinizde ise bunları sabaha almak da bir çözüm.


~ 


Evcil hayvan ile uçmak mı?


Bu, evcil hayvan sahipleri için önemli  bir konu. Özellikle de başka bir ülkeye yolculuk yapmak ya da hatta taşınmak söz konusu ise. Öncelikle geçerli aşı ve sağlık sertifikası ve gittiğiniz ülkeye giriş izni gibi belgeleri hazırlamanız, petinizi mutlaka isim etiketli, özel kafesinde taşımanız gerekiyor. Ayrıca onu uçuş sırasında yanınıza alabilmeniz için kafesinin belirlenen ebatta ve evcil hayvanın da izin verilen sınırlarda olması şart, yoksa onu kargoya vermeniz kaçınılmaz. Ve tabii ki bilet rezervasyonu sırasında evcil hayvan ile yolculuk yapacağınızı  bildirmeniz yapılacaklar arasında.                      

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.