YA AĞRINIZ NEDENİ PSİKOLOJİKSE?

Ağrılar sadece fizyolojik nedenlerden kaynaklanmıyor, nedeni psikolojik olabilir

Gülşah ÖZTÜRK GÜLŞAH ÖZTÜRK 04 Şubat 2015
YA AĞRINIZ NEDENİ PSİKOLOJİKSE?
Ağrılar her zaman fizyolojik nedenlerden kaynaklanmıyor, kimi zaman nedeni psikolojik olabiliyor. Bunu duyduğumuzda içimiz hemen rahatlamış olsa da dikkat; önemsenmeyen psikolojik ağrılar bazı ciddi hastalıklara neden olabilir. Ağrı ile psikiyatri arasında çok yakın bir ilişki olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver konuyla ilgili şöyle diyor;


“Ağrı, insanı rahatsız eden, çoğunlukla vücuttaki tehlikeye işaret eden bir durum. Tabii ağrıya herkesin tepkisi farklı, hatta bazen ağrılı bir uyaranı aynı kişi farklı zamanlarda farklı şekillerde bile algılayabilir. Ağrının nedeni her ne olursa olsun beyin, ağrının yaşandığı yerdir.''





Ağrı ve psikiyatrinin ilişkisine bakıldığında, özellikle kronik ağrılı durumlar psikiyatrik tablolara neden olabildiği gibi bazı psikiyatrik tablolar da ağrı nedenlerinin arasında önemli yer tutabiliyor. Üstelik davranışlarımızda da değişikliklere neden oluyor. Örneğin 6 aydan uzun süren kronik ağrılarda kişinin, ağrının şiddeti, ortaya çıkma sıklığı, süresi ve hastada neden olduğu yeti yitimi derecesine bağlı olarak tüm davranışları değişebiliyor. Gerginlik, uyku bozuklukları, vücuduyla aşırı uğraşma, hareketlerde ve düşünme hızında yavaşlama, tükenmişlik, cinsel isteksizlik ve toplumdan uzaklaşma gibi belirtiler en çok gözlenenlerden.





DEPRESYON BELİRTİSİ


Ağrı depresyona neden olabildiği gibi aynı zamanda da depresyon belirtilerinden biri. Yaşlılarda yaygın vücut ağrısı depresyonun önemli belirtilerinden. Çocuklar ve ergenlerdeyse karın ağrıları ve baş ağrıları depresyon belirtileri arasında yer alabiliyor. 





KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ


Uzmanlar bu nedenlerle, her ağrıya ağrı kesici verilmesinin yanlış olduğunu, ağrının tedavisinin kişiye özel olması gerektiğini söylüyor. Bu yöntemlerden bazıları olarak da şunları sunuyorlar:


- Bilinç dışı çatışmalara karşı iç görü kazanmak,


- Stresli durumlarla başa çıkmayı sağlayan beceriler kazanmak,


- Kaygıyla başa çıkmayı ve kaygıyı azaltıcı gevşeme ve duyarsızlaştırma gibi teknikleri öğrenmek,


- Kendini ve bedenini kontrol etmeyi öğreten biofeedback,


- Ağrının anlamını yeniden değerlendirmeyi sağlayan bilişsel terapi ve duyguların dile getirilmesini sağlayan eft.

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.