FOLİK ASİT DEPOSU MUCİZE BESİN 'KUŞKONMAZ'

Kuşkonmaz birden fazla vitamin ve minerali içeriğinde barından bir sebze. Diyetisyen Ezgi Dilan Şeker kuşkonmazın faydalarını anlattı ve kuşkonmaz çorbasının tarifini paylaştı...

Kuşkonmazın faydaları saymakla bitmez! Çorbasından salatasına birçok tüketim şekli mevcut. Bizim ülkemizde çok yaygın tüketilmemekle birlikte Avrupa ve Amerika’da sofralarda sıklıkla gördüğümüz bir sebze kuşkonmaz. En bilinen formu yeşil renkli olanı. Fakat bunun dışında mor ve beyaz olmak üzere 2 farklı çeşidi daha var. Mor renkli olan kuşkonmaz özellikle içeriğindeki yüksek antioksidanlar nedeniyle kansere karşı korumada daha etkili.

KUŞKONMAZIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kuşkonmazı diğer sebzelerden ayıran en önemli özelliği yüksek oranda lif içermesi ve düşük kalorili bir sebze olması. İçeriğindeki çözünür ve çözünmez lifler sayesinde kolay bir şekilde kilo vermenizi destekler ve kabızlık probleminizin çözümünde destek olur. Ayrıca içeriğinin yaklaşık %90’ının su olması ve kalorisinin düşük olması da kilo vermenizi sağlıyor.
  • Kuşkonmaz aynı zamanda birden fazla vitamin ve minerali içeriğinde barından çok eski zamanlardan itibaren çeşitli tedavilerde kullanılan bir sebze. Kuşkonmazda bulunan temel vitamin ve mineraller: A, C, E, K ve B6 vitaminlerinin yanı sıra folat, demir, bakır, kalsiyumdur.

FOLİK ASİT DEPOSU

  • Kuşkonmaz içeriğindeki yüksek folik asit sayesinde özellikle gebelik planlayanların beslenmesinde mutlak yer vermesi gereken sebzelerden. Ayrıca emzirme döneminde de tüketmeniz bebeğinizin beyin gelişimini destekler. Günlük ortalama 5 adet kuşkonmaz tüketerek günlük folik asit ihtiyacınızın yaklaşık %25’ini karşılayabilir.

KANSERE KARŞI KORUYUCU

  • İçeriğindeki E vitamini sayesinde kansere karşı korumada size destek olacak bir sebze. Ayrıca E vitamini daha sağlıklı ve parlak bir cilt için gerekli vitaminlerden. E vitamini cilt sağlığı dışında kadınlarda östrojen erkeklerde ise testosteron hormonu salgılanmasını da uyararak cinsel isteği arttırıyor.
  • Yapılan çalışmalar kuşkonmazın içeriğindeki asparajin amino asidi sayesinde idrar söktürücü özelliğe sahip olduğunu göstermiştir. Böylece idrar yollarında kum ve taş oluşumunun önleyerek idrar yolları enfeksiyonunu önlemede de yardımcı.

KARACİĞERİ TOKSİNLERDEN ARINDIRIR

  • Kuşkonmazın en güzel özelliklerinden birisi içeriğindeki aminoasitler ve mineraller sayesinde alkol alınan günün ertesinde toparlanmayı kolaylaştırır ve karaciğer hücrelerinin toksinlerden arınmasına yardımcı olur.  
  • Kuşkonmazın eski zamanlardan itibaren tüketilmesinin belki de en önemli nedeni cinsel isteği arttırması. İçeriğindeki B6 ve folat sayesinde doğal afrodizyak sebzelerden .
  • Kuşkonmaz potasyum içeriği sayesinde kan basıncınızın ideal değerler arasında yer almasına yardımcı olur. Yine içeriğindeki yüksek K vitamini sayesinde kan pıhtılaşmasını arttırarak yaraların daha kolay bir şekilde iyileşmesini sağlar.
  • Gebelik planlayan ve emzirme dönemindeki kadınların, gelişme çağındaki çocukların günlük beslenmesinde yer vermesi gereken bir sebze kuşkonmaz.

KUŞKONMAZI KİMLER TÜKETMEMELİ?

İçeriğindeki yüksek K vitamini nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar, ailede meme kanseri öyküsü olanlar, gebelikte kan sulandırıcı ilaç kullananlar, ürik asit temelli böbrek taşı olanlar ve kanser tedavisi gören kişilerin kaçınması gereken bir sebze. Ayrıca zambak ailesinden soğan, sarımsak gibi sebzelere alerjisi olanların da tüketmemesi gerekiyor. 

KUŞKONMAZ NE KADAR VE NASIL TÜKETİLMELİ?

1 porsiyon kuşkonmaz ortalama olarak 5 adettir ve 20 kaloridir. Üretim zamanı kısıtlı olduğu için mevsiminde her gün 5 adet kuşkonmazı rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kuşkonmazı pişirerek tüketmek içeriğindeki antioksidan kapasitesi 2 kat arttırıyor. Ayrıca pişirerek tüketmek sindirimi kolaylaştırıyor ve gaz yapma sorununu da ortadan kaldırıyor. Fakat pişme süresi önemli. Kuşkonmazı kaynar suda 5- 8 dakika pişirmeniz içeriğindeki vitamin ve minerallerin zarar görmesini engelliyor.

Mucize besinler arasında yer alan kuşkonmazı günlük beslenmenize katmanız için pratik bir tarif:


PROTEİN DEPOSU KUŞKONMAZ ÇORBASI TARİFİ 

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı.
  • 1 orta boy soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • 2 kilo kuşkonmaz,
  • 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 4 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (isteğe bağlı)
  • ½ çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Soğanı ince nice doğrayın ve zeytinyağında hafifçe kavurun. Daha sonra sarımsağı ekleyin 1 dakika kadar kavurun. Doğranmış kuşkonmaz, kuru fasulye, tuz, karabiber, pul biber ve zerdeçalı da  ekleyip 1-2 dakika kavurmaya devam edin. Daha sonra 4 bardak suyu ekleyin ve orta ateşte pişirin. Kaynadıktan sonra yüksek ateşe alın ve 5 dakika daha kaynatın. Blenderdan geçirip afiyetle tüketin. Koyu kıvamlı çorba sevmeyenler 1-2 bardak daha su ekleyebilir.

*Tarif 4 kişiliktir ve 1 kase 170 kalori’dir.

YAZI: Diyetisyen Ezgi Dilan Şeker


Ödem attıran 5 içecek tarifi


Adele'in Sirtüin diyeti ile yaza hazırlık