TATİL KİLOLARINA KABAK DETOKSU İLE VEDA EDİN!

Kabak detoksu son dönemde oldukça popüler olan zayıflama programlarından biri haline geldi. Diyetisyen Perihan Kılıç 3 günlük kabak detoksunun faydalarını, zararlarını ve nasıl yapılacağını aktardı...

Son günlerde popüler olan kabak detoksu uzun süre aynı kilo takılan kişiler tarafından uygulanmaya başlandı. Kabak detoksu, düşük kalorili, ana öğünlerde kabağın bulunduğu 3 günlük kilo verme programı olup 2-3 kilo vermek hedeflenir.

KABAK DETOKSUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Tatil sonrası ödem atmak için veya uzun süre direnen kilo durumunda 3 gün uygulanabilir. 100 gram kabak yaklaşık 45 kaloridir. Lif içeriği yüksek olduğu için tokluk süresini uzatıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlüyor. Antioksidan içeriği sayesinde detoksifikasyon sağlıyor.

KABAK DETOKSU SÜRESİ NE KADAR OLMALI?

Kabak detoksu en fazla 3 gün yapılmalıdır. 3 günden fazla tek bir besinle beslenmek sağlık için oldukça olumsuzdur. Kronik hastalığı olan, hamile-emziren anneler uygulamamalıdır.

KABAK DETOKSUNUN HIZLI KİLO VERDİRDİĞİ DOĞRU MU?

Kilo vermek kolay, korumak zor. Hızlı kilo vermek için yapılan diyetler yaşam tarzı değişikliği sağlamaz. Bu nedenle kalıcı olmaz. Normal beslenme düzenine dönüldüğünde daha fazla kilo alımı başlar. Hızlı kilo vermek kan şekeri düzensizlikleri, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açar. Alışkanlıklar bir anda değil, zamanla yavaş yavaş değişir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak kalıcı kilo vermek mümkün. Porsiyon ölçülerine dikkat ederek, gün içinde değişimler yaparak ve daha aktif bir hayat sürerek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

KABAK DETOKSUNU KİMLER YAPMAMALI, ZARARLARI NEDİR?

Diyet yapmak tatsız tuzsuz yemekler veya aç kalmak anlamına gelmez. Yemek yemek sosyal bir davranıştır. Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günlerde aklımıza ilk ne yiyeceğiz sorusu gelir. Hem sağlıklı hem de lezzetli beslenmek mümkün mü? Sağlıklı bir beslenme programını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar; aileden aldığınız genetik özellikleriniz, çalışma şartlarınız, boyunuz-kilonuz, besin pişirme alışkanlıklarınız, yaş, boy, cinsiyet, fiziksel aktivite, fizyolojik ve sosyolojik durum kişiye göre farklılık gösterir. Bu nedenle beslenme programı kişiye özel olmalıdır. Ancak popüler diyetler kişiye özel değildir. Peki bu kadar popüler diyet varken neden kilo kaybı kalıcı olmuyor? Kilo mu yoksa sağlığınızı mı kaybediyorsunuz?

KABAK DETOKSU NASIL YAPILIR?

Kahvaltı protein ağırlıklı olmalıdır. Yumurta, peynir bulunur. Ara öğünlerde lif ve antioksidan içeriği meyve tüketilir. Günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Şeker ve şeker içeren gıdalar yasaktır. Gün içinde çok hareketli ve ağır spor yapılmamalıdır. Çay ve kahve tüketilmemelidir.

KABAK DETOKSU ÖRNEK LİSTESİ

  • Kahvaltı: 2 yumurtalı omlet veya menemen + 1 dilim peynir+ çeri domates, salatalık, roka, maydanoz
  • Ara öğün: 1 adet meyve + 6 adet çiğ badem
  • Öğle yemeği: 1 kase kabak çorbası+ 1 kase yoğurt + 2 adet ceviz
  • Ara öğün: 1 adet meyve +1 kase yoğurt + tarçın
  • Akşam yemeği: Lor peynirli kabak spagetti + 1 kase semizotlu yoğurt

KABAK DETOKSUNA UYGUN TARİFLER 

Kolay Kabak Çorbası  (4-5 Kişilik)

Malzemeler

  • 500 gr. kabak (iri küp doğranmış)
  • 1 adet orta boy soğan (iri doğranmış)
  • 100 ml su
  • 100 gr. light labne peyniri
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)
  • Bir tutam tuz
  • Taze nane (arzu edilen miktarda)

Tarif: Kabak ve soğanların üzerine suyu gezdirin. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Kabaklara, labne peynirini, dereotunu, zeytinyağını, tuz ve naneyi katıp, püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin. Taze nane ile servis yapabilirsiniz.

Domates ve Fesleğen Soslu Kabak Spagetti (2 kişi için)

Malzemeler

  • 3 – 4 adet kabak,
  • 3 adet domates ya da mevsiminde kavanozlanmış domates püresi,
  • 7 – 8 yaprak taze fesleğen,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz, Karabiber
  • 6 kaşık lor veya 2 dilim dil peyniri rendesi (çeşni için)

Tarif: 3 – 4 adet kabağı önce spiral doğrama aparatı (mutfak gereçleri satılan mağazalarda bulabilirsiniz) ile spagetti şekline getirin. Sosu için büyük bir tavada doğranmış/püre haline getirilmiş domatesi, rendelenmiş/doğranmış sarımsağı, taze fesleğeni ve tuz-karabiberi zeytinyağı ile soteleyin. Domatesin suyunun buharlaşmaya başladığını hissettiğimiz an içine çiğ kabakları atın. 6-7 dakika boyunca sosu çekmesi ve biraz yumuşaması yeterli, vitamini ölsün istemeyiz.

Farklı ve sağlıklı lezzet arayanlar için Parmesanlı Kabak Cipsini

1 kabağı dilimleyin. Tam buğday unu, parmesan, sarımsak ve karabiber karışımı ile kabakları iyice karıştırın. Önceden ısınmış fırında 200 derecede yaklaşık 20 dk pişirin.  Parmesanlı kabak cipsiniz hazır.

YAZI: Diyetisyen Perihan Kılıç