YENİ ANNELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Emziren annelerin diyeti nasıl olmalı? Emziren anneler süt kalitesini azaltmadan ortalama 1800-2000 kalorilik bir beslenme programıyla yavaş yavaş kilo verebilir. Diyetisyen Tuğçe Sert anlattı...

ÖZGE ÇOLAK 13 Haziran 2020
YENİ ANNELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ iStock

Emziren annelerin diyet yapması ve kilo vermesi mümkün fakat beslenmesine dikkat etmesi şartıyla. Çünkü unutulmamalıdır ki 9 aylık mucizevi bir gebelik döneminden sonra bir başka mucize ise annenin bebeğini sütüyle beslemesidir. Yeni doğmuş bir bebek için en doğru ve en sağlıklı besin şüphesiz anne sütüdür. Anne sütü bebeğin ilk 4 ile 6 ayı boyunca biyolojik ve psikolojik gelişimi için ihtiyaç duyduğu her şeyi karşılar ve  anne- bebek arasında duygusal bağ kurulmasına da olumlu yönde katkı sağlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini önermektedir. Bu dönemde annenin doğru ve sağlıklı beslenmesi hem süt kalitesi hem de bebeğin gelişimi için son derece önemlidir.

EMZİREN ANNE DİYETE NE ZAMAN BAŞLAMALI?

İlk 6 aylık süreç annenin en yoğun emzirdiği dönem olduğundan emziren bir anne diyete bebeği 4-5 aylık olmadan başlamamalıdır. En az 4 aydan sonra diyetisyen kontrolünde, süt kalitesini azaltmadan ortalama 1800-2000 kalorilik bir beslenme programıyla yavaş yavaş kilo vermelidir. Bu dönemde çok düşük kalorili diyet uygulamak süt kalitesinin ve miktarının azalmasına neden olacaktır. Emzirme dönemi annenin kalori yakması açısından çok avantajlı bir dönemdir. Vücudunuz her 10 ml süt için ortalama 7 kalori harcar. O nedenle emzirme sırasında günlük kaloriye ek olarak 300-500 kalori daha fazla alınmalıdır.

EMZİREN ANNELER NASIL BESLENMELİ?

  1. Emziren anneler bu dönemde, protein ağırlıklı beslenmelidir. Protein kaynakları süt miktarını ve kalitesini arttırır.
  2. Her gün kahvaltıda 1 yumurta, haftada 1-2 kez balık, yağsız kırmızı et ve tavuk eti tüketilmelidir. Kalsiyum annenin diş ve kemik sağlığı için oldukça önemlidir.
  3. Yoğurt, süt, peynir tüketimi arttırılmalıdır. Gaz şikayeti olan anneler laktozsuz süt ya da keçi sütü, keçi peyniri tercih edebilirler.
  4. Folik asit, gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de önemli bir mineraldir. En iyi kaynağı yeşil yapraklı sebzelerdir.
  5. B vitamininden zengin beslenmek adına tam tahıllar, bakliyatlar ve bulgur öğünlere eklenmelidir. İlk 3-4 ay bakliyatlar gaz şikayeti yaparsa, azaltılabilir.
  6. Bir başka önemli mineral demirdir. Anneler emzirme döneminde pekmez, kuru üzüm, kuruyemişler, kırmızı et gibi zengin demir kaynaklarını tüketmelidirler.
  7. Sütü arttıran en güzel besin sudur. Günde 2.5-3 litre su tüketilmelidir.
  8. Bu dönemde yeşil çay, kiraz sapı, beyaz çay gibi bitki çayları yerine süt miktarını artıran rezene, anason, ısırgan çayı tercih edilmelidir.
  9. Tatlı ihtiyacı sütlü tatlılar veya hurma, kuru incir, kuru kayısı gibi kuru meyvelerden karşılanabilir. Bunlardan yapılan şekersiz bir komposto tercih edilebilir.
  10. Emziren anneler emzirdikten 1-1.5 saat sonra kendilerini çok yormadan hafif egzersizler yapabilirler.

EMZİREN ANNE ÖRNEK BESLENME PLANI

KAHVALTI

1 adet yumurta

2 dilim peynir

5 adet zeytin

Bol çiğ sebze (dereotu, domates, salatalık vb.)

1 tatlı kaşığı pekmez

2 ince dilim ekmek (tam buğday)

ARA ÖĞÜN

1 fincan rezene çayı

2 adet hurma

1 tüm ceviz

ÖĞLE

1 tabak sebze yemeği

1 kase yoğurt

2 dilim ekmek ya da 5-6 kaşık bulgur pilavı ya da tam buğday makarna

ARA ÖĞÜN

1 kase sütlü tatlı (haftada 1-2 gün) ya da 1 dilim ekmek + 2 adet tahıllı galeta

AKŞAM

1 kase çorba

4 köfte kadar et ya da tavuk ya da balık

Bol yeşil salata

1 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN

1 porsiyon meyve

6-7 adet çiğ badem ya da fındık

1 su bardağı süt

YAZI: Diyetisyen Tuğçe Sert



Adele'in sirtün diyeti ile yaza hazırlık



Aralıklı oruç (IF diyeti) nasıl yapılır?


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.