GLİKOLİK ASİT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

Cilt yenilemenin olmazsa olmaz içeriği!

ALYA BARUTOĞLU ALYA BARUTOĞLU 14 Ekim 2019
GLİKOLİK ASİT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY Getty Images

Cilt peelinglerini karşılaştırırsak, glikolik asit daha parlak bir yüz için en iyi içeriklerden biri. Birçok cilt bakım ürününde bulunan glikolik asit, dermatologların da favorileri arasında. Eşit olmayan, akneli ve kuru ciltler için kür olan bu içerik aynı zamanda anti-ageing özelliğine sahip. Daha önce içeriklerde veya haberlerde görmüş olduğunuzu düşündüğümüz glikolik asit, nemlendirici içeriklerin başında geliyor. Glikolik asit içerikli ürünleri daha bilinçli kullanmanız için bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik. 

Glikolik asit nedir?

Hiper pigmentasyonu iyileştiren glikolik asit, alfa hidroksi asitleri (AHA) arasında. Suda çözülen bir asit olan bu içerik, cildin parlaklığını artırıyor. Cildin ‘stratum corneum’ olarak bilinen ölü tabakasını eksfoliye eden glikolik asit, cildi nazikçe temizleme özelliğine sahip. 

Glikolik asit hangi cilt tiplerine uygun?

Bu içeriğin en iyi yanlarından biri de her cilt tipine uygun olması! Özellikle kırışıklıkları, akneyi ve hiper pigmentasyonu iyileştiren glikolik asit, bir çok şikayetinize çözüm olabilir. Cildinizin ölü tabakasını temizleyerek yenilenmeyi hızlandıran bu mucizevi asit, daha parlak ve genç bir görünüme kavuşmanızı sağlıyor. 

Glikolik asit nasıl kullanılmalı?

Eğer hassas bir cilt yapısına sahipseniz çoğunlukla temizleme, serum ve nemlendirici ürünlerinde yer alan glikolik asidi minimal dozlarda kullanmalısınız. İki günde bir kullanarak başladığınız glikolik asidin dozunu cildinizi alıştırarak artırabilirsiniz. Cildinizi güneş ışınlarına karşı daha hassas yapan alfa hidroksi asitlerini güneş koruması ile kullanmanız tavsiye ediliyor. 

Glikolik asidin doğru oranı nedir?

Cilt bakımı için %10’dan faha fazlasını kullanmamalısınız. Fazla oranda glikolik asit içerikli ürünlerin daha hızlı peeling etkisi gösterdiği düşünülebilir ancak bu uygulama ile cildinizde kimyasal yanıklar oluşturabilirsiniz. Dermatologların tavsiyesi %10 oranında olurken, glikolik asitli ürünleri uzun bir süre yüzünüzde tutmamalısınız. 

Cilt bakım ürünlerinde bulunan bir diğer popüler asit ise Salisilik Asit. Farkı nedir?

Alfa hidrolik asitler, şekerli meyvelerden elde ediliyor ve suda özüleiliyor. Cildin üst tabakasında işleyen bu asitler beta hidroksi asitlerinden daha farklı. Beta hidroksi asitleri  (BHA) yağda çözülebiliyor ve gözeneklerin daha derininde işliyor. Akneli ciltler için daha etkili olan BHA içerikleri yağlı ciltler için ideal. 

Fotogaleride glikolik içerikli ürünleri inceleyebilirsiniz...


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

ELLE Nisan Sayısı Çıktı!

Yeni sayımızın kapağında oyuncu Hazar Güçlü var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.